en ny vecka... 💎

En ny vecka har dragit igĂ„ng, och julledigheten kĂ€nns vĂ€ldigt lĂ„ngt borta nu. Vardagen Ă€r hĂ€r pĂ„ riktigt. Är dock glad att jag Ă€r mammaledig, för just den hĂ€r perioden som kommer nu, mellan februari och april, Ă€r sjukt trĂ„kig och jobbig tycker jag. Men lite ljusare kĂ€nns det nĂ€r man fĂ„r vara ledig med sina Ă€lskade barn! 

MĂ„ndagen kickade storgrabbarna igĂ„ng tidigt, dags för jobb och förskoleklass. Edwin, Elsa och jag tog sovmorgon. Ja, mina smĂ„ skitungar var vaken en stund inatt med. Men jag kan inte lĂ„ta bli att tycka att det Ă€r liiiiite mysigt att ligga och smĂ„prata med Edwin i sĂ€ngen samtidigt som Elsa gosar med sin snuttis och tittar storögt pĂ„ oss... Och efter ett tag snarkade vi alla tre igen. Men en sovmorgon var behövlig för oss alla! 

Förmiddagen gick Ă„t till att tvĂ€tta, vika tvĂ€tt och leka med Carro och Elwira som kom hit. Trevligt med lite kaffe och skitsnack. Sedan hann vi Ă€ven Ă€ta lunch innan vi vinkade hejdĂ„... 

NĂ€r det var dags att hĂ€mta Elias pĂ„ skolan kom min kĂ€ra mamma hit, sĂ„ jag kunde lĂ€mna Edwin och Elsa med henne. Skönt att slippa slĂ€pa ut lillan i snövĂ€dret. Elias och jag passade pĂ„ att Ă„ka till Jula och Rusta en snabbis med, lite nödvĂ€ndigheter skulle handlas. Elias valde ut tvĂ„ grejer för sina presentpengar, men var noga med att spara litegrann till en annan grej han vill köpa. 

Eftermiddagen gick Ă„t till att laga middag och underhĂ„lla barnen. Det blev ungsfalukorv med potatis och morötter, en vardagsklassiker som gĂ„r hem hos alla i familjen! Sedan jobbade jag vidare i tvĂ€ttstugan. Gjorde nĂ„got sĂ„ ovanligt som att ta reda pĂ„ den torra tvĂ€tten i torktumlaren direkt nĂ€r den hade gĂ„tt klart. Annars brukar den fĂ„ ligga till sig i nĂ„gon dag... Men jises sĂ„ skönt att fĂ„ vika undan allt pĂ„ en gĂ„ng. Ordning och reda. 

PĂ„ kvĂ€llskvisten klĂ€dde grabbligan pĂ„ sig och gick ut en svĂ€ng. En tur med skotern i mörkret och lite snöbollskrig. Sedan kom dom in alldeles rödblommiga lagom till kvĂ€llsfikat. Elsa och jag hade det mysigt inomhus. Vi slumrade till och med en stund, tĂ€tt intill varandra. Mys... Resten av kvĂ€llen gick Ă„t till att duscha, natta barn och hĂ€nga i soffan! 

Idag vaknade vi upp till en vit och solig tisdag. Fina vinterdagar gör att det blir lite enklare att kliva upp... Ganska direkt efter kaffe och frukost klĂ€dde vi pĂ„ oss och gick ut. Edwin hjĂ€lpte mig att skotta medan Elsa sov i vagnen. En skön stund i friskluften! ❄

VĂ€l inne igen blev det lite tv-mys i soffan i vĂ€ntan pĂ„ lunchen. Och sotaren. Dags för brandkontroll. Kamin och skorsten blev godkĂ€nd sĂ„ det Ă€r bara att elda pĂ„ som bara den! 

Efter att sotaren varit hĂ€r Ă„kte sĂ„klart dammsugaren fram. Finns det sotare som tar av sig skorna nĂ€r dom gĂ„r in? Tror inte det. Men skottat fram till stegen ska dom ha... NĂ„ja, huset behövde Ă€ndĂ„ dammsugas och jag var smart och vĂ€ntade tills efter detta besök. NĂ€r jag var klar sjönk jag ner i soffan efter att ha lagt Elsa och vinkat hejdĂ„ till Edwin. Han skulle minsann fĂ„ följa med Tom till stan och fika. En del av sina julklappspengar tog han med sig ocksĂ„, lillgubben... Elias blev hĂ€mtad av min mamma pĂ„ skolan, det hade dom minsann bestĂ€mt igĂ„r. Mysigt tycker Elias! 

NĂ€r det var alldeles tyst och lugnt hĂ€r passade jag pĂ„ att klura och rita pĂ„ nĂ€sta renovering. Vi hĂ„ller pĂ„ att söka bygglov, för att göra om inglasade altanen till Elsas rum. Tror det Ă€r det bĂ€sta alternativet faktiskt... SpĂ€nnande! Men vips var klockan middagsdags och grabbarna trillade in hĂ€r hemma, en efter en. Edwin hade köpt fyra nya Blixtenbilar till sin samling, nöjd lilleman... Till middag blev det "pappas fisk" (regnbĂ„ge) med potatis, sĂ„s och blomkĂ„l. Gott gott gott. Och Ă€ntligen har Edwin börjat gilla den fisken med. Efter maten röjdes det undan i köket och vi vinkade hejdĂ„ till Mattias som skulle spela hockeybockey. Elias hade tur och fick följa med och heja pĂ„ pappsen tillsammans med Tom. Nöjd kille. Men Edwin var rĂ€tt nöjd han med, vi lyxade nĂ€mligen till det med glass framföt hockeyn. Mmm! 

Elsa var trött ikvĂ€ll dĂ„ hon varit vaken enda sen 16:00 fram till lĂ€ggdags (nĂ€stan fyra timmar i streck vilket Ă€r rekord). Hon fick iallafall ta ett bad och vĂ€dra rumpan lite innan lĂ€ggdags, sedan somnade hon som en stock. 

NĂ€r Ă€ven grabbarna somnat blev det vuxenkvĂ€ll i soffan. KvĂ€llsfika och tv. Men nu Ă€r det dags att sova... Trötta ögon hos den hĂ€r morsan!
(null)


mysiga dagar... ✹

Nu gick det sĂ„dĂ€r fort igen. Hinner ju bara blinka sĂ„ har flera dagar gĂ„tt... Nog för att jag börjat lĂ€ngta till vĂ„ren, men det hĂ€r med att barnen ocksĂ„ vĂ€xer ikapp med tiden Ă€r lite lĂ€skigt. Elsa gĂ„r mot 5 mĂ„nader och DET kĂ€nns hur galet som helst ju! 

HĂ€r hemma har vi de senaste dagarna mest bara myst hemma. Det fina med att vara mammaledig Ă€r att det Ă€r tillĂ„tet att vara hemma i mjukisbyxor hela dagarna om man vill. Just dĂ€r Ă€r det stor skillnad om jag jĂ€mför mammaledigheten med Edwin. Jag var sĂ„Ă„Ă„ rastlös och vill hemifrĂ„n hela tiden. Trivdes inte i lĂ€genheten, kĂ€nde mig instĂ€ngd och ensam. Nu Ă€r det tvĂ€rtom, jag Ă€lskar att vara hemma och njuuuuuuter av varje mammaledig minut. Vilket sĂ„klart beror pĂ„ att det Ă€r helt andra förutsĂ€ttningar den hĂ€r gĂ„ngen. LĂ€genhet vs. hus. Arbetslös/extrajobb vs. fast anstĂ€llning. LĂ€gsta förĂ€ldrapenningen vs. bra förĂ€ldrapenning. Och inte att sticka under stolen med: kolikbarn vs. bebis som mĂ„r bra. Den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r jag ju dessutom mammaledig med tvĂ„ barn, sĂ„ ensam behöver jag dĂ„ inte kĂ€nna mig! 

Men vissa dagar Ă€r det skönt att fĂ„ komma hemifrĂ„n en stund. Och jag kĂ€nner sĂ„ vĂ€l nĂ€r det Ă€r dags... I fredags kom min kĂ€ra mormor hit och gjorde oss sĂ€llskap, sĂ„ dĂ„ passade jag pĂ„ att smita hemifrĂ„n ett tag. Men först spenderade vi drygt en timme utomhus i det fantastiska vĂ€dret. StrĂ„lande sol och en minusgrad. Elsa sov i vagnen och vi andra sprang runt i skoterspĂ„ren bakom huset. Även pulkaĂ„kning och madrassrace blev det innan vi gick in och Ă„t lunch.

Efter lunchen lĂ€mnade jag barnen med gammelmormor och Ă„kte helt ensam till ica. Livets lyx just nu... SĂ„ skönt att strosa runt utan att stressa. SvĂ€ngde Ă€ven in pĂ„ Röda korset och fyndade lite klĂ€der till barnen. Det var allt som behövdes för att ladda batterierna den hĂ€r gĂ„ngen! đŸ™đŸŒ

Resten av fredagen blev himla trevlig dÄ vi blev bjudna till Söderhamn pÄ tacos. Mmm! Vilket fredagsmys. God mat, fika, bebismys, pÀrlpyssel och soffhÀng. Vi blev kvar enda till 21-tiden sÄ gissa om bÄde Edwin och Elsa slocknade i bilen pÄ vÀg hem? SÄklart. Men bÄda sov vidare nÀr vi kom hem. DÀremot vaknade Edwin pÄ natten och kom ner till oss vid 01-tiden. Jag hade inte gÄtt och lagt mig Àn dÄ, vilket resulterade i att Edwin blev pigg. SÄ klockan var nog 02:30 nÀr vi somnade...

En trött lördagförmiddag alltsĂ„. Men med kaffe sĂ„ funkar allt. Dessutom vĂ€ntade lite roligheter idag sĂ„ alla var pĂ„ gott humör. Redan efter lunch Ă„kte Mattias och Edwin till strömsbruk för att hĂ€mta Elias. Han skulle nĂ€mligen fĂ„ besök av sin kompis Petter, sĂ„ vi hĂ€mtade honom en dag tidigt. Edwin skulle fĂ„ stanna hos Ida och leka helt sjĂ€lv under tiden, lycklig kille! 

Vid 14-tiden kom Petter och delar av hans familj hit och fikade lite innan dom lĂ€mnade Petter hĂ€r. Dom hade med sig en present till Elsa med, en rosa goseelefant som bĂ„de prasslar och piper. SĂ„ fin! Även Elias och Petter bytte presenter med varandra. Petter hade kalas tidigare i höstas som Elias inte kunde komma pĂ„, och Petter kunde inte komma pĂ„ Elias kalas. SĂ„ dom hade ett litet minikalas tillsammans istĂ€llet kan man sĂ€ga. Roligt! Det blev massor med lek och bus, bĂ„de inne och ute. Middag hann vi ocksĂ„ Ă€ta innan Petter skulle hem. En rolig dag för bĂ„de Elias och Edwin som var nöjda med att ha fĂ„tt leka med kompisar! 

KvÀllen blev lugn med lite lördagsgodis och teve. Elsa fick ta en bad och njöt sedan framför brasan. Det Àlskar hon! Sedan somnade barnen i bra tid faktiskt och vi vuxna hÀngde i soffan resten av kvÀllen...

