nĂ€stsista dagen... 📆

Lördag och nĂ€stsista dagen av detta Ă„r. År 2017 som visade sig bli ett fantastiskt fint Ă„r. TĂ€nk om vi vetat, dĂ€r pĂ„ tolvslaget, att jag faktiskt var gravid och att vi senare detta Ă„r skulle fĂ„ trĂ€ffa vĂ„r fina lilla dotter. Elsa, som kom och gjorde livet komplett... 

Förutom Elsa, som sĂ„klart Ă€r Ă„rets bĂ€sta, har vi haft ett fint och tryggt Ă„r. Vi har renoverat fĂ€rdigt hela nedervĂ„ningen (nĂ„ja, vi har nya planer nu...) och trivts sĂ„ himla bra hĂ€r i vĂ„rt lilla bo. Sommaren var hĂ€rlig med bad i minipoolen, strandhĂ€ng och lata soldagar i hĂ€ngmattan. Vi hade ju ingen superhet sommar, men jag som var höggravid tyckte att det var helt okej. Elias fick Ă€ven börja med fotbollstrĂ€ning vilket blev en hit. Hoppas trĂ€ningarna fortsĂ€tter till vĂ„ran!  

Under hösten och vintern har vi njutit av vĂ„r nya familjemedlem. Hon som nu kĂ€nns sĂ„ sjĂ€lvklar. Att vi ens klarade oss utan henne?! Elias och Edwin har tagit henne till sig pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt och Ă€r alldeles galna i sin lillasyster. Och jag har njutit varje sekund av att vara mammaledig. Med bĂ„de Edwin och Elsa. Elias fĂ„r vi bara ha hemma pĂ„ fredagarna, han har ju blivit storkille och gĂ„r i förskoleklassen. Gud nĂ„de den som föreslĂ„r att han ska vara hemma och mysa istĂ€llet... Vi Ă€r sĂ„ glada att han trivs pĂ„ skolan och med sina klasskompisar. Fina stora Elias. Att Edwin inte vill gĂ„ pĂ„ dagis Ă€r inget vi lĂ€gger nĂ„gon energi pĂ„ just nu. Vill han mysa hemma med oss Ă€r vi bara glada. Sedan kommer nya tider med jobb, rutiner och dagis igen. SĂ„ att njuta av hemmalivet nu kĂ€nns vĂ€rdefullt.

Julen i Är blev himla fin och lugn, ett grymt avslut pÄ detta fantastiska Är. Men det som varit allra bÀsta Àr att vi har fÄtt vara friska allihopa. Det betyder allt.

Idag har vi som sagt Lördagen pĂ„ besök. Jag och Elsa fick (som vanligt) sovmorgon. Men lillgumman hade ont i magen vid midnatt och bara skrek, skrek och skrek i en timme. Fy sĂ„ hjĂ€rtskĂ€rande... Sedan somnade hon helt utmattad och tog vĂ€l igen all sömn imorse. Klockan 11:00 vaknade hon och var sitt rĂ€tta jag igen. Go och glad. 

Mattias och Elias hade Ă„kt och hĂ€mtat Edwin som övernattat hos gammelmormor, sĂ„ dom kom hem ungefĂ€r nĂ€r lillan vaknade. Mattias skulle sedan jobba en snabbis, sĂ„ jag och barnen blev ensamma. Fick sĂ„ fina rosor innan han Ă„kte, tack Ă€lskling! 

Efter lunchen gick bröderna bus ut och Ă„kte madrass och snowkick. HĂ€rligt med friskluft... Elsa fick sova ute pĂ„ den inglasade altanen, nedbĂ€ddad i sin nya hĂ„rdlift. Ja hon har ju shoppat en ny vagn! Hon ville ha det sa hon. Plus en hoppgunga, en bitring och en ny skötvĂ€ska till mamman. Gullunge. Hehe... Allting kom med posten igĂ„r, utom sjĂ€lva vagnchassit, det kommer till veckan. SpĂ€nnande! 

Eftermiddagen har varit bra och rĂ€tt fartfylld. Den enda som varit lugn Ă€r Elsa. Hon som snuttat pĂ„ nappen Ă€ven idag, heja heja... Vi andra har hunnit med en hel del. Ätit pizzamiddag, spelat spel, dammsugit, kollat pĂ„ brynĂ€s och klippt grabbarnas hĂ„r. Mattias fick ju en ny klippmaskin i julklapp som vi ville prova. Edwin ville (!!!) klippa sidorna och dĂ€r bak. Jag klippte ju han helsnaggat sist, men nu Ă€r det iallafall lite lĂ€ngre upptill. Som jag tycker Ă€r sĂ„ fint pĂ„ killar! Elias bestĂ€llde en luggklippning. Oh no... "snĂ€lla, klipp rĂ€tt av bara, sĂ„ jag inte ser den om jag kollar uppĂ„t" bad han. Men jag lyckades övertala honom att spara lite lugg och hĂ„ret dĂ€r uppe, sĂ„ klippte vi pĂ„ sidorna, bak och liiiiite pĂ„ luggen. Inte perfekt blev det, men dom Ă€r sĂ„ fina sĂ„. Nöjda blev dom bĂ„da tvĂ„, iallafall efter att dom fĂ„tt duscha av sig alla kliande smĂ„ hĂ„rstrĂ„n. Rena och extra fina killar till kvĂ€llsmyset... 

Nu sover alla barnen gott (peppar peppar) och vi vuxna hĂ€nger i soffan med Tom och Niklas. Elias tappade Ă€ven en tand innan lĂ€ggdags, sĂ„ jag tror bestĂ€mt att tandfen dyker upp hĂ€r snart... 

Imorgon vĂ€ntar lugnt nyĂ„rsfirande hĂ€r hemma. Vi har bjudit hit Peter, Elin, Nellie och LinnĂ©a. Middag, bingolotto, bus och mys. Det blir ett trevligt avslut pĂ„ detta fina Ă„r... Tack 2017 för allt fint. Tacksam! ❀
(null)

(null)

(null)

(null)



ljuvliga mellandagar... đŸ™đŸŒ

Åh, lĂ„t dessa mellandagar aldrig ta slut... Vilka jĂ€kla mysdagar vi fĂ„r njuta av alltsĂ„. Jag har inte ens stressat ut julen hĂ€r hemma, jag njuter fortfarande av bĂ„de gran och ljusstakar. Vad fasen har hĂ€nt? 

Hela veckan har varit lugn, trots att vi haft lite inplanerat. I onsdags till exempel hade vi huset fullt av gulliga ungar. Elias, Edwin, Elsa, Elwira, Emil och Isabell. TĂ€nk om Isabell hade börjat pĂ„ E ocksĂ„, crazy... Hon har för övrigt stora fina bruna ögon, och jag tĂ€nkte vara lite gullig och fick ur mig "men hej brunöga" vilken kanske inte lĂ„ter sĂ„ charmigt. Hehehe. En trevlig förmiddag hade vi iallafall, ungarna och vi mammor. Fika, bus, lunch och skitprat. Edwin och Emil leker verkligen superbra! 

Resten av onsdagen blev fortsatt fin. Jag och Elsa Ă„kte ensamma upp till mamma för lite tjejmys. En brasa, gofika och soffhĂ€ng. Precis vad man behöver ibland... Grabbarna hĂ€r hemma hade det inte sĂ€mre dom heller: dom hade varit ute och Ă„kt madrass efter skotern. Tjoho! 

NĂ€r jag och Elsa kom hem hade dom Ă€ven hunnit dammsuga och torka golven. Ja, ibland kan dom verkligen överraska! Blev en lugn kvĂ€ll sedan, Ă€ven fast lillgumman vĂ„ran ville vara vaken med oss. Men Ă€r man pĂ„ gladhumör sĂ„ fĂ„r man faktiskt det! 

IgĂ„r hade vi torsdagen pĂ„ besök. En riktigt grĂ„ och trist dag, nĂ€r regnet öste ner och den fina snön förvandlades till slask. Vi höll oss inomhus... Spelade spel, tittade pĂ„ film och gjorde lĂ„ngkok av den överblivna julskinkan. Det blev ungefĂ€r som pulled pork som vi Ă„t med hamburgebröd och lite olika grönsaker som tillbehör. Tips! 

Mattias och Elias Ă„kte Ă€ven och storhandlade, ungefĂ€r samtidigt som vĂ€rldens bĂ€sta mormor kom pĂ„ besök. Hon hade köpt fina klĂ€der till barnen och stannade pĂ„ en kopp kaffe. 

PĂ„ tidiga kvĂ€llen trotsade jag och Elsa slaskvĂ€dret och Ă„kte till mitt jobb dĂ€r det vankades öppet hus. En liten trĂ€ff för alla som jobbat dĂ€r, för alla ungdomar som bott dĂ€r och alla gode mĂ€n. Trevligt med gott fika och prat. SĂ„Ă„Ă„ kul att trĂ€ffa ungdomar som jag inte trĂ€ffat pĂ„ ett helt Ă„r! Elsa blev som vanligt vĂ€l omhĂ€ndertagen av alla fina afghaner och syrier. Hon fick hoppa frĂ„n famn till famn och blev fotograferad och gullad med som bara den. En vĂ€ldigt mysig stund, tills gumman blev övertrött. Hon tvĂ€rslocknade i bilen och jag körde hemĂ„t alldeles varm i hjĂ€rtat... ❀

NĂ€r vi kom hem möttes jag i dörren av Edwin som var bagarklĂ€dd. Ja, jag hade visst lovat att vi skulle inviga hans nya bakbok och kakformar. Och det glömde han inte... Vi fick en mysig kvĂ€ll i köket. Edwin var sĂ„ engagerad och tyckte det var himla kul. Uppskattade julklappar verkligen! Kakorna blev fina efter att bĂ„de Edwin och Elias mĂ„lat pĂ„ dem med karamellfĂ€rg. Lyxigt och gott kvĂ€llsfika med varma nybakade Bamsekakor! 

Idag fick jag och Elsan en lĂ„ng sovmorgon. Men det Ă€r ett mĂ„ste nĂ€r en viss liten dam velat sova med mammas tutte i munnen den senaste veckan... Zzzznark. 

Dagens planer var att shoppa lite presenter till den blivande 7-Äringen. Alltid svÄrt sÄhÀr efter alla julklappar... Edwin lÀmnade vi av hos gammelmormor, sÄ fortsatte jag och en sovande Elsa mot leksaksaffÀren. Elias var nöjd över att fÄ lite egentid med pappsen. Dom skulle spela fifa, sortera pokemonkort och Äka skoter tillsammans. VÀrdefullt för honom att fÄ vara utan smÄsyskonen en stund.

Presentshoppingen gick fint. Tror och hoppas han blir nöjd... Sedan Ă„kte jag och Elsa till gammelmormor och Edwin för att fika lite. Men nĂ„gon Edwin fick vi inte med oss hem sen. Han ville sova hos sin favorit och det fick han. Dom skulle bada och bygga lego. Dom tvĂ„ alltsĂ„... bĂ€stisarna! 💕

VĂ€l hemma igen blev det middag som Mattias stod för. Sedan har vi haft en lugn kvĂ€ll. Elias njöt lite extra över att fĂ„ vara enda brorsan hemma. Tom kom hit sĂ„ det blev lite tv-spelskvĂ€ll för grabbarna. Elsa har badat och snuttat pĂ„ nappen hela kvĂ€llen. Är det sant? Duger den nu? Det hoppas verkligen den hĂ€r trötta mamman... Vore skönt att fĂ„ sova med boobsen i bh:n nĂ„gon natt. Vi hĂ„ller tummarna! 

Nu sover barnen, höll jag pĂ„ att sĂ€ga. Men Elsa har ytterligare en sĂ„ndĂ€r kvĂ€ll dĂ„ hon tycker att det Ă€r överskattat att sova. Hon vill vara vaken och sitta med oss i soffan och snacka. Just nu myser hon med gudfarsan Tom och har roligt. Men snart blir det sĂ€ngen, för nu ska morsan ocksĂ„ försöka somna i bra tid... 🌙
(null)

(null)

(null)

(null)


vĂ„r fina jul... ✹

Julaftonen kom, juldagen kom och nu Ă€r annandagen hĂ€r... Vi har haft en otroligt fin, lugn och mysig jul. Precis som jag önskat. Nu vĂ€ntar dom dĂ€r kravlösa mellandagarna. Ljuvligt. 

PĂ„ julaftonsmorgonen vaknade Edwin ganska tidigt. Alldeles lycklig över att den stora dagen Ă€ntligen kommit. Vi började med att koka kaffe, öppna kalendrarnas sista luckor och sĂ„klart titta efter om tomten Ă€tit upp gröten pĂ„ bron. Och tĂ€nk, det hade han! All gröt var borta, dessutom hade han lĂ€mnat ett paket bredvid skĂ„len. Nya kritor och tushpennor. Visste tomten att vĂ„ra kritor var trasiga?! Edwin blev sĂ„ lycklig, det gjorde nĂ€stan ont i mammahjĂ€rtat. 

Resten av morgonen och förmiddagen flöt pĂ„. Duscha, förbereda den mat som kunde förberedas tidigt, titta pĂ„ mysig julfilm och spela spel. Vi hade en tokig tomte som kom och knackade pĂ„ dörren under förmiddagen med. Men nĂ€r Edwin öppnade hade tomten sprungit ivĂ€g, dĂ€remot hade han lĂ€mnat en lapp med ett uppdrag: leta ett paket under granen som jag ritat en tomteluva pĂ„... Åter igen blev han alldeles till sig. Vilken lurig tomte! Till slut hittade han det rĂ€tta paketet och dĂ€r i gömde sig ett nytt spel. Hurra! NĂ„got att roa sig med i vĂ€ntan pĂ„ gĂ€sterna! 

Till Edwins stora glĂ€dje kom mormor och morfar hit tidigt. Precis nĂ€r det var lunchdags. Även gammelmormor kom tidigt. Trevligt! NĂ„gon timme senare kom Ă€ven min farmor och farfar, dĂ„ blev det glögg med tilltugg och mys i soffan. 

Edwin var sÄÄÄ tÄlmodig hela dagen, trots att han nog gÀrna hade velat slita upp alla paket pÄ en gÄng. Men vi tog det riktigt lugnt i Är, ingen stress alls. NÀr det var Kalle Anka pÄ teven dukade vi fram maten och vÀrmde pÄ det sista. Oj vad mycket smarrigt... Vid 16-tiden satt vi och Ät. Gott gott gott. Men man blir ju alltid sÄ galet mÀtt, vi alla hamnade i paltkoma deluxe. Jag och mamma röjde undan i köket lite snabbt, sedan samlades vi i vardagsrummet.

Äntligen kom tomten! Åter igen, lyckan hos Edwin... priceless. Han blev sĂ„ glad och var sĂ„klart inte det minsta blyg. Det var i vanlig ordning gammelnmormor som tomtade, men han mĂ€rkte ingenting. Elsa sov nĂ€r tomten var hĂ€r, hon var sĂ„ lugn hela dagen och sov smĂ„snuttar nĂ€r hon kĂ€nde för det. Hon verkade njuta av sin första jul... ❀

Tomten hade tvĂ„ paket i sin sĂ€ck, som Edwin fick öppna pĂ„ en gĂ„ng. Ett yatzyspel och en förpackning med Playmobil. NĂ€r tomten hade gĂ„tt byggdes det ihop och vi tog en liten paus innan vi delade ut resten av julklapparna. Kaffe, ris ala malta, pepparkakscheescake och godis. Mmmm... 

FramĂ„t 18-tiden började vi dela ut alla paket. Det skötte Edwin och mormor, dreamteam. Åh, vad barnen fick mycket fint och roligt. Elsa fick en pulka, massor av fina klĂ€der frĂ„n newbie, polarn o pyret och mini rodini, godsedjur, badhanddukar och leksaker. Även en del pengar. Edwin slet upp sina paket. Han fick bland annat skridskor, hjĂ€lm, hockeyklubba, pyssellĂ„da, bilmatta, snowkick, en stor sopbil som Ă€ter upp leksaker, en bilverkstad, bamse bakbok och kakformar, bagarklĂ€der, radiostyrd monstertruck, pengar och mycket mer. Nöjd men trött kille. Han orkade inte leka just nĂ„nting pĂ„ kvĂ€llen sen, utan var mest ledsen över att julaftonen började ta slut. Minns den kĂ€nslan frĂ„n barndomen... Dagen efter dĂ€remot var det en lycklig och speedad kille som vaknade och ville leka med allt nytt. 

PĂ„ julaftonskvĂ€llen blev Elsa övertrött och ledsen, hon skrek sig till sömns lillgumman... Mamma och pappa Ă„kte hem efter 20-tiden och tog med sig alla kartonger och allt skrĂ€p. Tack! Jag röjde undan allt i köket och plockade ihop allt. Gick igenom vĂ„ra julklappar och kĂ€nde mig bara tacksam... Vi vuxna hade varit snĂ€lla vi med. Presentkort pĂ„ Route 84, presentkort pĂ„ massage, presentkort pĂ„ H&M, en stor slowcooker (spĂ€nnande!) en del luktagott och pengar! Jag fick ocksĂ„ en elektrisk "fotmassageplatta" vilket mina onda fötter jublade över. Även Yankeecandle med favoritdoften och en sĂ„Ă„Ă„ fin hĂ€lsingebricka! Mattias hade önskat sig nya spelhörlurar till tv-spelet, sĂ„ det fick han. Och en samsung soundbar till teven, en klipp/rakmaskin, fina klĂ€der och lite annat smĂ„tt och gott. Nöjda och tacksamma! ❀
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Juldagsmorgonen var lugn och fridfull. Mysa runt i sköna klĂ€der och dona med lite av varje. Alltid mysigt... Edwin lekte med nya leksaker. Mitt pĂ„ dagen kom Ă€ven Elias till oss. Han hade haft en bra julafton men var nu taggad för att fira Ă€nnu en "julafton" med oss. Vi packade bilen full med juklappar och Ă„kte till Bobygda. Men först ett stopp för att hĂ€mta ett gĂ€ng klappar till Elias hos mina förĂ€ldrar med. 

VĂ€l hemma hos barnens farmor och farfar blev det en massa lek och bus med farbror Stefan och hans tjej Sofia. Gammelfaster Majlis var ocksĂ„ dĂ€r, henne tycker Edwin om. Vill alltid sitta nĂ€ra och hĂ„lla handen. Han som nĂ€stan aldrig vill mysa, men just henne vill han sitta i knĂ€ pĂ„. Haha! Klockan tickade pĂ„ och magarna började kurra. Julmat en gĂ„ng till, mmm...

Helt plötsligt knackade det pĂ„ dörren. Tomten! Det var en granne som klĂ€tt ut sig, sĂ„ barnen kĂ€nde sjĂ€lvklart inte igen honom. Massor av paket fick tomten dela ut. Mest till Elias som skulle fĂ„ alla vĂ„ra paket + min slĂ€kt. Men vi hade tĂ€nkt till och sparat nĂ„gra av vĂ„ra paket till Edwin som han fick öppna dĂ€r. Plus frĂ„n farmor och farfar. SĂ„ det gick rĂ€tt bra trots Elias enorma paketberg! 

Elias blev glad för allt han fick, sĂ„Ă„Ă„ kul. Han fick bland annat en stor 4-i-1 Transformer som han önskat sig, en Mac lastbil, skridskor, hjĂ€lm, klubba, pyssellĂ„da, en fotbollsklocka, PokĂ©monkort, Fifa-album med kort, Blixtenbilar, PokĂ©montröja, Radiostyrd monstertruck, kokbok för barn, sĂ€llskapsspel, Playmobil, pengar och mycket mer. Lycklig kille! 

Edwin fick en doktorvĂ€ska, Blixtenbilar, en kortlĂ€sare med kvitton och kort, en bil, pussel, en stor Transformer och pengar. Elsa fick fina pyjamaser, newbieklĂ€der och pengar hon med. Även vi vuxna blev bortskĂ€mda med pengar och nya fina badlakan. Nöjda och glada allihopa! ✹

Efter en stund började bröderna bus tjata pĂ„ att fĂ„ Ă„ka hem. Dom ville ju öppna alla nya leksaker... SĂ„ vi tackade allihopa för ett mysigt julfirande, sedan rullade vi hemĂ„t. Alla tre barnen somnade till en liten stund, vilket nog var tur, för dom var galet trötta och jag tror att kvĂ€llen hemma hade blivit kort och mindre kul annars. Nu var barnen pĂ„ strĂ„lande humör nĂ€r vi satt hela familjen uppe pĂ„ Elias rum och gick igenom allt nytt. SÅ mysig stund. 

Till slut blev klockan fikadags. Och efter kvÀllsfikat blev det bad/dusch för allihopa. Rena och fina somnade dom sedan gott... Min kÀra sambo började kort dÀrefter att snarka i soffan han med, sÄ jag fick en kvÀll helt för mig sjÀlv. En brasa, tÀnda ljus, godis och total tystnad. Ljuvligt...

Idag vaknade vi upp till en snöig annandag. Mattias den token Ă„kte till Falun för att fiska i detta busvĂ€der, sĂ„ jag och barnen var ensamma hela dagen. En sĂ„ndĂ€r dag dĂ„ vi bara skrotat runt i mysklĂ€der och gjort det vi kĂ€nt för. Grabbarna har lekt mycket uppe pĂ„ sina rum, kul med nya grejer. Jag och Elsa har passat pĂ„ och rensat ur lite klĂ€der i hennes byrĂ„, och gjort plats för allt nytt och fint hon fĂ„tt i julklapp. Allt hon fick var i strl 74 vilket Ă€r bra, men det Ă€r ett tag dit Ă€ndĂ„. Just nu har hon en blandning mellan 62 och 68, beroende pĂ„ vilket mĂ€rke det Ă€r. Vissa Ă€r sĂ„ smĂ„ medan vissa Ă€r större i storleken. En del klĂ€der i 62 rensades ut nu, och dom fĂ„r lilla kompisen LinnĂ©a Ă€rva. Perfekt att klĂ€derna fĂ„r nytt liv, annars kommer dom ligga i vĂ„rt förrĂ„d och ruttna! 

Mitt pĂ„ dagen Ă„t vi lunch, sedan fick vi besök. Det var Peter, Elin, LinnĂ©a och Ebbe som kom. Kul tyckte vi alla! Vi fikade och bebismyste. Edwin och Ebbe lekte och hĂ€rjade som bara den, roligt att se. 

NĂ€r vi vinkat hejdĂ„ till gĂ€nget ville Elias och Edwin gĂ„ ut. Trots att det toksnöade ute. Men dom gick ut en stund iallafall, provade Ă„ka snowkick i backen. Fast det tog nog bara 20 minuter sĂ„ var dom inne igen. Blöta av all snö. Skönt att fĂ„ liiiiite frisk luft iallafall, det behövde dom! 

Elsa sov en bra stund pĂ„ tidiga eftermiddagen, sĂ„ dĂ„ passade jag pĂ„ att jobba ikapp i tvĂ€ttstugan. Jo, det kostar att ta julledigt... Men efter tre körda maskiner smutstvĂ€tt och 1 meter hög med ren tvĂ€tt som skulle vikas Ă€r jag pĂ„ banan igen. Phew! 

Till middag blev det nĂ„got sĂ„ efterlĂ€ngtat som pasta. Gud sĂ„ gott efter all julmat. Edwin jublade! Sedan myste vi ner oss i soffan i vĂ€ntan pĂ„ att pappsen skulle komma hem. Och Ă€ntligen kom han... Elias hade planerat en teckningslek som han sett pĂ„ Youtube. Ni vet nĂ€r en ritar huvud, en ritar överkropp, en ritar ben och den sista ritar fötter. Och sĂ„ tĂ€cker man för det man ritat sĂ„ ingen ser, sen tar nĂ€sta vid dĂ€r man slutat osv. Himla roligt... Det blev Ă€ven lite yatzy innan sĂ€ngen kallade. 

Bröderna bus somnade fort, men Elsa hade det jobbigt. Magont... Kanske mamman varit lite dum och vrĂ€kt i sig julmat och choklad och julmust och knĂ€ck och gud vet vad. Till slut somnade hon och jag kunde ta en skön dusch och sjunka ner i soffan. HĂ€r ligger jag Ă€n, men ska strax krypa ner under tĂ€cket. Det Ă€r en dag imorgon ocksĂ„! 🌙
(null)

(null)

(null)

(null)




uppesittarmys... 🌙

Dan före dopparedan! Lördag den 23 december. Behöver jag sĂ€ga att vi har en förvĂ€ntansfull kille hĂ€r hemma som snart gĂ„r i taket?! Oj vad han lĂ€ngtar tills imorgon. Imorgon som Ă€r idag nu, eftersom klockan passerat midnatt long time ago...

Elsa och jag tog sovmorgon imorse. Jag sov till klockan 09:00 och Elsa snarkade enda till klockan 10:30. Hon har sovit galet lĂ€nge hela veckan, skulle faktiskt kunna vĂ€nja mig vid det tror jag! Edwin och Mattias var vakna redan vid 7-tiden och hade soffmys nĂ€r jag kom upp, dĂ„ blev det kaffe och frukost. 

Sedan har vi haft en riktig fixardag... Mattias har rökt en massa gott till morgondagens julbord. Fiskar och Ă€lgkött. SjĂ€lv har jag myst med barnen samtidigt som jag arbetat mig igenom en to-do-list. Typ griljera skinkan, ladda kameran, diska dammiga finglas, stĂ€da kylskĂ„pet osv. Har Ă€ven varit till ica och kompletteringshandlat. Och mellan varven har det Ă€ven lagats bĂ„de lunch och middag. Tur att gammelmormor kom hit och hĂ€lsade pĂ„ en stund sĂ„ att inte Edwin dog trĂ„kdöden... 

Efter middagen tĂ€nkte jag Ă€ven dammsuga och torka golven. JulstĂ€dning. Men sĂ„ tĂ€nkte jag bara "fuck it" och sĂ„ struntade jag i det. Jag dammsög ju faktiskt igĂ„r. Och vem kommer att se om mina golv Ă€r skurade pĂ„ julaftonskvĂ€llen? Ingen. Aaah, vilken befrielse det var nĂ€r jag tillĂ€t mig att tĂ€nka sĂ„. Dessutom kommer det förmodligen vara stökigare och skitigare Ă€n nĂ„gonsin efter julfirandet och DÅ kan jag stĂ€da. IstĂ€llet gick jag och Elsa upp till Edwin och byggde lego med honom. SĂ„ mycket mer vĂ€rt! 

Edwin har Ă€ven varit ute med Mattias och hĂ€ngt upp mat till fĂ„glarna och stĂ€llt ut en skĂ„l med gröt pĂ„ bron till tomten. Imorgon nĂ€r han vaknar kommer gröten vara spĂ„rlöst försvunnen och som tack kommer det att ligga ett paket pĂ„ bron. Ja, julen har verkligen fĂ„tt en helt annan betydelse sedan barnen kom! ❀

Innan kvĂ€llen kom fick vi besök av min "morfar" med. Han som jag kallar morfar, som behandlat mig som sitt barnbarn. Och som nu behandlar mina barn som sina barnbarnsbarn. Han kom med ett varsitt kuvert till alla tre ungar. SĂ„ fint! En varsin stor slant som dom ska fĂ„ köpa nĂ„got för efter jul. Inga smĂ„saker, utan nĂ„got som dom verkligen vill ha men som vi vuxna förmodligen tycker Ă€r för dyrt egentligen. Elsa vill nog köpa en hoppgunga och en varm vinteroverall, tyckte hon sa det... Resten av pengarna som barnen fĂ„r i jul kommer vi sĂ€tta in pĂ„ deras sparkonton. 

NĂ€r kvĂ€llen kom blev det dags för den traditionsenliga uppesittarkvĂ€llen. Och enligt vĂ„r tradition brukar Niklas och Emila komma hit och spela bingolotto med oss. Varför bryta en tradition? SĂ„Ă„Ă„ mysigt. Och i Ă„r hade vi ju tvĂ„ nya medlemmar: Elsa och Otilia. Gotjejerna... Elsa höll ut lĂ€nge för att vara henne, hon lĂ„g nöjd pĂ„ golvet hela kvĂ€llen och myste. Sedan slocknade hon vid 22-tiden. Otilia dĂ€remot Ă€r en sömnhatare som bara tar korta powernaps, sĂ„ hon var vaken med oss till mitt i natta! Edwin gick upp och somnade sjĂ€lv vid 20:30-tiden. Trött kille! Han hann ta en dusch och spela lite pĂ„ surfplattan, sedan sussade han sött. 

Nu Ă€r det sovdags för lĂ€ngesen, men jag kĂ€nner mig tyvĂ€rr pigg efter sovmorgonen imorse. Ska dock försöka somna nu snart. LĂ€ngtar tills imorgonbitti nĂ€r vi ska tĂ€nda fjĂ€rde ljuset och titta efter om tomten Ă€tit upp gröten. Sedan vĂ€ntar en mysig dag och kvĂ€ll med nĂ€ra och kĂ€ra. GOD JUL ❀
(null)




julgransbyte... đŸŒČ

Fredag! Nu inleder vi julhelgen med allt vad det innebĂ€r... Tror och hoppas pĂ„ en lugn, mysig, rolig och fin jul med mina nĂ€ra och kĂ€ra. Men den bĂ€sta instĂ€llningen man kan ha Ă€r Ă€ndĂ„ att det fĂ„r bli som det blir. Huvudsaken att barnen  fĂ„r fina minnen att bĂ€ra med sig! 

HĂ€r inledde vi dagen med öppning av julkalendrar, frukost framför teven och pĂ€rlplattebygge. Elsa tog Ă„ter igen sovmorgon och vaknade inte för ens klockan 10:50 ungegĂ€r. Vilken liten sömntuta! 

Efter att grabbarna tröttnat pĂ„ att bygga pĂ€rlplattor ville dom gĂ„ ut en svĂ€ng. PĂ„ med varma klĂ€der, sedan skickade jag ut dom till vĂ„r lilla pulkabacke. Hörde enda in hur dom tjoade och hade roligt. SjĂ€lv skyndade jag mig att vika undan ett stort berg med tvĂ€tt medan Elsa fortfarande snarkade i sovrummet. Och det hann jag med god marginal. Hann till och med slöa i soffan och sedan hjĂ€lpa tvĂ„ rödblommiga killar av med ytterklĂ€derna. HĂ€rligt! ❄

NĂ€r Elsa vaknade var hon pĂ„ ett strĂ„lande humör. Hon fick hundra pussar av sina bröder, sedan fick hon Ă€ta en slurk innan hon fick pĂ„ sig klĂ€der. DĂ€r efter satt hon nöjd i babysittern medan vi Ă„t lunch. 

Mattias kom hem tidigt denna fredag. TĂ€nk, nu har han jullov till den 24 januari med oss. Fint. Men inte fick han en lugn start för det inte... Jag lyckades övertala honom att en ny gran var nödvĂ€ndigt! SĂ„ det blev hans uppgift. Sedan fick vi jobba hĂ„rt med att pynta av den totalsluta granen. ALLA barr ramlade av, haha. Rörde man vid en gren sĂ„ blev det helt barrlös direkt. Herregud hur det sĂ„g ut hĂ€r hemma alltsĂ„... Men till slut fick vi ut den gamla granen och den nya kom in. Inte lika tĂ€t som den gamla, men stor och charmig. Och sĂ„dĂ€r krispigt grön och doftar Ă€kta skogsgran! đŸŒČ

Mitt i granstöket kom Elias mamma hit för att hĂ€mta honom. Med sig hade hon en ljuvlig bukett. Fint sĂ„hĂ€r till julhelgen. Tusen tack! 

NĂ€r vi vinkat hejdĂ„ till storebror och önskat honom god jul, var det dags att klĂ€ den nya granen. Edwin och jag hjĂ€lptes Ă„t,sĂ„ nu stĂ„r den grön och grann i stugan! Mattias passade pĂ„ att Ă„ka till ica och julhandla medans. Proppat kylskĂ„p, mmm. Sedan körde jag ett extra varv med dammsugaren pĂ„ hela nedervĂ„ningen, sĂ„ nu Ă€r alla barr borta. KĂ€nner hur julefriden infinner sig... Ny gran, alla paketen ligger pĂ„ plats, julgodiset Ă€r bakat, kylskĂ„pet Ă€r fyllt med god mat och bingolotterna Ă€r inhandlade. BRING IT ON! 

KvĂ€llen har varit mysigt. Jag lyckades fĂ„ tid att fĂ€rga hĂ„ret. Under verkningstiden fick jag Ă€ven lite egentid med Edwin. Vi pysslade ihop tomtar av toarullar, mĂ„lade i mĂ„larböcker och lekte lite. Fint... NĂ€r jag sedan var nyduschad och hĂ„ret hade torkat kröp jag ner i sĂ€ngen med min lilla Elsa. Gogumman. Hon somnade rĂ€tt fort ikvĂ€ll, ja sĂ„ gĂ„r det nĂ€r man kommit pĂ„ att det Ă€r trĂ„kigt att sova lĂ€ngre stunder pĂ„ dagarna.

Vi vuxna har bott i soffan resten av fredagskvĂ€llen. KĂ€kat julgodis och kollat pĂ„ gĂ„rdagens avsnitt med Ernst... Kan det bli sĂ„ mycket bĂ€ttre?! ✹
(null)

(null)

(null)





nu Ă€r det jullov... âœŒđŸŒ

Men nu Ă€r det jullov hĂ€r hemma. För Elias iallafall, vi andra Ă€r ju lediga för jĂ€mnan. Mattias jobbar dock en dag till, sedan Ă€r han ledig i en hel mĂ„nad med oss. Fantastiskt, Ă€ven om jag nog kommer att kĂ€nna mig som en trött fyrbarnsmamma vissa dagar. NĂ€dĂ„, det blir skönt att vara hemma och mysa hela familjen! 

IgÄr var det onsdag och en helt vanlig dag. Jag och mina smÄ tog oss en tur till stan. Jag Àr ju en riktig hemmaÀlskare, men ibland kÀnner jag mig lite instÀngd och dÄ kan en tur till nÄgon affÀr vara rÀddningen. Jag och Edwin gick bananaz pÄ julpynt inne pÄ A&H. Vi hittade nÀmligen minigranar som vi köpte till grabbarnas rum. En varsin med tillhörande kulor, glitter och beslysning. Det blev en fin överaskning för Elias efter skolan. Vi hÀmtade honom pÄ hemvÀgen och hade sedan en mysig eftermiddag...

Barnen pyntade sina granar och pysslade sedan ihop en massa pĂ€rlplattor som dom gjorde paket av. Nu ligger dom fint under deras granar. Oklart dock vem som ska fĂ„ dom, nĂ€r det gĂ€ller Edwin sĂ„ tror jag att han har gjort paketen till sig sjĂ€lv. Hehe. Elsa sov sig igenom allt pyntande och pysslande, men vaknade lagom tills att jag skulle laga middag. 

NĂ€r Mattias kom hem Ă„t vi mat, fisk med potatis och dillsĂ„s, sedan stökade jag undan i köket och förberedde för att koka mer knĂ€ck. Elias och Edwin följde med Mattias ut en svĂ€ng. Skönt med friskluft innan lĂ€ggdags! 

Elsa lĂ„g nöj pĂ„ golvet medan jag kokade knĂ€ck och donade med lite av varje. Sedan kom grabbarna ocksĂ„ in och provsmakade lite innan det blev kvĂ€llsfika och hopp i sĂ€ng. TvĂ„ av tre barn somnade snabbt. Men en viss liten donna var omöjlig att natta igĂ„r. Ammade i 1,5 timme innan jag gav upp. DĂ„ log hon och sprattlade och jollrade för fullt. Hur glad som helst och inga planer alls pĂ„ att sova, trots att hon varit vaken lĂ€nge under tidiga kvĂ€llen. SĂ„ hon fick helt enkelt komma upp och mysa med oss i soffan. Gosigt det ocksĂ„... Men efter en timme somnade hon, vi vuxna med. Det var den kvĂ€llen det. 

Imorse var sĂ„klart Elsa trött efter gĂ„rdagens bravader. Hon vaknade till vid 07:45-tiden nĂ€r Edwin vĂ€ckte oss, men sedan somnade hon om efter lite lite amning och sov till klockan 10:20... Jag och Edwin fick alltsĂ„ en superlugn och mysig morgon pĂ„ tu man hand. Tror han njöt bra nog nĂ€r vi kunde ligga och gosa i soffan, bara vi tvĂ„. 

Men sedan fick vi sĂ€tta fart. Elias slutade tidigt idag eftersom det var sista skoldagen innan jullovet. PĂ„ med varma klĂ€der, sedan var vi ute och lekte i solen en bra stund. Elias och Edwin Ă„kte madrass och snowkick i vĂ„r alldeles egna pulkabacke. Sedan byggde dom en snömur och gömde sig för bilar. Elsa sov gott och blev alldeles röd om nĂ€san. Skönt för oss alla att vara ute och ladda batterierna! ❄

NĂ€r vi kom in igen drog vi igĂ„ng med julgodis-bakning. Har lovat kidsen det hela veckan, sĂ„ idag blev det Ă€ntligen av. Vi gjorde en till sats med skumtomtefudge, en chokladkola med lakritssmak + flingsalt och sedan gick barnen lös med mandelmassa. Dom gjorde fina "snöbollar" som dom doppade i choklad. En hel del provsmak blev det sĂ„klat... Gott och mysigt. Verkligen vĂ€rdefull tid med dom stora barnen medan Elsa roade sig sjĂ€lv och sov, om vartannat. 

Nu har vi julgodis sĂ„ att det rĂ€cker hela julhelgen. Även Mattias specialiteter Ă€r pĂ„ G, han hĂ„ller pĂ„ att grava lax och röka bĂ„de fisk och Ă€lgkött till julbordet. Alla julklappar ligger redo under granen - som barrar konstant. Är nĂ€stan redo att slĂ€nga ut den och skaffa en ny. Ska bara övertala min sambo som sĂ„klart tycker att jag saknar hjĂ€rnceller... Annars Ă€r det bara stora julmatshandlingen kvar. Och den uppgiften har jag givit till Mattias med gott samvete. Det fixar han imorgon, sedan Ă€r vi redo för julfirande! đŸŽ…đŸŒ

Efter allt bakande idag fick vi besök av mamma/mormor. Hon underhöll Elsa medan jag lagade middag. Den goda kycklinggrytan med wokgrönsaker och Ă€ggnudlar som barnens faster brukar göra blev det hos oss  idag. Det blev massor med mat, sĂ„ bĂ„de mamma och pappa (som kom efter jobbet) stannade och Ă„t middag med oss. OcksĂ„ lite kaffe och choklad/lakritskola efterĂ„t. Gott och mysigt med sĂ€llskap! 

Efter middagen gick Elias och Edwin ut igen. Mattias med. Race i pulkabacken och mörker-kurragömma. Jag och Elsa myste inomhus och fick Ă€ven besök av min moster. Hon kom med julklappar till barnen. Det börjar bli ett berg med paker under granen, Ă€ven detta Ă„r... 🎁

NĂ€r grabbarna kom in igen var det nĂ€stan lĂ€ggdags pĂ„ en gĂ„ng. Men dom hann kvĂ€llsfika och duscha innan dom somnade sött. Elsa fick bada i tvĂ€tthon en snabbis hon med. En liten "oljebehandling" i hĂ„ret fick det bli. Hon Ă€r sĂ„ torr i hĂ„rbotten och pĂ„ kinderna. SĂ„ hoppas detta gör susen! Även hon var trött ikvĂ€ll och somnade fort, men vaknade efter en stund och hade svĂ„rt att komma till ro... Fick hon bestĂ€mma sĂ„ skulle hon nog sova med mammas tutte i munnen jĂ€mt. Mamman Ă€r dock inte enig. Till slut föll hon in i djupsömn, och jag hoppas pĂ„ en bra natt. Det mĂ€rks att hon Ă€r inne i nĂ„gon utvecklingsfas just nu, för det tuttas en hel del pĂ„ nĂ€tterna. GĂ€rna mellan 03-06 vill hon vara nĂ€ra. Men jag klagar inte. Jag fĂ„r tillrĂ€ckligt med sömn, och sĂ„ lĂ€nge hon inte Ă€r ledsen pĂ„ nĂ€tterna Ă€r jag nöjd. 

Snart ska jag ocksĂ„ krypa ner i sĂ€ngen. Ladda för fredag och dan före dan före dopparedan. Det ska tvĂ€ttas och donas. Elias ska Ă„ka hem till sin mamma imorgon med, han firar julafton hemma hos dom dethĂ€r Ă„ret. Men vi ses redan pĂ„ juldagen igen, dĂ„ ska vi fira jul nummer tvĂ„ hemma hos barnens farmor och farfar. Sedan har vi sĂ„dan tur att vi fĂ„r rĂ„ om Elias nĂ€stan hela jullovet. 

Nu ska jag pussa pĂ„ Mattias och tjata lite diskret om att vi behöver en ny julgran. Bara en liten gran rĂ€cker. Jag hotar med att slĂ€nga ut den vi har nu pĂ„ juldagen annars. Och han vill gĂ€rna ha granen framme sĂ„ lĂ€nge som möjligt. SĂ„ om han inte vill ha en barrlös gran fĂ„r han nog lyda mig! đŸŒČ
(null)

(null)







five days to go... ❄

Klockan tickar och dagarna gĂ„r. Nu Ă€r det bara fem dagar kvar till julafton och vi har tvĂ„ grabbar hĂ€r hemma som nĂ€stan spricker av förvĂ€ntan! SĂ„ jĂ€kla mysigt... 

Vi har nu tĂ€nt det tredje och nĂ€stsista ljuset i adventsljusstaken och hĂ€mtat hem storebror Östlund. Edwin fick dĂ„ ÀÀÀÀntligen leka med Ida och blev sĂ„klart ursinnig nĂ€r vi vuxna hade druckit fĂ€rdigt vĂ„rt kaffe. Men till slut fick vi med honom hem, och nog blev han lite gladare nĂ€r vi klubbade igenom middagsförslaget som blev Burger king. Hamburgefest framför en julfilm. Söndagsmys nĂ€r det Ă€r som bĂ€st va! đŸ’«

IgĂ„r kickade vi igĂ„ng den nya veckan, julveckan. Vi fick en fin mĂ„ndagsstart. BĂ„de mormor och gammelmormor kom pĂ„ besök. DĂ„ passade jag pĂ„ att Ă„ka ensam till stan och hĂ€mta en julklapp hos chefen. Man tackar! Sedan hĂ€mtade jag Elias pĂ„ skolan pĂ„ hemvĂ€gen. En nöjd kille som hade haft pysseldag med bakning. Som han trivs i förskoleklassen alltsĂ„... Helt otroligt. Jag försökte övertala honom att gĂ„ pĂ„ jullov redan nu och vara hemma med oss och mysa hela veckan. Men Ă€r jag dum i huvudet eller?! Typ. Det gick han minsann inte alls med pĂ„. Det var viktigt att vara med pĂ„ pysseldagen. Och pĂ„ gympan, för dĂ„ ska det bastas. Och sista dagen, den kunde han dĂ„ absolut inte missa! 

Eftermiddagen gick Ă„t till att fika, bygga lego med gammelmormor, tvĂ€tta nĂ„gra maskiner tvĂ€tt, laga middag och mysa med Elsa. Grabbarna gick ocksĂ„ ut och Ă„kte skoter med pappsen. Spralliga och rödblommiga. Den lyckan... đŸ™đŸŒ

Innan vi gjorde kvĂ€ller hann Ă€ven jag och Elias Ă„ka in till Lidl en svĂ€ng. RĂ„kade se att dom fĂ„tt in snygga och billiga StarwarsklĂ€der. SĂ„ det blev en varsin tröja och strumpor. Nöjda boys! 

Idag vaknade vi upp till en kylig tisdag. Barnen bjöd pĂ„ sovmorgon till 08-tiden, sedan blev det kaffe och frukost i vanlig ordning. Men nĂ„got lĂ„ngt morgonmys i soffan blev det inte, vi hade faktiskt planer för dagen! 

Redan vid 10-tiden satt jag, Elsa och Edwin i bilen pĂ„ vĂ€g mot Söderhamn. En playdate med Elin, Nellie och LinnĂ©a. Mysdag deluxe blev det... Edwin och Nellie lekte verkligen bra, och smĂ„systrarna deras var nöjda i babygymmet. Mitt pĂ„ dagen blev vi bjudna pĂ„ lunch och sedan kaffe och blĂ„a chokladbollar. Mmmm! Efter att Elsa och LinnĂ©a fĂ„tt i sig lite mat ocksĂ„ klĂ€dde vi pĂ„ oss och gick ut pĂ„ en promenad. Dom smĂ„ sussade sött i vagnen, dom stora barnen busade och lekte i snöhögar, och vi mammor fyllde lungorna med sĂ„ mycket friskluft vi bara kunde! ❄

VĂ€l inne igen blev det mer kaffe och barnen fortsatte att leka. Till slut blev klockan sĂ„ pass mycket att vi var tvunga att Ă„ka hemĂ„t. Tack för fem timmars lek och bus och mys! 

Elias och min mamma hade planerat in en mysdag tillsammans, vilket passade bra sĂ„ vi slapp stressa hem frĂ„n söderhamn. Hon hĂ€mtade honom pĂ„ skolan och sedan hade dom promenerat hem till min farmor och farfar för att fika mellis. DĂ€refter blev det lek, filmmys och middag hemma hos bĂ€sta bonusmormorn innan hon skjutsade hem honom igen. Nöjd Elias! ❀

KvĂ€llen hĂ€r hemma har varit lugn och skön. Alla tre barnen har badat/duschat. I köket har brasan sprakat hela kvĂ€llen, och lilltrion somnade fort. Mattias har haft hockey-bockey sĂ„ jag var sjĂ€lv vid nattningen. Ibland vill man bara klona sig... Alla brukar lĂ€gga sig vid 20:00 och jag mĂ„ste ju amma Elsa. Men grabbarna har blivit sĂ„Ă„Ă„ duktiga pĂ„ att somna sjĂ€lva uppe i sina rum! IkvĂ€ll lyssnade dom pĂ„ sagor som spelades upp frĂ„n spotify, hade en högtalare uppe i hallen. Det tyckte dom var mysigt. Och nĂ€r Elsa hade somnat smög jag upp för att krama grabbarna godnatt en sista gĂ„ng, dĂ„ snarkade dom sött bĂ„da tvĂ„. Godnatt skatterna... 🌙

Nu Ă€r vuxenkvĂ€llen i soffan snart slut. Har tittat pĂ„ lite serier och kvĂ€llsfikat. Imorgon har vi lite mer grejer ibokat. Det ska bland annat bakas mer julgodis! 
(null)

(null)

(null)




helgen Ă€r hĂ€r... đŸ’«

Helgen Ă€r kommen och jag pustar ut i soffan. Inte för att veckan varit jobbig, men för att tiden gĂ„r sĂ„ fort, och DET Ă€r jobbigt. Jag har fullt sjĂ„ att hinna med i svĂ€ngarna... 

SĂ„ vad har vi gjort i slutet pĂ„ veckan dĂ„? Jo bĂ„de jag och Elsan har vaccinerat oss. Lillgumman fick sitt 3-mĂ„nadersvaccin och Ă€ven andra dosen med Rotarix. SĂ„ nu Ă€r hon fĂ€rdigvaccinerad mot rotavirus. Edwin blev aldrig vaccinerad mot rota nĂ€r han var liten eftersom det inte ingick i svenska vaccinationsprogrammet dĂ„. Hade ingen aning om att det fanns ens. Hade jag haft det hade jag nog betalat för det. För fy vad sjuk han blev av rotavirus Ă„r 2015. Magsjuka i en vecka som slutade med sjukhusbesök... Men nu Ă€r Elsa skyddad mot just det viruset iallafall. Hon blev Ă€ven vĂ€gd och mĂ€tt. Hela 63,5 cm lĂ„ng och vĂ€gen 6,8 kg. Tittade tillbaka i Edwins bok och det visade sig att han var exakt lika stor nĂ€r han var tre mĂ„nader. Bara 0,5 cm lĂ€ngre. Kul att kolla tillbaka! 

Efter bvc-besök var det dags för mig att vaccinera mig. Mot hepatit a och b. FĂ„r det genom jobbet. Men sĂ„ blev jag ju gravid sĂ„ den tredje dosen blev uppskjuten... Men nusĂ„. Skönt att ta det i samma svĂ€ng! 

Annars dĂ„? Har haft lite mys hos mamma/mormor. Sedan har Edwin Ă€ven fĂ„tt ett skrivbord till sitt rum, sĂ„ vi har möblerar om och donat dĂ€r inne. Nöjd kille som verkligen haft pysselverkstad... Hans nya grej Ă€r att rita tomtar och slĂ„ in i paket. Gullunge! đŸŽ…đŸŒ

Vi har inte varit ute sĂ„ mycket pga det jĂ€kla trĂ„kiga vĂ€dret. Inge roligt att ha Elsa i vagnen nĂ€r det regnar... Ibland kĂ€nner jag att Edwin blir rejĂ€lt understimulerad hĂ€r hemma. Men oftast gĂ„r det bra. Jag vill ha honom hemma och har inga planer pĂ„ att "söka tillbaka" hans plats pĂ„ förskolan. Inte för ens han sjĂ€lv sĂ€ger att han vill. FrĂ„gar ibland, men han vill fortfarande inte. Och jag myser verkligen av att vara ledig med bĂ„da barnen, det blir Ă€kta mammaledighet pĂ„ nĂ„got vis. Inga tider att passa. Vi gör precis vad vi vill, nĂ€r vi vill. Inga stressiga mornar och jobbiga lĂ€mningar. Guld vĂ€rt. Varannan vecka hĂ€mtar vi dock Elias pĂ„ skolan, men vi slipper kliva upp tidigt och stressa ivĂ€g pĂ„ morgonen eftersom Mattias skjutsar dĂ„. Ett val som vi tagit gemensamt med bĂ„de skolan och Elias. En timme fritids varje morgon, sedan hĂ€mtar jag alltid klockan 13:30 sĂ„ han slipper fritids pĂ„ eftermiddagarna. Annars har vi fĂ„tt klart för oss att han egentligen fĂ„r vara dĂ€r tills Mattias slutar eftersom tiderna baseras pĂ„ vĂ„rdnadshavrens arbetstider. Men det skulle aldrig falla oss in, om nu inte Elias sjĂ€lv skulle böna och be om det sĂ„klart. Men det funkar bra för oss som vi kör nu. Sen om Edwin skulle vilja börja pĂ„ förskolan igen sĂ„ skulle jag ju givetvis skjutsa Elias samtidigt pĂ„ mornarna. Men nu har jag ju valt att vara hemma med bĂ„da mina barn och mysa 100%. Inte stressa mig igenom Elsas första tid. Och hade Elias gĂ„tt pĂ„ förskolan fortfarande hade jag mer Ă€n gĂ€rna haft honom hemma under vĂ„ra veckor. Men att gĂ„ i förskoleklass Ă€r nĂ„got helt annat, en viktig förberedelse för skolan och fröknarna sĂ€ger sjĂ€lva att vi inte ska "tumma pĂ„ tiderna". Men vi Ă€r glada att vi hittat ett sĂ€tt som passar oss bra! Elias vaknar ju Ă€ndĂ„ först av alla och Ă€r skolredo innan Mattias kliver upp ibland. Hade han dĂ€remot varit morgontrött och vĂ€grat fritids hade vi nog tĂ€nkt om! 

Hur som helst. IgĂ„rkvĂ€ll var Edwin lite vĂ€l speedad av bĂ„de godis och tvĂ„ innedagar. SĂ„ han och jag klĂ€dde pĂ„ oss och gick ut i mörkret för att busa. Vi skottade, sopade av bilarna, Ă„kte pulka (lĂ€s: jag sprang runt och drog honom), gick pĂ„ tomtejakt med ficklampor och fĂ„ngade snöflingor med tungorna. En fin och mysig stund med min stora kille. Ny luft och lite ensamtid var precis vad vi behövde! 

Elsa var pĂ„ superhumör hela kvĂ€llen (ingen feber efter vacciner so far) och var sĂ„ nĂ€ra pĂ„ att skratta. LĂ€ngtar sĂ„Ă„Ă„ tills jag fĂ„r höra hennes skratt. Kan inte tĂ€nka mig att det lĂ„ter annat Ă€n ljuvligt... 

Idag har vi lördagen pĂ„ besök. Jag och barnen spenderade förmiddagen ensamma dĂ„ pappsen var ivĂ€g och jobbade. MusikhjĂ€lpen, kaffe, memory och soffhĂ€ng. Lagom lördagssyssla. Efter lunch kom Mattias hem och dĂ„ var der dags för mig att göra mig klar... In i duschen, pĂ„ med sminket och hoppa i en klĂ€nning. Dags för julbord. Mitt första julbord "ute" pĂ„ Ă„r och dar. Gissa om det var gott? Och ljuvligt utan barn, fĂ„r man sĂ€ga sĂ„? 

Tanken var att ta med Elsa först. Men sĂ„ bestĂ€mde vi att hon fick vara hemma med Mattias och Edwin. Ammade innan jag Ă„kte och pumpade ut ifall det skulle behövas. Sen var jag ju bara 10 minuter hemifrĂ„n, om hon skulle bli superledsen eller vrĂ„lhungrig. Ja, egentligen Ă€r det ju bara maten som Mattias inte kan fixa. Och allt hade gĂ„tt superbra. Det var sĂ„ himla underbart för mig att fĂ„ sitta ner och Ă€ta i lugn och ro, utan att vagga ett babyskydd med foten eller bli svettig för att nĂ„gon skulle börja bli missnöjd. Och maten sen... nĂ„got utöver det vanliga. Om ni ska kĂ€ka julbord - Ă„k till YstegĂ„rn! đŸ‘ŒđŸŒ

VĂ€l hemma igen blev det Elsamys. Ammade och vilade i sovrummet. Sedan var det dags för bĂ„da barnen att bada. Ja, Edwin har kommit pĂ„ att han ocksĂ„ kan bada i Elsas badbalja om den stĂ„r i duschen. Saknar ett badkar faktiskt, men det hade inte fĂ„tt plats hĂ€r nere. Det fĂ„r istĂ€llet ingĂ„ i renoveringsplanen pĂ„ övervĂ„ningen. NĂ€r den dagen kommer... 

Efter badet somnade tvĂ„ trött barn och vi vuxna kollade pĂ„ en film och tĂ€nde ljus. Fick hem tvĂ„ nya ljusstakar hĂ€rom dagen. En julklapp till mig frĂ„n Elsa. Hon Ă€r duktig pĂ„ att internetshoppa hon! I mitt namn dessutom. En svart lĂ„ng ljusstake som jag spanat lĂ€nge pĂ„, och en liten Ernstljusstake. Man tackar... Men nu ska vi vuxna ocksĂ„ sova. Imorgon ser vi fram emot tredje advent och hemkomsten av storebror Elias! 🌟
(null)

(null)

(null)

(null)



sankta lucia... 🌟

Onsdag den 13 december, Lucia. Och starten för en lösenordsskyddad blogg. Nu kĂ€nns det bĂ€ttre. Kunde inte riktigt slĂ€ppa tankarna pĂ„ hur jag blottade vĂ„rt liv för "frĂ€mlingar". Nu skyddas Ă€ven Instagram och Facebook. Jag vill inte vara hemlig, men jag vill veta vilka som lĂ€ser om mina barn och ser en massa bilder pĂ„ dom! 

HĂ€r startade jag och min lilla tomenisse dagen med Lucia pĂ„ teven, kaffe, tĂ€ndaljus och kalenderöppning. Mysigt att se fina Lucian och henne "tĂ€rningar" som Edwin sa. 

Sedan gjorde vi oss redo för dagens besök. NĂ€mligen min biologiska morfar. Det Ă„rliga besöket för att hĂ€lsa god jul... En snabb visit som vanligt, men helt klart vĂ€rt tusen kronor som vi fick i julklapp. Hade Ă€ven tur att mamma kom hit och gjorde oss sĂ€llskap! ☕

Innan mamma Äkte hem klÀdde vi pÄ oss och tog en skön promenad till kakedbadet. SÄ fint nÀr solen höll pÄ att gÄ ner bakom trÀden! Och förbaskat skönt med friskluft. Edwin blev dÀremot trött i benen, men vi lurade honom med att tomten satt upp en massa spÄr (band pÄ trÀden osv) för att hitta till vÄrt hus. Och turligt nog fanns det spÄr som ledde hela vÀgen hem!

Edwin följde glatt med mormor hem för en sleepover. Jag och Elsan ska nÀmligen ivÀg pÄ lite Àrenden imorgon sÄ det passade bra. Lillgumman fortsatte att sova i drygt en timme efter att vi kommit in, sÄ dÄ passade jag pÄ att ligga i soffan framför musikhjÀlpen. Underbart...

Mattias kom sedan hem med hĂ€mtmat, ooops... Men man ska vĂ€l fira Lucia pĂ„ nĂ„tt sