att prylbanta... đŸ—‘â™»ïžđŸ’°

En ny vecka har dragit igĂ„ng, med buller och bĂ„ng som vanligt. Den hĂ€r veckan har vi Elias hos oss, vilket innebĂ€r "rutinvecka" med skola, trĂ€ning osv. Det gĂ€ller att koppla in lillhjĂ€rnan alltsĂ„.

Men innan vi kickade igĂ„ng den nya veckan hann vi med ett besök pĂ„ Leos lekland i Sundsvall. Taggade barn? Oh ja. Vi mötte upp Elias och resten av hans mamma-familj. Edwin och Ida busade som bara den och Elias ville hela tiden tĂ€vla i rutchkanor och spela innebandy. Det som Ă€r sĂ„ positivt med Leos lekland Ă€r att det Ă€r sĂ„ stort, man kan liksom hela tiden hitta platser att "gömma undan" sig pĂ„. Elsa var ocksĂ„ med och ibland var det skönt att sĂ€tta sig i en soffa, lĂ„ngt bort frĂ„n alla mĂ€nniskor, och varva ner en stund. Annars diggade hon leklandet hon med. Skötte sig exemplariskt, precis som dom andra barnen. Vi Ă„t Ă€ven lunch och fikade dĂ€r, sedan smög nĂ„gra av oss ivĂ€g till Lager 157 för lite shopping. Jag, Johanna och Elsa strosade runt dĂ€r i lugn och ro. Skönt, sĂ„ att Elsa fick sova en stund i vagnen. Sedan hann vi busa en stund till innan det var dags att rulla hemmĂ„t... En hĂ€rlig dag! 

Den nya veckan inleddes vĂ€l inte direkt positivt. BrynĂ€s Ă„kte ur kvartsfinalen, men det var ju vĂ€ldigt vĂ€ntat med. Nya tag nĂ€sta sĂ€song! Fast förlusten glömdes snabbt bort dĂ„ Franka (eller hennes mamma) kom med en kasse klĂ€der till Elsa. Helt ovĂ€ntat bara sĂ„dĂ€r. SĂ„ fina plagg! ❀

Annars har det varit jobb och skola som styrt dagarna. IkvĂ€ll har Elias Ă€ven haft fotbollstrĂ€ning. Tom kom hit och hĂ€mtade honom, och tog samtidigt med sig Edwin. Kul att hĂ€nga pĂ„ tyckte han! Och vi hĂ€r hemma fick en vĂ€ldigt lugn kvĂ€ll med bara Elsa hemma. 

Idag har jag Ă€ven tagit ett beslut som jag verkligen tror pĂ„ och vill genomföra. Nu börjar jakten pĂ„ ett mer minimalistiskt liv... HĂ€r ska prylbantas. Och shoppingvanor ska Ă€ndras. Det kommer sĂ€kert ta tid, men jag kĂ€nner redan efter dag 1 att detta kĂ€nns bra. Varenda liten pryl som rensas ut ersĂ€tts med lugn och harmoni. Och handen pĂ„ hjĂ€rtat, hur mĂ„nga saker har man inte i sina skĂ„p och lĂ„dor som man inte anvĂ€nt pĂ„ flera Ă„r?! 

Jag började att rensa ur lite smĂ„tt hĂ€r hemma idag och har gjort mig av med massor. SĂ€ngklĂ€der till exempel... Vem behöver 70 delar pĂ„slakan/örngott/lakan? Kanske om man Ă€r en familj pĂ„ 20 stycken. Knappt dĂ„. Jag rensade ur 50 delar sĂ€ngklĂ€der idag. HUR SJUKT? SĂ„lde en del, lĂ€mnade tillbaka massor till mamma (pĂ„slakan efter mig som hon vill spara) och slĂ€ngde en del som till och med var trasigt. Nu har barnen tvĂ„ set pĂ„slakan + lakan var, och vi vuxna har tre set. Det rĂ€cker gott och vĂ€l. Kanske kan rensa bort ett till set sĂ„smĂ„ning om. Och kĂ€nslan nĂ€r linneskĂ„pet faktiskt gĂ„r att stĂ€nga? Ljuvlig. 

Jag tömde Ă€ven hela dvd-samlingen. InsĂ„g att vi inte kollat pĂ„ en dvd-film sedan typ 3 Ă„r tillbaka. Och idag har vi bĂ„de netflix, cmore, svt play och youtube pĂ„ teven. SĂ„ jag sĂ„lde alla filmer och dvd-spelaren med. En befrielse!

Mer dĂ„? Jo jag har hunnit rensa ur en hel del pussel, spel och prydnadssaker. En hel flyttkartong faktiskt. Och en hel sopsĂ€ck med saker att slĂ€nga. Är det inte lĂ€skigt hur mycket prylar vi Ă€ger? Jag tycker verkligen det. Saker som tar plats, samlar damm, skapar stress och inte fyller nĂ„gon som helst funktion. 

Vart strĂ€var jag? Vad vill jag Ă„stadkomma? Jo, jag vill leva ett liv dĂ€r jag har kolla pĂ„ exakt vilka prylar jag Ă€ger. Jag vill inte öppna ett skĂ„p eller en lĂ„da och mĂ„ dĂ„ligt över att det svĂ€mmar över med grejer. Jag vill inte hitta en mössa i nĂ„gon lĂ„da som jag inte visste om att jag hade. Jag vill ha ett lĂ€ttstĂ€dat och prydligt hem, inte springa runt och kĂ€nna mig stressad över att det Ă€r saker överallt. Jag vill kĂ€nna ett lugn nĂ€r jag Ă€r hemma, kĂ€nna att jag har kontroll över varje yta. Jag vill inte köpa en massa saker som sedan lĂ€ggs pĂ„ hög.  Jag vill prioritera funktionella saker och verkligen kĂ€nna att det vi Ă€ger har ett vĂ€rde för just oss.

Hur ska jag/vi nĂ„ dit? För det första sĂ„ hĂ„ller jag just nu pĂ„ att inspirera min sambo. Men han verkar inte vara svĂ„rflörtad. Sedan fĂ„r jag nog inse att detta Ă€r ett livslĂ„ngt projekt. NĂ€r jag (nĂ„gon gĂ„ng i framtiden) gjort mig av med allt önödigt hĂ€r hemma, planerar jag att köra efter en-in-en-ut-metoden. Köper vi nĂ„nting nytt, ska nĂ„got rensas ut. Sedan gĂ€ller det att vara strĂ€ng, man fĂ„r frĂ„ga sig sjĂ€lv vad som verkligen Ă€r viktigt. Behöver barnen 8 mössor var? MĂ„ste jag spara den hĂ€r ljuslyktan som jag fick i present? Kommer jag anvĂ€nda den hĂ€r skĂ„len som stĂ„tt orörd i flera Ă„r, trots att den Ă€r fin? Behöver jag verkligen 10 par jeans? Osv osv osv. 

Den största utmaningen jag ser just nu Ă€r barnens alla leksaker. Det fĂ„r nog bli det sista uppdraget... Men jag Ă€r medveten om att dom har sĂ„ sjuuuuuukt mycket prylar som aldrig ansvĂ€nds. Galet egentligen. Sedan fĂ„r vi försöka sĂ€tta i system att barnen fĂ„r rensa ut leksaker inför varje födelsedag och jul, för att kunna hĂ„lla en bra balans. Edwin har nog allvarligt över 300 bilar, mĂ„r typ illa nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ det... Men som sagt, leksaksprojektet tar vi sist. Annars tror jag att sjĂ€lva shoppingdelen kommer att bli en utmaning för mig. Men jag ska ge mig tusan pĂ„ detta, vet att jag mĂ„r bra av att rensa ut och ha ordning och reda. 

Saker jag rensar ut lĂ€ggs antingen ut till försĂ€ljning, skĂ€nks till röda korset eller slĂ€ngs om det Ă€r trasigt. Det jag rensade ut idag till exempel har jag tjĂ€nat in 730 kronor pĂ„. Inte illa... Saker som bara stod och tog plats hĂ€r hemma och gjorde mig stressad. 

Den senaste tiden har jag intresserat mig mycket för minimalism och följer slaviskt det bĂ€sta minimalism-kontot pĂ„ instagram. SĂ„ inspirerande! Även om jag inte tror (eller ens har ambitionen) att vi kommer att leva ett "extremt" minimalistiskt liv sĂ„ Ă€r tanken att liksom hitta ett minimalistiskt "tĂ€nk" som passar oss. NĂ€rma oss. KĂ€nna oss för. LĂ€ra oss. 

Nu ser jag fram emot att rensa ur barnens garderober, min garderob, badrumsskĂ„pen, alla köksskĂ„p, ytterklĂ€der och skor, böcker och sist barnens rum. Sedan finns det ju en del förrĂ„d och garaget, men dĂ€r var vi rĂ€tt duktiga in höstas och rensade ut massor. Men nog finns det skit kvar... KĂ€nner mig helt plöstligt jĂ€ttetaggad pĂ„ livet nu. Let’s do this! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)






Kommentarer


Kommentera inlÀgget hÀr:


Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0