Idag fick jag och Elsa en rejĂ€l sovmorgon. NĂ€r vi vaknade var min mamma och pappa redan hĂ€r och drack kaffe, haha. Lite mys och spel med barnen, fin start pĂ„ dagen! Dom hade Ă€ven med sig fotbollströjor som jag och Mattias kunde lĂ„na till dagens fotbollskalas! Ja, idag var det dags för kompiskalaset. Som tyvĂ€rr inte blev heeeelt som vi tĂ€nkt pga en blev sjuk och en fick andra förhinder. Tur iallafall att en kompis kunde komma, plus smĂ„syskonen. SĂ„ det blev bra Ă€ndĂ„. Vissa stunder lĂ€t det som att det var 13 ungar hĂ€r, sĂ„ det kanske var tur att det blev som det blev. Hehehe. Nej men Elias var nöjd iallafall och det Ă€r huvudsaken! 

Glass, fika, sĂ„ng, presenter, lek, tĂ€vling och "kalaspĂ„se". Elias hade valt ut fotbollstema pĂ„ dukningen och Ă€ven godispĂ„sarna gick i det temat. Glada barn! 

Men nog blir man trött av kalas alltid... Gissa middagen? Johanna och Ida stannade med oss och Ă„t kebab/pizza. Lagom söndagsmat. Sedan har vi haft en lugn kvĂ€ll. Grabbarna gick ut och spelade lite innebandy ute i garaget. Jag röjde undan i köket och plockade ihop i barnens rum. Phew, söndagslugnet infann sig... Elsa var trött ikvĂ€ll, men höll humöret uppe Ă€ndĂ„. Oj vad hon Ă€lskar sina bröder! Ibland behöver dom bara titta pĂ„ henne sĂ„ skrattar hon. BĂ„de Elias och Edwin tog en dusch efte kvĂ€llsfikat, och det Ă€lskar Elsa att vara med pĂ„. Att sitta i sin babysitter och vara publik till brorsorna som duschar. BĂ€sta kvĂ€llsunderhĂ„llningen enligt henne! 

Nu sover alla tre barnen och vi vuxna ska ocksĂ„ sova strax. Jag borde försöka komma i sĂ€ng i tidigare om kvĂ€llarna men det Ă€r svĂ„rt... Har blivit en kvĂ€llsmĂ€nniska deluxe. Fast det vore ju skönt att fĂ„ starta veckan utvilad imorgonbitti. Har lite jobb i tvĂ€ttstugan att kĂ€mpa med nĂ€mligen... 

(null)

(null)

(null)

(null)


vargavintern... ⛄

Burrrrrrrr vilken vinter vi har... Kyligt, snöigt, isigt, krispigt. Och har vi tur visar sig vintersolen frĂ„n sin bĂ€sta sida. Som igĂ„r tillexempel. En strĂ„lande fin mĂ„ndag!

Men innan vi riktigt kunde njuta av mĂ„ndagens fina vintervĂ€der fick jag först svĂ€ra lite över isiga rutor pĂ„ bilen och sĂ„dĂ€r. Ja, alarmet var stĂ€llt för första gĂ„ngen pĂ„ evigheter. Dags för möte med chefen... Egentligen var det den obligatoriska trĂ€ffen med medarbetarsamtal och lönesamtal, men det kĂ€ndes ju extremt svĂ„rt i mitt fall. Det blev mer en "check" av hur allt stĂ„r till just nu. Försökte sĂ„ gott vi kunde att gĂ„ igenom protokollen och utvĂ€rdera mitt arbete mellan typ april-juli, men minnet... Vi fĂ„r vĂ€l se vad jag fĂ„r i löneökning, haha. Och vad jag har för jobb att gĂ„ tillbaka till. Det ser verkligen inte ljust ut för vĂ„r verksamhet just nu. Men jag Ă€r inte dĂ€r Ă€n, inte redo att brottas med jobbtankar. Den snön skottar vi dĂ„! 

Efter mötet Ă„kte jag till Dollar och shoppade lite nödvĂ€ndigheter. Gick Ă€ven in till Lekia och hittade lite bra grejer till Elsa. En "matnapp" sĂ„ hon kan fĂ„ smaka pĂ„ frukter och sĂ„dĂ€r. Plus ett gĂ€ng skedar och bitringar. 

NĂ€r jag kom hem till resten av familjen klĂ€dde vi pĂ„ oss varmt och gick ut i det fina vĂ€dret. Vi tog en promenad upp till mamma. Elsa i vagnen och Edwin i pulkan. Mysigt... Och hemma hos mamma hade vi sĂ„dan tur att vi fick pannkakor! Mums. Sedan blev det soffhĂ€ng innan vi tackade för oss. Vi hĂ€lade inte gĂ„ hem nĂ€r solen hade gĂ„tt ner, sĂ„ mamma skjutsade hem mig för att hĂ€mta bilen. Passade dĂ„ pĂ„ att hĂ€mta ut tvĂ„ paket pĂ„ ica. Nya Twistshake produkter till Elsa och ett paket frĂ„n Ellos med lite bodys, strumpor till Elias och nĂ„gon present.

Till mÄndagsmiddag gjorde Mattias kasslergryta, sedan tog vi det lugnt resten av kvÀllen. NÀr barnen somnat blev det den obligatoriska soff-tv-kvÀllen med tillhörande fika för oss vuxna!

Idag vaknade vi upp till en solig men iskall tisdag. Elda, elda, elda... Mattias spenderade sin sista lediga dag av detta "jullov" med ett pimpelspö i handen. SĂ„ jag och barnen har myst ensamma hemma idag. 

Efter morgonkaffet ivigde jag en av vĂ„ra nya julklappar: en slowcooker. PremiĂ€rrĂ€tten fick bli Ă€lgstek. Efter att jag brynt pĂ„ köttbiten var det bara att slĂ€nga i den + alla ingredienser i slowcookern och stĂ€lla in tiden. Sedan skötte den sig sjĂ€lv i 7 timmar. Perfekt de gĂ„nger man ska bort pĂ„ dagarna att kunna förbereda middagen sĂ„hĂ€r, och sedan komma hem till fĂ€rdiglagad mat. Ser fram emot att prova kycklingrĂ€tter, köttfĂ€rssĂ„s, soppor, grytor och kanske fisk? Allt gĂ„r nog med lite fantasi... Otroligt skönt iallafall att slippa röra runt och passa spis/ugn. 

Mamma kom och hĂ€lsade pĂ„ mitt pĂ„ dagen. Fika och lek med Edwin. Sedan kom dom pĂ„ att dom skulle göra egen glass! Ja, vi hade en oanvĂ€nd glassmaskin som stĂ„tt i en par Ă„r. Ooops... Men för det behövdes lite mer grĂ€dde, sĂ„ vi lockade hit min morfar pĂ„ kaffe sĂ„ fick han köpa med sig det. Glasstillverkningen gick smidigt (jag passade pĂ„ att hĂ€nga tvĂ€tt medans) och sedan skjuts in i frysen nĂ„gon timme. DĂ„ tog vi plats i soffan och vilade medan Elsa sov sött. 

PÄ eftermiddagen fick vi besök av Tompa. DÄ blev vi fikasugna, och glassen var inte riktigt klar, sÄ vi skickade ivÀg honom pÄ ica för att köpa semlor! Och hÀmta ut ett paket till mig, wiho. Dubbel lycka...

I paketet gömde sig Ikeas billigaste tvĂ€ttkorgar. Som blev till sopsorteringskĂ€rl hĂ€r hemma! Dom Ă€r av typ plast, sĂ„ dom passar utmĂ€rkt till det. Nu blev det Ă€ntligen ordning och reda bland sopsorteringen pĂ„ altanen. Förut lĂ„g allt huller om buller i plastpĂ„sar pĂ„ golvet typ... Nu blev det ju nĂ€stan snyggt. Och smidigt att man bara tar tag i handtagen och "fĂ€ller ihop" nĂ€r man ska Ă„ka och tömma. Tips tips tips, kostar 29 kronor styck pĂ„ Ikea! đŸ‘đŸŒ

NĂ€r slowcookern hade gĂ„tt fĂ€rdigt var det dags att hugga in. Gott blev det! Även om det nog passar sig bĂ€ttre med nĂ„gon annan typ av köttbit. Jag fĂ„r prova mig fram med olika köttbitar och matrĂ€tter helt enkelt. Men nu har jag en matrĂ€tt pĂ„ meritlistan iallafall. 

Efter middagen tog Elsa en tupplur med pappsen som kom hem frĂ„n fisket. Edwin spelade tv-spel och jag röjde undan i köket. 

KvĂ€llen har gĂ„tt Ă„t till att mysa med barnen. Elsa var hur pratglad och go som helst nĂ€r hon lĂ„g naken framför elden. BĂ„de jag och Edwin lĂ„g och pratade med henne. Mattias Ă„kte ivĂ€g pĂ„ hockeybockey sĂ„ jag nattade bĂ„da barnen ikvĂ€ll. Annars brukar Mattias natta grabbarna och jag Elsa eftersom alla barnen brukar lĂ€gga sig samtidigt vid 20-tiden. SĂ„ ikvĂ€lk fick Edwin lyssna pĂ„ sagor via Spotify medan jag nattade Elsa. Sedan gick jag upp och lyssnade med Edwin tills han somnat. Godnatt skatterna! 

NĂ€r Mattias kom hem gjorde vi varma mackor och tittade en stund pĂ„ teve. Nu snarkar alla i familjen utom jag, men det Ă€r nĂ€ra hĂ€r med... Ligger nedbĂ€ddad i sĂ€ngen med tunga ögonlock. En frĂ€sch och renbĂ€ddad sĂ€ng med nyvĂ€drade tĂ€cken. Dom fick hĂ€nga ute hela dagen igĂ„r i 10 minusgrader. Mmmmm! đŸ‘ŒđŸŒ

(null)

(null)

(null)

(null)



en fin helg... ❄

Helgen börjar lida mot sitt slut och vi har haft det riktigt mysigt. En vĂ€ldigt vacker vinterhelg. För nĂ€r solen lyser och snön glittrar, dĂ„ Ă€r det fantastiskt med den hĂ€r Ă„rstiden!

Fredagen spenderade vi i mysklĂ€der. Barnen fick matcha varandra i skönaste plaggen frĂ„n mini rodini. Vi startade lugnt och skönt med sovmorgon, grötfrukost, en brasa och lite film. Men sedan blev det "skĂ€rmförbud" nĂ„gra timmar, och oj vad det sĂ€tter igĂ„ng fantasin hos grabbarna. DĂ„ leks det uppe pĂ„ rummen och peppar, peppar - den hĂ€r helgen har dom varit riktigt bra kompisar. Bröderna bus... 

Efter lunch kom mamma hit och drack lite kaffe. Sedan kom Ă€ven pappa hit innan dom tog med sig Elias pĂ„ Ă€ventyr. Restaurangbesök för att fira 7-Ă„ringen! Han var vĂ€ldigt taggad och hade pĂ„ förhand bestĂ€mt sig för att det skulle bestĂ€llas en godan köttbit. 

Min lillebror kom Ă€ven hit och hjĂ€lpte oss att renovera lĂ„skistorna till nĂ€stan alla dörrar. Dörren till vĂ„rt sovrum har knappt gĂ„tt att stĂ€nga, handtaget har bara hĂ€ngt liksom, men nu Ă€r det fixat. En sisĂ„dĂ€r 2 Ă„r senare... Haha. Äntligen fick man utnyttja att man har en lĂ„ssmed som bror! 

Vad Ă„t vi andra medan Elias var och lyxade till det pĂ„ Route 84 dĂ„? Vi ville inte vara sĂ€mre vi heller, sĂ„ det blev pizza... Faaaaast nog Ă€ter man hellre en god köttbit va? Elias var iallafall supernöjd och mĂ€tt nĂ€r han kom tillbaka. Han hade njutit av bĂ„de lugnet och maten. En hel vuxenportion Ă„t han, sĂ„ jag tror kockarna fĂ„r toppbetyg av honom! Mamma och pappa stannade en stund hos oss. Brorsan höll fortfarande pĂ„ med dörrarna sĂ„ det var fullt hus! Elsa myste med mormor och morfar: ett mysigt bad. Älskar nybadade bebisar i pyjamas!

Till fredagsmys blev det popcorn, choklad och memory. VĂ€ldigt mysigt, tills en viss liten dam blev övertrött och hungrig. Den minst trevliga kombon jag kĂ€nner till just nu... Till slut somnade hon, och pojkarna likasĂ„. VuxenkvĂ€ll i soffan! đŸ‘ŒđŸŒ

Lördagen till Ă€ra var det pappans tur att fĂ„ sovmorgon. Jag smög upp med Edwin som vaknade först, vi tog med oss tĂ€cke och myste i soffan. Slumrade till nĂ„gra gĂ„nger med, och vips var Ă€ven Elias vaken. Kokade kaffe, gjorde iordning gröt till grabbarna och sedan hörde vi att Elsa vaknat inne i sovrummet. VARJE morgon slĂ€pper Elias och Edwin allt dom hĂ„ller pĂ„ med sĂ„ fort dom hör att Elsa vaknar, för att rusa in till sovrummet och pussa henne godmorgon. Det mĂ€rks verkligen att dom saknat henne sedan kvĂ€llen innan, och att dom blir genuint lycklig nĂ€r dom fĂ„r se hennes nyvakna leende med tillhörande morgonkaluffs. Och Elsa lyser sĂ„klart upp som en sol. Fantastiskt att se, blir alldeles varm i hjĂ€rtat. 

Efter grötfrukost och pĂ„klĂ€dning röjde vi undan i köket, bĂ€ddade sĂ€ngarna och klĂ€dde pĂ„ oss varma klĂ€der för att trotsa kylen. Det var -12 grader men det överlever man vĂ€l... Stoppade ner Elsa i vagnen, varmt och gosigt, och sĂ„ tog vi en promenad. Grabbarna fick vara pĂ„ gĂ„rden och busa med pappsen. Jag och Elsa tog rundan runt UtnĂ€s, fantastiskt vintevĂ€der! Men efter halva vĂ€gen vaknade Elsa. TĂ€nkte att det skulle bli en fasansfull strĂ€cka med skrik och grin. Men jag fĂ€llde upp luckan i sufletten sĂ„ fick hon ligga och titta pĂ„ himlen och alla höga trĂ€d vi passerade. Det var spĂ€nnande! Hon lĂ„g helt tyst och tittade tills vi kom hem. Men precis nĂ€r jag svĂ€ngde i pĂ„ gĂ„rden sĂ„ somnade hon igen, haha. SĂ„ vi stannade ute en stund till, jag tittade pĂ„ grabbarna som Ă„kte skoter en stund. Sedan gick jag in och gjorde lunch. Hann bli klar lagomt till att Elsa vaknade.

Eftermiddagen blev lugn, kĂ€nde mig sjukt trött. LĂ€mnade över middagsansvaret till Mattias medan jag la mig framför elden med Elsa. Hade sĂ„n tur att det blev Ă€lgentrecot med goda tillbehör. Stekta fĂ€rskchampinjoner och stekta tomater - mums! 

Vi tittade Ă€ven pĂ„ BrynĂ€s och hyrde den nya Cars-filmen. Bra enligt barnen! Och mysigt med en varsin skĂ„l smĂ„godis till. Men efter filmen blev det skĂ€rmstopp igen. Klockan var dĂ„ runt 19-tiden och barnen började klura pĂ„ vad som vore roligt att hitta pĂ„ innan lĂ€ggdags... Det blev innebandy, fast ute! PĂ„ med varma klĂ€der, sedan spelades det matcher ute vid förrĂ„det/i garaget med pappsen. Perfekt att fĂ„ lite friskluft och springa av sig lite innan lĂ€ggdags! Jag och Elsa höll oss inne. VĂ€drade rumpan framför brasan. Iallafall Elsa. Sedan blev det kvĂ€llsfika och hopp i sĂ€ng nĂ€r grabbarna kom in! 

Söndag idag och en lugn förmiddag hemma. Körde tvĂ„ maskiner tvĂ€tt och röjde lite i köket efter grötfrukosten. Älskar att barnen snöat in sig pĂ„ havregrynsgröt, bĂ€sta frukosten! Och sĂ„Ă„Ă„ gott med rivet Ă€pple och kanel pĂ„... 

Efter lunchen packade vi in hela familjen + varma klĂ€de och pulkor i bilen. Mot barnens farmor och farfar i bobygda! DĂ€r fanns det stora snöhögar att busa i minsann. För Elsa blev det pulkapremiĂ€r! Hon fick en fin rosa pulka i julklapp av mormor och morfar. Hon rörde inte en min, men hon verkade Ă€ndĂ„ tycka att det var spĂ€nnande. Tittade sig omkring och gĂ€rna mot storebrödernas hĂ„ll dĂ€r dom klĂ€ttrade och busade i snöhögar. Till slut blev hon sĂ„ röd om nĂ€san sĂ„ vi gick in till farmor och farfar och myste istĂ€llet. Elias och Edwin fortsatte att vara ute enda tills middagen var klar. 

Efter mat och glassefterrÀtt packade vi ihop oss och Äkte hemÄt. BerÀttade Bellmanhistorier för barnen i bilen, vet inte om dom fattade poÀngen direkt, men dom skrattad och ville höra mer. Haha.

VĂ€l hemma blev det hopp i dusch för samtliga familjemedlemmar. Elsa fick dock bada. Rena, fina och mysiga blev det sedan filmtajm. Nya Blixtenfilmen igen. Även lite lek och spel. Elsa fick Ă€ta gröt, sedan var hon supertrött och gnĂ€llig. Hon lyckades somna lagom tills att Elias mamma kom, sĂ„ dĂ„ fick vi dricka kaffe i lugn och ro innan dom Ă„kte hemĂ„t. NĂ€sta gĂ„ng Elias kommer till oss vankas det kompiskalas, nĂ„got han ser fram emot! 

KvĂ€llen hĂ€r hemma blev lugn. Elsa lĂ„g framför brasan med rumpan i vĂ€dret medan jag och Edwin mĂ„lade. Vi tillverkade ett eget memory som vi sedan provspelade med pappsen innan lĂ€ggdags. NĂ€r barnen sussade sött tittade vi vuxna pĂ„ ett nytt avsnitt av spökjakt pĂ„ youtube med lite gott kvĂ€llsfika. Men snart blir det hopp i sĂ€ng. Ska nĂ€mligen in pĂ„ ett mötw med chefen imorgon! 

(null)

(null)

(null)

(null)





nu gör vi helg... ⭐

HĂ€r rullar dagarna pĂ„ som vanligt. Lugnt och skönt hemmamys mest hela dagarna... Men snart Ă€r vardagen tillbaka eftersom Mattias börjar jobba nĂ€sta vecka. Oj vad hĂ€rligt det har varit att haft honom hemma en hel mĂ„nad. Vilket jullov! 

IgĂ„r hade vi onsdagen pĂ„ besök. Vi höll oss mest inomhus dĂ„ det snöade som bara den! Edwin och Mattias var dock ute och skottade och gjorde av med lite energi... Jag och Elsa var eldvakt. Höll brasan igĂ„ng hela dagen, ÀÀÀÀÀlskar verkligen vĂ„r kamin i köket. Elsa gillar ocksĂ„ att ligga framför den sprakande brasan och vĂ€dra stjĂ€rten. Det ville man ju nĂ€stan sjĂ€lv prova, men jag avstĂ„r nog för allas bĂ€sta... 

PĂ„ tidiga eftermiddagen Ă„kte jag och hĂ€mtade Elias pĂ„ skolan medan Mattias var hemma med Edwin och Elsa. PĂ„ dagens schema stod idrott och sedan hade dom lekt ute i snön, sĂ„ det var en trött kille jag hĂ€mtade. Men han blev glad av att se mig, för han vet att nĂ€r jag hĂ€mtar honom ensam sĂ„ svĂ€nger vi alltid in pĂ„ Röda Korset pĂ„ hemvĂ€gen. Det Ă€r vĂ„ran grej det, hehe. Fyndade sprillans nya joggerjeans till Elias för 10 kronor. Hur bra?! Elias hittade nĂ„ leksaker till sig sjĂ€lv och brorsan, sedan fick han Ă€ven vĂ€lja en kaka eftersom kassörskan fick nys om att han precis fyllt 7 Ă„r. Nöjd kille! 

Eftermiddagen hĂ€r hemma blev vĂ€ldigt lugn dĂ„ Elsa slog pĂ„ stort och sov i 2,5 timme. DĂ„ kunde vi laga middag i lugn och ro... Det blev kycklingklubbor med ris och curry. Gott! 

DĂ€refter fick Mattias och Elias brĂ„ttomt. Det spelas ju korpinnebandy pĂ„ onsdagar, och ikvĂ€ll fick Elias erbjudandet att följa med och spela med kompisen Nils. Den lyckan! Fram med klubba, boll, inneskor och ombyte... Medan storgrabbarna var borta myste jag med mina smĂ„ttingar. Edwin hade babblarna-teater för Elsa. Gullunge! 

NĂ€r barnen sedan duschat, kvĂ€llsfikat och somnat kröp vi vuxna ner i soffan och kollade pĂ„ teve. Tack vare alla sovmornar med Elsa sĂ„ har jag blivit en riktig kvĂ€llsmĂ€nniska. Det Ă€r sĂ€llan jag somnar före 01-tiden... Dags att vĂ€nda pĂ„ det snart? Till vĂ„ren kanske, nĂ€r dagarna Ă€r ljusare! 

Idag Ă€r det torsdag, vilket innebĂ€r sista skoldagen för Elias. SĂ„ medan han var i skolan har vi andra donat pĂ„ hĂ€r hemma. Mattias har skottat av altantaket, jag och barnen var ute och njöt av solen medans. Underbart vintervĂ€der! Elsa sov gott i sin vagn och Edwin klĂ€ttrade i snöhögar och pĂ„ Mattias skruttbil. Fler sĂ„nnahĂ€r vinterdagar tack! ❄

Resten av dagen har varit rĂ€tt dryg. Tiden har stĂ„tt stilla... Och "lĂ€mpligt" nog har Elsa haft en riktig gnĂ€lldag. Aldrig varit med om liknande med henne innan! Det har gnĂ€llts hela tiden i princip. Bara nöjd nĂ€r hon blivit buren med ansiktet vĂ€nt framĂ„t. Puh... En stund var hon dock nöjd nĂ€r hon fick ligga naken framför elden och titta pĂ„ youtube pĂ„ surfplattan med Edwin. Förutom gnĂ€llet har hon Ă€ven hittat ett nytt röstlĂ€ge, det gĂ€lla skriket. Oj vad hon testar sin röst nu! 

Till middag idag Ă„t vi Mattias egenfĂ„ngade regnbĂ„ge med potatis, sĂ„s och sallad. BĂ€sta maten enligt Elias! Elsa fick smaka lite mosad potatis frĂ„n mitt finger. SuccĂ©! Ja, hon fĂ„r smaka pĂ„ lite av varje just nu och gapar för glatta livet. Favoriten har blivit gröt. Hon blir alldeles lycklig nĂ€r hon ser skeden och försöker ta tag i den sjĂ€lv. Arg som ett bi nĂ€r jag tycker att hon fĂ„tt för mycket... Idag fick hon nĂ€stan tvĂ„ matskedar sammanlagt och jag blir sĂ„ nojjig om det blir för mycket? En "tesked typ" sĂ€gs det att en 4-mĂ„naders kan smaka. Men om hon vill ha mer och magen verkar klara av det sĂ„ kan det vĂ€l inte vara sĂ„ farligt? Vi fĂ„r prova oss fram och utöka successivt... Kul iallafall att hon fattar grejen med mat och visar intresse! 

Under tidiga kvĂ€llen har Elias och Edwin byggt kojor pĂ„ sina rum. SjĂ€lv har jag röjt i köket och Ă€ven bestĂ€llt nya nappflaskor till Elsa. BĂ„de hon och jag Ă€lskar Twistshake. Bara dom napparna som duger nu ocksĂ„. Nu klickade jag hem en kall/varmtermos, tvĂ„ nya nappflaskor, pulverbehĂ„llare och nya nappar. Det hĂ€r med ersĂ€ttning pĂ„ kvĂ€llarna nu har blivit vĂ„r rĂ€ddning! Hon slurkar i sig 150 ml och somnar sedan gott med nappen i sin sĂ€ng. Innan höll vi pĂ„ att tok-amma hela kvĂ€llen och hon blev aldrig mĂ€tt och nöjd... 

Vi har Ă€ven tittat pĂ„ BrynĂ€s ikvĂ€ll. Niklas kom hit han med. Vi firade in helgen med lite chips och dipp. Mysigt tyckte barnen. Elsa gick Ă€ven frĂ„n att vara gnĂ€llig deluxe till att faktiskt skratta in i det sista. Det rĂ€ckte med att Elias och Edwin skakade pĂ„ sin huvuden framför henne sĂ„ kiknade hon av skratt. Älsklingsbarn! 

Nu sover trion sött och vi vuxna hĂ€nger i soffan. Imorgon Ă€r det fredag och hela familjen Ă€r lediga tillsammans. TrĂ„kigt nog behöver jag spendera en hel del tid i tvĂ€ttstugan som det ser ut. Samt med dammsugaren... Men hoppas vi fĂ„r solsken sĂ„ vi kan vara ute och njuta med. Elias ska dessutom pĂ„ restaurang med mina förĂ€ldrar. En ny tradition dom kommit pĂ„ med barnen nĂ€r dom fyller/fyllt Ă„r. Edwin var med nĂ€r han fyllde 4 Ă„r och nu Ă€r det alltsĂ„ Elias tur att bli firad som 7-Ă„ring. Gissa om han lĂ€ngtar? Mysigt att fĂ„ gĂ„ pĂ„ restaurang utan smĂ„syskonen! ❀
(null)

(null)


fyra mĂ„nader... ❀


Veckan har rullat igĂ„ng och rutinerna Ă€r nÀÀÀÀstan Ă„terstĂ€llda. Eller ja, egentligen Ă€r det bara Elias som Ă„tergĂ„tt till vardagen. Men vi andra Ă€r ju tvunga att haka pĂ„ lite vi med. Allra minst med i matchen Ă€r jag och Elsa, vi tar sovmornar som om jullovet aldrig tagit slut... 

MĂ„ndagen inleddes med en lugn förmiddag pĂ„ hemmaplan. Men efter lunch delade vi upp hos lite. Mattias skulle jobba en svĂ€ng sĂ„ jag tog med mig Edwin och Elsa till mamma. DĂ€r fick dom mysa och busa en stund medan jag hĂ€mtade Elias pĂ„ skolan. Vi hade nĂ€mligen nĂ„gra Ă€renden till stan! 

Först bytte vi ut hockeyhjĂ€lmen som Elias fick i julklapp, nu passar den! Sedan passde vi pĂ„ att ta en mysig fika tillsammans. Lyxmellis! Det Ă€r inte varje dag man fĂ„r sĂ„ndĂ€r fin egentid med honom... Tror han njöt lika mycket som mig. Bara sitta lugnt och prata om allt och inget. Efter fikat fyndade vi ett par byxor till honom pĂ„ Kappahl, och strumpor till lillasyster. Men sen hade Elias brĂ„ttomt till dagens höjdpunkt, enligt hobom. LeksaksaffĂ€ren! Han skulle byta en PokĂ©monbox som han fick dubbelt av i present, sĂ„ den bytte han ut mot en annan box. Han hade Ă€ven med sig lite födelsedagspengar som han köpte mer Starwars-lego för, och BrynĂ€sspelare till sitt nya hockeyspel. Nöjd kille! Resten av pengarna hamnar pĂ„ kontot och alla julklappspengar som fortfarande finns kvar spar vi till ett senare tillfĂ€lle. Nu har han ju massor av nya leksaker och grejer att dona med. 

Efter vĂ„r mysiga lilla stadstripp Ă„kte vi hem till mamma igen. Grabbarna hann leka lite medan Elsa fick Ă€ta, sedan rullade vi hemĂ„t för att börja med middagen... Fisk stod pĂ„ dagens meny. Mattias kom hem lagom tills att det var klart. Sedan hade vi en mysig kvĂ€ll med bordshockeyturnering, kvĂ€llsfika, dusch och hopp i sĂ€ng! 🌙

Idag Ă€r det tisdag och inte vilken tisdag som helst... Elsa blir hela 4 mĂ„nader. VĂ„r Ă€lskade lillasyster! SĂ„ fantastisk pĂ„ alla sĂ€tt och vis. FĂ„r nĂ€stan lite Ă„ngest över att hon "bara finns" och att tiden inte rĂ€cker till för att sitta och gosa med henne dygnet runt. Samtidigt Ă€r det ocksĂ„ sĂ„Ă„Ă„ kul att hon utvecklar sin egna lilla personlighet och hĂ€nger med pĂ„ ett helt annat sĂ€tt nu. Njuter varje minut! 

Dagen till Ă€ra har vi haft Carro hĂ€r pĂ„ besök. Mysigt vĂ€rre med soffhĂ€ng, kaffe och skitprat. Lite konstigt att hon var hĂ€r utan Elwira bara. Hon har ju blivit stortjej och skolats in pĂ„ förskolan. Galet... Men Carro fick Ă€ndĂ„ fullt upp med att passa Elsa och spela spel med Edwin medan jag jobbade pĂ„ i tvĂ€ttstugan. Perfekt... 

Mattias var ivĂ€g och jobbade lite idag med, trots att han Ă€r ledig. PĂ„ hemvĂ€gen hĂ€mtade han Elias pĂ„ skolan. En nöjd kille som Ă„kt skridskor ute i stormen idag! Ja jĂ€klar vad det stormar och blĂ„ser... Elias var iallafall nöjd över att han lĂ€rde sig att ta sig fram pĂ„ skridskorna. Vilken tur att han fick sprillans nya skrillor i julklapp! Nu fĂ„r vi försöka ta oss ner till skolans is nĂ„gon helg/kvĂ€ll och Ă„ka mer. Edwin fick ocksĂ„ skridskor sĂ„ det blir spĂ€nnande! 

Eftermiddagen hĂ€r hemma har varit lugn men rolig. Vi har infört tv/surfplatte-tid vilket innebĂ€r ingen teknik mellan 14:00-18:00. Sedan fĂ„r dom titta/spela en timme, sedan blir det en timmes nedvarvning med fika/dusch och annat pyssel. SĂ„klart förhandlingabart vissa gĂ„nger, men alltid en bra start med lite ramar. Den hĂ€r eftermiddagen Ă€gnade vi Ă„t gömma nyckel, fast "gömma babblarna" i vardagsrummet. Elias och Mattias mot mig och Edwin. Himla roligt faktiskt. Sedan blev det Ă€ven lite bordshockey och en del nytta faktiskt. Laga middag, hĂ€nga tvĂ€tt och dammsuga. Rensade Ă€ven ur bland grabbarnas klĂ€der. Ordning och reda igen, sĂ„lde av en del efter Edwin. Han har blivit sĂ„ himla lĂ„ng sĂ„ en massa byxor fick flytta... Hos Elias rensades nĂ€stan alla kalsonger och strumpor bort. Tur vi fick hem 6 par nya kalsonger i rĂ€tt storlek för nĂ„gon vecka sedan. SĂ„ dĂ€r behövs nu bara ett gĂ€ng nya strumpor. Kanske nĂ„gon byxa, men annars har dom klĂ€der sĂ„ det rĂ€cker och blir över! 

Innan lĂ€ggdags fick Elsa ta ett bad och Ă€ven klippa hĂ„ret för första gĂ„ngen. PĂ„ 4-mĂ„nadersdagen och allt. Klippte lite pĂ„ luggen som hĂ€ngde i ögonen pĂ„ henne, gullhöna. Har en kĂ€nsla av att det inte direkt var sista gĂ„ngen jag klippte den luggen... Haha. 

Nu sover barnen sött och vi vuxna lyssnar pĂ„ stormen frĂ„n soffan. Brrrrrr! TĂ€nda ljus, en brasa och lite gott kvĂ€llsfika. Fin tisdag! 
(null)



7-Ă„rskalaset... ⚜

Helgen lider mot sitt slut och vi kan sammanfatta den som lugn och vilsam. Det har inte blivit mycket gjort, mest mys och godis... DĂ€rför var det extra roligt att tagga igĂ„ng för dagens 7-Ă„rskalas. Elias fotbollskalas! 

Morgonen började lugnt. Elsa sov enda till 10:00 (frĂ„n 20:00 kvĂ€llen innan, med matpause sĂ„klart) sĂ„ vi kunde dona och förberede inför kalaset i lugn och ro. Duscha, blĂ„sa upp ballonger, ta fram fika och sĂ„klart hĂ€mta hem dagens huvudperson. Mattias hĂ€mtade honom och pĂ„ hemvĂ€gen köpte dom med sig hamburgare till lunch! Vi skyndade oss att Ă€ta, sedan kom mamma och pappa med en tĂ„rtbotten som dom varit snĂ€ll och bakat. 

Årets tĂ„rta blev för första gĂ„ngen ett hemmabygge. Sorry DackĂ„s... Vi pysslade ihop en fotbollsplan med karamellfĂ€rg och vita chokladknappar. Med flaggor, boll och mĂ„l blev det ju alla tiders. Elias var nöjd över vĂ„rt konstverk. Och god var den, det Ă€r ju det viktigaste. 

Till slut var huset fullt och kalaset kunde börja. Först blev det fotbollsmatch i köket. Real madrid mot Barcelona. Fast mĂ„lvakten var frĂ„n Inter. Ja, det kom en salig blandning av fotbollsspelare frĂ„n hela vĂ€rlden! Till och med Iggesund var representerade. Haha, Ă€lskar att alla gĂ„r all in. Barnen uppskattar det sĂ„Ă„Ă„ mycket. Vi stĂ€llde upp och knĂ€ppte ett lagfoto med, ett fint minne för Elias frĂ„n hans 7-Ă„rskalas! ⚜

Efter en stund behövde alla svettiga fotbollsspelare fylla pĂ„ med fika i magarna. Först blev det skönsĂ„ng och hipp hipp hurra. Sedan högg vi in! Elsa och jag passade pĂ„ att amma medans, sedan var hon nöjd resten av kalaset. 

NĂ€r alla var mĂ€tta och belĂ„tna ville 7-Ă„ringen hugga in pĂ„ pakethögen. Lycklig kille som fick sĂ„ mycket fina saker! Ska försöka komma ihĂ„g allt... Av oss fick han Lego juniors Blixten mcqueen, Pokemonbox, Transformer 3-i-1, PyjamashjĂ€ltegubbe, Fifa-kort och en stjĂ€rnkikare. Bonusmormor/morfar hade köpt ett stort hockeyspel, en snygg brynĂ€smössa och Lego. Farmor och farfar: Starwars lego/gubbe och pengar. Av "gammeln" Anny fick han ett stort skrivbordsunderlĂ€gg med vĂ€rldskartan pĂ„. Britt och Olle: pengar. Familjen Hellberg kom passande nog med Superman-fotbollsbenskydd och en stor kakform som var en fotboll. Nu blir det baka av! Ă„ven Mattias och Frida följde fotbollstemat och kom med ett fotbollsspel. Elias var verkligen nöjd över allt och tackade sĂ„ hjĂ€rtligt. Det enda var att han fick lika Pokemonbox som han fĂ„tt hos sin mamma, sĂ„ den ska vi byta ut imorgon efter skolan. 

Elias hade Ă€ven kommit pĂ„ en grej som han sĂ„ gĂ€rna ville överraska Edwin med. SĂ„Ă„ fint av honom. SĂ„ han gav sin lillebror ett paket med dom "nya" Babblarna. Edwin har en period nĂ€r han Ă€r helt galen i dom igen, sĂ„ gissa om lyckan blev total? GlĂ€djetjut deluxe. Tror Ă€ven Elias kĂ€nde sig glad över Edwins reaktion, vĂ€ldigt fint att se! ❀

NĂ€r alla gĂ€ster Ă„kt hem blev vi trötta. Mattias gjorde middag och sedan hade vi en ivrig kille som ville titta pĂ„ alla nya saker. Bygga ihop. Provspela. Han sa Ă€ven flera gĂ„nger under kvĂ€llen att det varit en superrolig dag, sĂ„ det kĂ€nns bra. Fina Elias! Storkillen. 

Elsa slocknade redan vid 19:30-tiden. Rekordtidigt för henne, men det kanske Ă€r dags att börja fĂ„ till lite bĂ€ttre rutiner? Att sova till 10:00 funkar inte i all framtid lilla gumman, Ă€ven om det Ă€r skönt sĂ„klart. Men tidiga kvĂ€llar Ă€r inte dumt det heller... Grabbarna dĂ€remot hade lite svĂ„rare att varva ner. Elias var Ă„terigen lite ledsen. Har lĂ€st om en separationsfas som brukar vara vanlig vid 6-7 Ă„r, och dĂ„ kan just insomnandet pĂ„ kvĂ€llarna vara jobbiga. SĂ„ jag antar att det Ă€r det som spökar. Men ungefĂ€r 20:45 sĂ„ snarkade han sĂ„ det Ă€r vĂ€l okej Ă€ndĂ„. Edwin höll ut en kvart lĂ€ngre sedan var Ă€ven han i drömmarnas vĂ€rld. Godnatt alla skatterna! ✹

Nu Ă€r det vuxenkvĂ€ll i soffan. Imorgon börjar vardagen sĂ„ sakteliga smyga sig pĂ„. Mattias Ă€r fortfarande ledig, men Elias ska ju till skolan som vanligt. NĂ„got han lĂ€ngtar till, trots att vi andra Ă€r lediga. Vilken kille! Underbart att han trivs sĂ„ bra.... 

(null)

(null)

(null)





lata dagar... 💭

Lata januaridagar, rĂ€tt fint Ă€ndĂ„... En mjukstart av det nya Ă„ret, men Ă€ndĂ„ med nya frĂ€scha tankar och idĂ©er. Det hĂ€r med att ha pappan hemma hela dagarna var ju inte sĂ„ tokigt trots allt. SĂ„ pass skönt att jag nĂ€stan gruvar mig för den dagen han  ska tillbaka till jobbet. 

Vad gör vi om dagarna dĂ„? Skrotar runt i mysklĂ€der, eldar, leker ute, lĂ€gger pussel, hĂ€lsar pĂ„ hĂ€rliga mĂ€nniskor och fixar och donar lite hĂ€r och dĂ€r. FĂ„r alltid ny energi nĂ€r det sker smĂ„ förĂ€ndingar i hemmet... Nu Ă€r det extra roligt att tvĂ€tta efter att torkstĂ€llningarna pĂ„ vĂ€ggen kom upp. Och i vardagsrummet Ă€r jag nöjd med pussel/spelskĂ„pet som blivit komplett nu med vit fĂ€rg och lĂ€derremmar istĂ€llet för knoppar. En ny matta ocksĂ„. Trevligare att vistas dĂ€r nu! Och som pricken över i:et fick vi i veckan hem vĂ„r nya ugn och mikro. Vilken skillnad. Nu blev det ju till och med roligt att laga mat igen, med en ugn som faktiskt rengör sig sjĂ€lv! đŸ‘ŒđŸŒ

I onsdags hade vi en tid pÄ bvc sÄ jag och Elsa Äkte ivÀg vid 10-tiden. Gissade ju att vÄran lilla donna passerat 7 kg nu, och mycket riktigt... Hon vÀger nu 7,2 kg och Àr 64,5 cm lÄng. Tittade i Edwins bok och kunde konstatera att han ocksÄ vÀgde 7,2 kg runt 4 mÄnader, men han var 2 cm lÀngre. Undebart iallafall att hon vÀxer som hon ska och följer sin kurva. DÀremot fick vi Miniderm utskrivet för alla torrflÀckar hon har, och Mildison ifall torrflÀcken pÄ kinden/örat förvÀrras och blir till ett sÄr...

Efter bvc-besöket Ă„kte vi till maxi för hĂ€mta ut grejerna pĂ„ apoteket, och sĂ„ fyndade vi ett nytt pussel till Edwin. Sedan hĂ€lsade vi pĂ„ hos gammelmormor. KĂ€kade lunch, myste och hade det bra. Edwin och Mattias var ute och lekte nĂ€r vi kom hem, sedan gick vi in allihopa och hade en lugn kvĂ€ll. En sprakande brasa, pussel, tv-spel och kycklinggryta till middag... Verkligen en hĂ€rlig dag. 

IgĂ„r hade vi torsdagen pĂ„ besök, och inte vilken torsdag som helst... Elias fyllde 7 Ă„r! Kan verkligen inte fatta att han blivit sĂ„ stor? Minns ju liksom sjĂ€lv hur stor jag kĂ€nde mig som 7-Ă„ring. Elias... Min fina fantastiska bonus. KĂ€nner mig sĂ„ glad och privilegierad som fĂ„tt följa dina resa sedan start. Kan inte tacka dig nog för allt du gett mig, men att fĂ„ ge dig en lillebror och en lillasyster kĂ€nns fint. Dagen till Ă€ra var Elias hos sin mamma, men till oss kommer han pĂ„ söndag och dĂ„ blire kalas! ❀

Vi hade en lugn dag, lite stĂ€d och tvĂ€tt bara. Det var riktigt kallt ute, sĂ„ vi eldade inne hela dagen... PĂ„ eftermiddagen Ă„kte vi hela familjen till söderhamn och hĂ€lsade pĂ„ vĂ„ra vĂ€nner! Pizzamiddag, kaffe och mys hemma hos Peter, Elin och LinnĂ©a. Varken Ebbe eller Nellie var hemma, men Edwin tyckte det var lyxigt att fĂ„ smygleka pĂ„ deras rum Ă€ndĂ„. En hĂ€rlig kvĂ€ll, vi rullade inte hem förens efter 19-tiden. 

KvĂ€llen hĂ€r hemma blev lugn. Edwin somnade fort och Elsa hade ocksĂ„ en bra kvĂ€ll. Hon somnar ju alltid i egen sĂ€ng nu, men vissa kvĂ€llar vaknar hon till och skriker sĂ„ man fĂ„r natta om en par gĂ„nger. Men de senaste gĂ„ngerna har hon sovit hela kvĂ€llen och fram till 02/04-tiden innan hon vaknar och kommer till vĂ„r sĂ€ng. Men inatt sov hon nonstop frĂ„n 21:00 till 06:30 vilket kĂ€ndes som en dröm!  HEJA ELSA... Har börjat introducera ersĂ€ttning som kvĂ€llsmĂ„l och det verkar som att det ger henne en lĂ€ngre mĂ€ttnadskĂ€nsla. Och skönt för mig att verkligen se svart pĂ„ vitt hur myclet hon fĂ„r i sig. Hon har annars stĂ„nkat och bökat vid bröstet pĂ„ kvĂ€llarna, liksom varit lite missnöjd, och jag har kĂ€nt att det inte "rinner till" riktigt. SĂ„ det kĂ€nns bra att ge ett mĂ„l ersĂ€ttning innan lĂ€ggdags! Ja, dom gĂ„nger hon Ă€ter. Ibland fĂ„r hon för sig att vĂ€gra flaskan. DĂ„ Ă€r det bara the real shit som duger... Men vi kĂ€mpar pĂ„.

Idag har vi Ă„ter igen haft en lugn och lat dag. Men efter lunchen klĂ€dde vi pĂ„ oss allihopa och gick ut. Vi tĂ€nkte möta mamma som tog en promnad hit, men hon hann komma hela vĂ€gen hit. Haha. Vi gick Ă€ndĂ„ en liten svĂ€ng, sedan sprang Edwin, Mattias och mamma runt i skoterspĂ„ren pĂ„ tĂ€kten och Ă„kte lite madrass. Elsa fick sedan fortsĂ€tta sova i vagnen en stund, varmt inbĂ€ddad, medan vi andra gick in och vĂ€rmde oss framför en brasa. Pappa kom ocksĂ„ hit och drack lite kaffe, sedan följde Edwin med sin mormor och morfar hem. Dom hade planerat en sleepover! 

SĂ„ denna eftermiddag och kvĂ€ll Ă€r det bara Elsa, Mattias och jag hemma. SĂ„ galet lugnt, haha. Jag har stĂ„tt i köket och lagat lasagne och bakat en kladdkaka till efterrĂ€tt. Ja, vi fich Ă€ta middag pĂ„ tu man hand till och med dĂ„ Elsa tog en powernap sĂ„ lĂ€gligt. En god lasagne blev det, provande en ny variant. Och kaffe och kladdkaka satt inte helt fel efterĂ„t det heller. Mmmm! 

Just nu myser far och dotter framför handbollen pĂ„ teven. Jag har röjt lite i köket och tĂ€nt ljus. Ska gosa och busa det sista med Elsa nu innan hon ska sova. Hon Ă€r nybadad och pyjamasgosig! Sedan vĂ€ntar en skön soffkvĂ€ll med mannen! ✹ (null)

(null)

(null)







mera jullov... đŸ’ƒđŸ»

Även fast det riktiga jullovet Ă€r slut nu sĂ„ njuter vi ett tag till hĂ€r hemma. Mattias Ă€r ju ledig fram till 24 januari och det Ă€r vi glada för. Försöker carpe diem:a sĂ„ mycket som möjligt... 

Denna nya vecka inledde vi med en lugn och skön mĂ„ndag. Pyssel, pussel, spel och besök hela dagen lĂ„ng. Elias Ă„kte Ă€ven hem till sin mamma pĂ„ tidiga eftermiddagen... Fick en sista puss av honom som 6-Ă„ring. TĂ€nk att han fyller hela 7 Ă„r pĂ„ torsdag. Fattar inte!!!

MĂ„ndagseftermiddagen blev lite extra trevlig dĂ„ det damp ner rolig post i postlĂ„dan. NĂ€r mini rodini har 50% rea Ă€r det bara att slĂ„ till. Älskar fĂ€rgerna, mönstren och kvalitĂ©n! Det blev tvĂ„ bodys och ett par leggings till Elsa. Elias och Edwin fick ett varsit par gröna leggings. Vi Ă„t Ă€ven extra god middag bestĂ„ende av flĂ€skfilĂ©gryta med kantareller och potatisgratĂ€ng. Resten av kvĂ€llen slappade vi i soffan. Jag var helnöjd över att ha lyckats överatal min stackars sambo att ta flytta pĂ„ Ă€lghornet frĂ„n vardagsrummet. Hehehehe. Fin veckostart! ✹

Om mĂ„ndagen var lugn blev tisdagen desto mer hĂ€ndelserik. Ja, det blev sĂ„ pass körigt att vi glömde stĂ€lla ut soptunnan... Yeah. Sotaren skulle komma klockan 09:00 för att sota kaminen och samtidigt kom en mĂ€klare hit. Ja vi gĂ„r i sĂ€ljtankar... SKOJA. Men vi ville vĂ€rdera om huset nu nĂ€r hela nedervĂ„ningen Ă€r renoverad. Vi pratade Ă€ven om vĂ„r plan att bygga sovrum av den inglasade altanen. Ett himla bra besök, och nu Ă€r huset vĂ€rderat till ett sjusiffrigt belopp, nĂ€stan det dubbla vi köpte det för. Hurra! Ă„r sĂ„ glad att vi köpte det hĂ€r huset, rena rama fyndet visade det sig, och vi trivs sĂ„ sjukt bra. 

Efter lunchen klĂ€dde vi pĂ„ oss varmt och Ă„kte till pulkabacken inne i byn. Medan grabbarna Ă„kte för fullt stoppade jag ner Elsa i vagnen och gick en svĂ€ng. Hamnade inne pĂ„ Röda korset med och fyndade fina barnklĂ€der. En p.o.p-dress med byxa och sweatshirt, mjuka snygga jeans och svarta mjukisbyxor med dragkedja till Edwin. Elsa fick ett par grĂ„glittriga byxor men till Elias var det urplockat. Gött att fynda klĂ€der i fint skick för 10 kronor styck! 

Edwin tyckte det var superkul att Ă„ka i backen med pappsen, men det var rĂ€tt kallt. Tur att solen strĂ„lade! Jag och Elsa gick sedan hela vĂ€gen hem, hon sov sĂ„ gott sĂ„. Vi hann nĂ€stan bara hem sĂ„ kom min kĂ€ra mamma med newbie-strumpor till alla barnen. Precis vad dom behövde! Iallafall grabbarna som gnager hĂ„l i sina strumpor. Typ. 

Eftermiddagen kom och jag kĂ€nde ett stort behov av lite egentid... Att ha egentid nowadays innebĂ€r att Ă„ka till ica. Festligt att strosa runt helt ensam och plocka ner allt som behövs i vagnen i lugn och ro. Men tro pĂ„ fan att jag kom pĂ„ mig sjĂ€lv med att vagga kundvagnen fram och tillbaka nĂ€r jag skulle vĂ€lja yoghurt. Typiskt. 

VÀl hemma igen var det middagsdags. Rullade köttbullar av ÀlgfÀrs som vi Ät med potatis och grÀddsÄs. SÄ jÀkla gott! Sedan myste jag och barnen ensamma en stund medan Mattias hade hockeybockeymatch...

Under kvĂ€llen har Mattias fĂ„tt Ă€ran att skruva upp torkstĂ€llningar pĂ„ vĂ€ggen i tvĂ€ttstugan. Äntligen hittade jag dom perfekta till ett bra pris! Som inte tar nĂ„gon plats alls, men som klarar av en full maskin. Blev verkligen tipptopp. Dom Ă€r 70 cm lĂ„nga och bara 28 cm bred, sĂ„ dom Ă€r inte ivĂ€gen för fem öre. GĂ„r dessutom att skjuta in dĂ„ dom inte anvĂ€nds. NĂ€r nu den dagen ska komma?!? Skönt hur som helst att slippa den stora torkstĂ€llningen som jĂ€mt stod full med klĂ€der i duschen innan. 

Barnen sover sedan lĂ€nge och vi vuxna chillar i soffan. Blev sĂ„ bra hĂ€r i vardagsrummet nĂ€r Ă€lghornet försvann och skĂ„pet fick flytta ner och bli vitt. VĂ€ntar med spĂ€nning pĂ„ lĂ€derremmarna nu! Men snart blir det hopp i sĂ€ng för oss med. Imorgon ska jag och Elsa pĂ„ bvc och vĂ€ga/mĂ€ta. Gissar att vĂ„r donna passerat 7 kg med rĂ„ge! 💕 (null)

(null)

(null)



söndagssysslor... 💭

Helgen kom och... ja, försvann fort som vanligt. Men hĂ€r hemma njuter vi fortfarande av jullov sĂ„ det var vĂ€l skitsamma vilken dag det Ă€r! 

IgĂ„r hade vi lördagen pĂ„ besök. Mattias Ă„kte tidigt ivĂ€g ut pĂ„ isen för att fiska. Eller skaffa mat till familjen som det sĂ„ fint heter... Ett nödvĂ€ndigt ont för att vi ska överleva. SĂ„ jag och alla barnen myste ensamma hĂ€r hemma. Efter lunchen gick vi ut och provade en ny racerpulka och invigde Elsas nya vagn. Full pott pĂ„ bĂ„da! Elias och Edwin hade roligt i vĂ„r pulkabacke medan lillasyster sov gott. SĂ„ skönt att kunna lyfta in henne i hĂ„rdliften nĂ€r det var dags att gĂ„ in i vĂ€rmen igen. Nu kunde hon ju fortsĂ€tta sova en stund, med förra vagnen mĂ„sta jag lyfta ur henne vilket gjorde sĂ„ att hon vaknade. Ja, den nya vagnen Ă€r lika livsviktig som Mattias fiskar ungefĂ€r! â˜đŸŒ

Resten av lördagen höll vi oss inomhus och pysslade med lite av varje... NĂ€r Mattias kom hem Ă„t vi tacos och intog sedan soffan för lördagsmys. Godis och film! Elsa kunde dock inte sova eftersom den glupska mamman vrĂ€kt i sig tacos som om det inte fanns nĂ„gon morgondag. Ont i magen. Dumma mamma! Men det blev bĂ€ttre nĂ€r hon fick ligga pĂ„ mage en stund i Mattias knĂ€ i soffan. Sedan kunde hon somna om i sin sĂ€ng igen. 

Imorse fick jag och Elsa sovmorgon. Standard dethĂ€r jullovet, fint... Brorsorna kom och vĂ€ckte oss med pussar och gos. Bara till Elsa dock. Hon luktar tydligen godare Ă€n mig och Ă€r mycket mjukare. Va?! 

Sedan klev vi upp och gjorde alla morgonsysslor. Rivet kaffe först ofc. Vid 11-tiden klĂ€dde vi pĂ„ oss varmt hela familjen och gick ut. Elsa somnade som en stock och sov 1,5 timme medan grabbarna busade i snön. Mattias lagade en förrĂ„dsdörr som jag lyckats rycka sönder (superwoman som man Ă€r) och sedan plockade vi in alla spadar och vinterleksaker i förrĂ„det dĂ„ smhi varnade för stormbyar senare under kvĂ€llen. 

VĂ€l inne igen var vi hĂ€rligt rödblommiga och hungriga. Vi gjorde en brasa och Ă„t sedan lunch. En kopp kaffe med för att ladda upp för julgransplundringen. Ja, idag Ă„kte den ut... Barr överallt = dammsugning. Passade pĂ„ att skura golven med och damma lite. Nu Ă€r glada julen slut slut slut pĂ„ riktigt. 

Efter stÀdningen fick jag ett ryck. Brukar ju kunna fÄ sÄnna ibland... Fick för mig att flytta ner skÄpet som stÄtt i hallen uppe, ner till vardagsrummet. Vi har haft sÀngklÀder i det dÀr uppe förr. Men eftersom vi har bÄde vÄrt sovrum och tvÀttstugan nere kÀnns det lite mer praktiskt att ha dem nere. Men jag nöjde mig inte dÀr. SÄklart. Vi bytte plats pÄ alla spel och pussel som vi haft i skÀnken i vardagsrummet. SÄ nu Àr skÀnken förvaring för sÀngklÀder och skÄpet Àr ett spel/pusselskÄp. Nöjd sÄ? NÀÀÀ. SkÄpet var ju i furu, sÄ det mÄsta sÄklart mÄlas vitt. Och det pÄ en gÄng. Ni som kÀnner mig vet... Hehe.

SĂ„ under kvĂ€llen har det mĂ„lats som bara den hĂ€r hemma. TvĂ„ lager grundfĂ€rg och innan lĂ€ggdags ska jag mĂ„la ett lager med tĂ€ckfĂ€rg. Har ocksĂ„ bestĂ€llt svart lĂ€derrem sĂ„ jag ska byta ut knopparna. Lika som vi har pĂ„ skĂ€nken. DĂ„ blir det lite mer enhetligt hĂ€r i vardagsrummet. Blir nog toppen. Förvaringen blev iallafall kanon. Kul att göra nytt av nĂ„got gammalt. Nu ska jag bara försöka övertala herrn att flytta pĂ„ Ă€lghornet. Vill. Inte. Ha. Det. I. Vardagsrummet. Har ni nĂ„gra tips pĂ„ hur jag ska göra? Tjata? Be snĂ€llt? RĂ„ka göra sönder det? Gömma det i smyg? Ska fundera lite... 

Middagen idag blev Mattias röding frĂ„n gĂ„rdagens fiske. Jaja, rĂ€tt lyxigt Ă€ndĂ„ med fĂ€rsk fisk pĂ„ bordet och i frysen... Bröderna bus har lekt Star wars ikvĂ€ll, sedan somnade dom gott efter lite kvĂ€llsfika. Elsa hade ont i magen ikvĂ€ll igen och skrek sĂ„ hjĂ€rtskĂ€rande i min famn tills hon slocknade av utmattning. Älskade lilla... Undra om hon regerar pĂ„ nĂ„got jag Ă€ter. Ägg? Åt ju pannkaka till lunch hĂ€rom dagen och pyttipanna med Ă€gg idag. Eller nĂ„got annat? 

Nej, dags att mĂ„la lite mer innan det blir dusch och hopp i sĂ€ng. Har lovat Mattias sovmorgon imorgon, hur det nu ska gĂ„ till? FĂ„r vĂ€l göra ett tappert försök 😅 (null)

(null)

(null)



fredagsmys och bad... ❄

Som vanligt springer dagarna ivĂ€g och vi har redan fredagen hĂ€r. Det kĂ€nns allvarligt som att man gĂ„r och lĂ€gger sig pĂ„ mĂ„ndagen, snarkar nĂ„gon timme och vips Ă€r helgen hĂ€r. Vet inte om det beror pĂ„ min amningshjĂ€rna, men jag har fruktansvĂ€rt svĂ„rt att komma ihĂ„g var vi gjort igĂ„r eller förrgĂ„r. DĂ€rfĂ€r Ă€r det nog smart att blogga lite dĂ„ och dĂ„, sĂ„ jag fĂ„r trĂ€na upp minnet. Det vore ju Ă€ndĂ„ sjukt trist om jag inte skulle minnas mitt liv liksom... 

SĂ„, vad gjorde vi i onsdags? TĂ€nk, tĂ€nk, tĂ€nk. Jo, men vi var i bobygda och hĂ€lsade pĂ„ barnens farmor och farfar. Blev bjudna pĂ„ mat, eller ja det var ju jag som fick laga den, men skönt Ă€ndĂ„ att komma ivĂ€g hemifrĂ„n en stund. Elsa blev vĂ€ldigt förtjust i sin farfar och öppnade sitt hjĂ€rta för honom. Oj vad hon pratade! Kanske gick hon igenom sina förlossningsminnen eller berĂ€ttade om sina framtidsplaner. Vad vet jag. Trevligt verkade dom ha det iallafall. Efter en glassefterrĂ€tt tackade vi för oss och rullade hemĂ„t i mörkret. Ja, det var nĂ€stan kvĂ€ll nĂ€r vi kom hem. DĂ„ blev der direkt hopp in i duschen för mig och barnen. Mattias Ă„kte pĂ„ innebandy en svĂ€ng, sedan kom han hem lagom till sĂ€ngdags! 

IgĂ„r hade vi torsdagen pĂ„ besök. Vad gjorde vi dĂ„ tro? StĂ€dtorsdag... Rev av sĂ€ngklĂ€derna, vĂ€drade tĂ€cken/kuddar, tvĂ€ttade madrasskydd, vek tvĂ€tt, tvĂ€ttade mer, dammade, stĂ€dade toaletten, dammsög och bĂ€ddade rent i allas sĂ€ngar. En sĂ„ndĂ€r lĂ„ngstĂ€dning som tog hela dagen med lite smĂ„ pauser. Mamma kom bland annat hit efter lunch och fikade med oss. Vi hade lite god pepparkakspaj sedan julafton i frysen, sĂ„ det Ă„t vi med vaniljglass. Mmm! Edwin följde sedan med sin mormor hem en svĂ€ng medan vi andra stĂ€dade klart hĂ€r hemma. 

PĂ„ eftermiddagen hoppade vi in i bilen med siktet instĂ€llt pĂ„ Strömsbruk. Men det blev nĂ„gra stopp först... HĂ€mta Edwin, köpa glamourös korvmiddag pĂ„ ok/q8, hĂ€mta paket  pĂ„ ica hĂ„sta och sedan köra en omvĂ€g genom rogsta för att hĂ€mta en Ă„kpĂ„se/overall som jag köpt av en tjej. Men till slut kom vi Ă€ntligen fram och blev bjudna pĂ„ gott fika som Elias och Ida bakat. Mums! Sedan lekte barnen bra och vi vuxna kunde ta det lugnt i soffan. Mysigt med lite bebisprat och kalasplaner! 💕

NÀr vi kom hem var klockan mycket och alla tre barnen var trötta. Det blev kvÀllsfika och hopp i sÀng. Elias hade dock svÄrt att komma till ro, sÄ han blev vaken lÀÀÀnge och sÄg en liten stund pÄ hockey med oss vuxna. Edwin har blivit superduktig pÄ att somna sjÀlv i sin sÀng och Elsa slog pÄ stort ikvÀll/inatt och överraskade oss rejÀlt. Jag provade nÀmligen en ny nattningsmetod... I vanliga fall har jag liggammat henne till sömns i vÄran sÀng, men hennes sömn har ju varit sisÄdÀr den senaste tiden. Hon vaknar var och varannan timme och vill gÀrna sova med mammas tutte i munnen. Men nu provade jag att amma henne i soffan, och sedan lÀgga ner henne i korgsÀngen. Som hon adrig har sovit i typ. Hon lÄg dÀr med sin napp och snuttis, jag nynnade pÄ nÄgra godnattvisor och vips sÄ sov hon! Hon vaknade inte en endaste gÄng under kvÀllen och sov nonstop till 05:00 ungefÀr! DÄ fick hon komma till vÄran sÀng och liggamma, sedan sov hon till 08:00. TÀnkte att det var dags att kliva upp dÄ, men nej, dÄ somnade hon om och sov till 09:30-tiden. Ja tack gumman, det vore en fin rutin.

NĂ€r jag och Elsa klev upp imorse var sĂ„klart grabbarna redan vakna sedan lĂ€nge. Dom var i full fĂ€rd med att spela tv-spel. SjĂ€lv fick jag ett ryck (efter tvĂ„ koppar rivet kaffe) och plockade bort julen. Med gott samvete. Att jag har julen kvar till den 5 januari Ă€r ett sjujĂ€kla rekord. Men granen Ă€r jag sĂ„ illa tvungen att ha kvar nĂ„gon dag till... Ja, skulle jag prompt  ha in gran nr 2 sĂ„ ska den fan stĂ„ kvar in i det lĂ€ngsta. Jaja, skönt att ordningen nÀÀÀÀstan Ă€r Ă„terstĂ€lld dĂ„. 

Till lunch stekte Mattias rosa pannkakor till barnens förtjusning, sedan skjutsade han Elias till en kompis. Ja, Àntligen blev det lek med Petter! Gamla dagisbÀstisen som han saknar... Dom hade lekt ute hur lÀnge som helst, sedan hade dom varit inne och fikat/lekt en stund. Under tiden Elias var dÀr tog Mattias och Edwin en skotertur. HÀrligt! Elsa tajmade precis in en tupplur, sÄ jag blev helt plötsligt alldeles ensam. Lugnt och tyst soffhÀng innan middagen skulle pÄbörjas...

Medan jag lagade mat Ă„kte Mattias och hĂ€mtade ut Elsas nya vagn, handlade och hĂ€made Elias hos Petter. Till middag idag blev det en god kasslergratĂ€ng med ris och sallad. TĂ€nka sig att det gick hem hos bĂ„de barnen! 

KvĂ€llens fredagsmys blev lite extra mysigt. Vi packade badklĂ€der och Ă„kte till mamma och pappa. Utebad i kalla vintern. Varmt och gosigt i vattnen, kallt och friskt i luften. SĂ„Ă„Ă„ hĂ€rligt. Ja, vi kastade oss till och med i snön allihopa. Burr! Sedan nĂ€r vi var nyduschade myste vi ner oss i soffan med chips och godis framför en film. Elsa trivdes bra hos mormor och morfar hon med. I mammas 27 Ă„r gamla klĂ€der som hon fick byta om till efter en lite krĂ€kfest. SĂ„ gullig sĂ„! 

KvĂ€llen hĂ€r hemma har gĂ„tt Ă„t till att montera den nya vagnen, kvĂ€llsfika och natta barn. Elsa somnade Ă„ter igen i sin sĂ€ng och likasĂ„ Edwin. Men Ă„ter igen har Elias jobbigt att somna. Han som alltid somnat pĂ„ tvĂ„ röda hemma hos oss annars. Nu Ă€r han ledsen, vill att man sitter hos honom tills han somnar. DĂ„ har Mattias först lĂ€st sagor för barnen frĂ„n hallen, tills Edwin somnar. Sedan nĂ€r man tror att Ă€ven Elias sover och gĂ„r ner, sĂ„ hör man efter en halvtimme (eller ibland mer) att han ligger och grinar dĂ€r uppe. SĂ€ger att han saknar mamma och inte kan sova dĂ€rför. SĂ„ börjar man om proceduren och hör till och med hur han snarkar. Men det Ă€r som att han sover pĂ„ nĂ„lar, efter bara tio minuter var han vaken igen och ville komma ner. IgĂ„r var han vaken till 00-tiden och idag till 23:30 ungefĂ€r. Galet, för han Ă€r verkligen trött. Men han kan liksom inte slappna av. Mycket som hĂ€nder i bĂ„de knopp och kropp för honom nu... MĂ„nga förĂ€ndringar pĂ„ kort tid. Hoppas det vĂ€nder snart och att han fĂ„r ro i kroppen för vi Ă€r inte vana denna kvĂ€llsledsna killen! â„

Snart ska jag krypa ner i sĂ€ngen jag med. Det hĂ€r med barns sömn Ă€r ett spĂ€nnande lotteri, bara för att Elsa sov bra natten som var finns det inget som sĂ€ger att kommande natt blir lika bra. SĂ„nt vet man ju. Men hoppas kan man! 
(null)

(null)



fin start pĂ„ Ă„ret... 💓

Det nya Ă„ret har börjat fint. Nu kan det bara bli sĂ€mre! NejdĂ„. Det hĂ€r ska bli ett positivt Ă„r fyllt med... ja? Det finns SÅ mĂ„nga oskrivna blad för oss att fylla. Och det kan bli precis hur som helst, det vet man som rutinerad mamma. Men jag ser mest fram emot att vara mammaledig enda fram till hösten. Att fĂ„ följa Elsas utveckling, se henne vĂ€xa upp med sina fantastiska bröder och bara njuta av det liv som vi skapat. 

Samtidigt som jag Ă€r glad för ett nytt Ă„r med nya möjligheter kĂ€nner jag mig lite ledsen. Tiden gĂ„r för fort. Jag tycker det var nyss, alltsĂ„ typ igĂ„r, jag lĂ„g hĂ€r hemma i vĂ„rt nyrenoverade sovrum och var hur gravid som helst. Den dĂ€r kĂ€nslan av att jag skulle vara gravid för alltid. Ja, den kĂ€nslan som var med mig enda till kvĂ€llen innan Elsa föddes. 

Jag kan pĂ„ riktigt börja grĂ„ta nĂ€r jag tĂ€nker tillbaka pĂ„ förlossningen som gick för fort. Jag hann inte med, hann inte kĂ€nna in stunden alls. FrĂ„n att inte ha kĂ€nt nĂ„gra tecken alls till att bara nĂ„gra timmar senare ligga med min dotter pĂ„ bröstet... Jag hade en bild frĂ„n förlossningen med Edwin. DĂ„ blev vi inskriva ett dygn innan han föddes. Vi hann mysa pĂ„ rummet, Ă€ta godis, fotografera, förbereda oss, vara nervösa, landa. Sedan stannade vi i tvĂ„ nĂ€tter med vĂ„r nyfödde lilla Edwin.  Den hĂ€r gĂ„ngen hade jag packat bb-vĂ€skan med saker jag visste att jag hade anvĂ€ndning för förra gĂ„ngen. Nöjd och förberedd, trodde jag. Men vi hann inte ens fĂ„ med oss vĂ€skan in till förlossningen. Ingen kamera, ingen musik, inget godis, ingenting. Jag hann aldrig ens kĂ€nna det dĂ€r pirret att "nu Ă€r det snart dags" utan allt blev bara pang tjong. NĂ€r vi Ă„kte in dĂ€r vid 10-tiden pĂ„ lördagsmorgonen hade jag sĂ„ jĂ€kla ont att jag bara ville försvinna. Minns att jag ville krysta direkt jag kom upp i sjukhussĂ€ngen. Minns att jag hade panik av smĂ€rtan. Och vips sĂ„ var hon ute. Allt blev bara sĂ„ chockartat, och jag har nog inte smĂ€lt allt Ă€nnu. Visst, det var en bra förlossning som gick fort och smidigt. Men ni vet nĂ€r man har en bild, en bild av hur ens sista förlossning i livet ska se ut, ja dĂ„ kĂ€nns det faktiskt lite snopet att man inte hann vara nĂ€rvarande...

Lika den hĂ€r första tiden med en nyfödd. Jag tyckte att Edwin var ett litet spĂ€dbarnsknytte i evigheter. Elsa var spĂ€dbarn i en vecka. Typ. Jag fattar att tiden och livet snurrar extra fort ju fler barn man har. Men jag fĂ„r lite dĂ„ligt samvete. Jag vill vara lika mycket i nuet som jag var förr... Elsa blir 4 mĂ„nader snart och jag önskar verkligen att jag bara kunde pausa allt en liten stund sĂ„ jag hinner uppleva allt pĂ„ riktigt. Ja, att leva i nuet fĂ„r bli ledorden Ă„r 2018. 

Åter till livet. Vi har som sagt fĂ„tt en fin start. Redan pĂ„ nyĂ„rsdagen klev vi upp (trots extrem trötthet) och Ă„kte till stan för att trĂ€ffa vĂ€nner. Jag, Elsa, Carro, Emilia, Otilia, Johanna och Franka. Elwira fick stanna hemma den hĂ€r gĂ„ngen. Men vi andra mammor var inte sena med att utnyttja Carro nĂ€r hon var "barnlös". Hon fick underhĂ„lla och bĂ€ra och vagga och gud vet vad. En mysig stund hade vi iallafall med kaffe, fika och skitprat. Tycker fortfarande att det kĂ€nns overkligt ibland, att vi som fortfarande kĂ€nns huuuuur unga som helst har egna barn nu. Och sĂ„ roligt att vi fyra fick döttrar inom loppet av drygt ett Ă„r. Nu Ă€r det upp till oss mammor att se till att Elsa, Elwira, Otilia och Franka fĂ„r trĂ€ffas och vĂ€xa upp tillsammans! 

NĂ€r vi kom hem frĂ„n kompishĂ€nget hann vi precis sĂ€ga hejdĂ„ till Elias som skulle Ă„ka hem till sin mamma. Men redan pĂ„ torsdag fĂ„r vi hĂ€mta hem honom igen, dĂ„ ska vi krĂ€ma ut det sista ur hans jullov. Förhoppningsvis Ă„ka skoter, lata oss, leka och bada utebad hos bonusmormor/morfar. Jag vet att ni lĂ€ser mamma och pappa. Ja Mamma brukar ju ha höglĂ€sning för pappa. SĂ„, nu vet ni vad som ingĂ„r i vĂ„ra planer. Barnen vill bada vinterbad! 

Resten av mĂ„ndagen blev lugn. Precis som resten av sveriges befolkning bestĂ€llde vi pizza/kebab till middag. Sedan kom mormor och morfar hit och gosade en stund innan lĂ€ggdags! 

Idag har vi tisdagen pĂ„ besök. Tjejerna i familjen tog sovmorgon. Ingen ovanligt precis... Elsa har peppar peppar sovit okej i tvĂ„ nĂ€tter nu. Hon accepterar nappen nĂ€r hon vaknar till, vilken Ă€r SÅ skönt. Ibland vill hon sĂ„klart Ă€ta, men jag Ă€r typ halvsovandes varje gĂ„ng (liggammar) sĂ„ jag har egentligen noll koll pĂ„ hur mĂ„nga gĂ„nger och hur ofta. Men vaknar jag med tutten utanför bh:n och Ă€r omĂ€nskligt trött sĂ„ vet jag att det varit en tuff natt. Vaknar jag dĂ€remot med tutten innanför bh:n kan jag vara sĂ€ker pĂ„ att hon sovit bra. För efter 1 amningstillfĂ€lle pĂ„ natten har jag ork nog att stoppa tillbaka hela hĂ€rligheten. Efter 3-4 gĂ„nger fĂ„r den dĂ€remot fladdra fritt resten av natten. Bra att man har koll... Men nĂ„got som Ă€r skönt nu nĂ€r hon börjar med napp Ă€r att kvĂ€llarna Ă€r lugnare. Om hon vaknar till (som hon brukar) slipper jag börja om nattningsproceduren med liggamning. Det rĂ€cker att fort som satan springa in till henne och stoppa in nappen sĂ„ somnar hon om pĂ„ tvĂ„ röda. Halleluja och peppar peppar! 

Dagen har varit lugn, helt i min smak. Jag och Edwin fick lite egentid ute i solen. Vi Ă„kte madrass och följde skoterspĂ„ren ute pĂ„ tĂ€kten. Medans gjorde Mattias lunch och var med Elsa. Bra skönt att ha honom hemma Ă€ndĂ„... 

Efter lunchen Ă„kte jag och Elsa till NĂ€sviken och hĂ€ngde med Carro. Elwira sov mestadels av tiden men vi hann gosa lite med henne med. Elsa sov pĂ„ soffan medan vi drack kaffe och pratade skit. Och pĂ„ tal om skit... Äntligen fick min unge skita. Vi har vĂ€ntat i fyra dagar och nu exploderade det. Wow vilken lycka, i en mammavĂ€rld. Hon fick Ă€ven ett gĂ€ng babyhĂ„rsnoddar av Elwira, sĂ„ det blev toffspremiĂ€r. Ja, luggen vĂ€xer i samma takt som den kala "munk-flĂ€cken" dĂ€r bak blir större. Gullhönan min! 

Eftermiddagen svepte förbi. Stannade till pĂ„ röda korset innan dom stĂ€ngde. Fyndade fina Me&i t-shirtar till Edwin och en badstol som blir perfekt i duschen till Elsa. Edwin hade en sĂ„n nĂ€r vi hade badkar, men den sĂ„lde jag. Nu hittade jag en rosa i fint skick för 20 kronor. Blir nog bra nĂ€r babybaljan blivir för liten, och innan hon kan stĂ„ sjĂ€lv i duschen. Meeeeen sĂ„ fasligt fort som tiden gĂ„r nu sĂ„ duschar hon vĂ€l sjĂ€lv snart. Och Mattias stĂ„r utanför och bankar pĂ„ dörren medan han skriker att det Ă€r dyrt med varmvatten! 👀

Mattias hade gjort en god kycklinggryta som var klar nĂ€r vi klev innanför dörren, mums! Sedan föll diskstökslotten pĂ„ mig. Och tvĂ€ttlotten. Men det var rĂ€tt skönt att fĂ„ stöka undan i köket i lugn och ro och sedan stĂ€nga in sig i tvĂ€ttstugan. Nu Ă€r det ordning i tvĂ€ttkaoset igen! 

Efter lite memoryspel och kvĂ€llsfika somnade bĂ„de Edwin och Elsa i bra tid. SĂ„ vi vuxna utnyttjade kvĂ€llen till att kramas i soffan, skĂ„la i champagne och mata varandra med chokladdoppade jordgubbar. SĂ„nt vi brukar göra. Eller sĂ„ satte Mattias pĂ„ sig sina spelhörlurar och umgicks med grabbarna via ps4 medan jag kröp upp i min fĂ„tölj med en hög med överbliven knĂ€ck och scrollade igenom hela instagram 27 gĂ„nger. Ja, typ sĂ„! 🙄 (null)

(null)


gott nytt Ă„r... 🎉

Tack 2017 och vĂ€lkommen 2018. Vi har haft ett lugnt och fint nyĂ„rsfirande hĂ€r hemma med goda vĂ€nner, verkligen ett gott slut. 

Vi vaknade rĂ€tt sent imorse allhopa, ja förutom Edwin som alltid försöker smyga ner innan Elias sĂ„ att han hinner tjuvspela pĂ„ hans surfplatta. Haha. Innan jag och Elsa klivit upp hade Mattias Ă„kt ivĂ€g och fiskat. Det Ă€r tydligen tradition. SjĂ€lv försökte jag bolla alla sysslor med en hand eftersom vi har fĂ„tt en dotter som Ă€ndrat humör (och sovvanor!) drastiskt den senaste tiden. Tror det Ă€r den berömda 3-mĂ„nadersfasen som nĂ„tt oss. DĂ„lig sömn och nĂ€rhet nĂ€rhet nĂ€rhet. 

Men efter mycket trixande hann jag vika tvĂ€tten, fixa lunch till grabbarna, duscha och köra igĂ„ng ett lĂ„ngkok pĂ„ spisen. Porterstek till kvĂ€llens middag! 

PĂ„ eftermiddagen kom Mattias hem, ungefĂ€r samtidigt som vĂ„ra gĂ€ster. Peter, Elin, Nellie och LinnĂ©a. Barnen började direkt att busa och leka medan vi vuxna förberedde det sista med middagen. Åh vad gott det blev... Porterstek med hasselbackspotatis. Mmmm! Sen blev det nĂ„got sĂ„ enkelt som glass med olika tillbehör till efterrĂ€tt. 

Resten av var kvĂ€llen bara sĂ„Ă„Ă„ lugn och skön. SĂ„dĂ€r avslappnat sĂ„ att nyĂ„rsklĂ€nningen byttes ut mot sköna klĂ€der och vi bildade en stor myshög med barn och vuxna huller om buller i vardagsrummet. Vi spelade bingolotto och dukade fram en massa godis och chips. Elsa och LinnĂ©a sov om vartannat och höll humörena uppe bra. Den som dĂ€ckade först var en trött Edwin. Han höll sig vaken till 22-tiden men hann ju iallafall vara med och tĂ€nda tomtebloss ute. Festligt tyckte alla barnen! ✹

Elsa somnade för natten runt 23:30. Ja ni hör ju, vĂ„ra rutiner Ă€r helt fucked up nu... Elias var den enda av barnen som höll sig vaken hela kvĂ€llen fram till tolvslaget. Nöjd kille som fick följa med ut och titta pĂ„ raketer och skĂ„la i bubbel. Och nyĂ„rspussas med bonusmorsan! 

Nu sover alla i huset och jag har röjt undan. Ska krypa ner bredvid Elsan nu och somna jag med. Gosa! Trött Ă€r bara förnamnet... Det Ă€r en ny dag imorgon, och ett nytt Ă„r! đŸ’« (null)

(null)





RSS 2.0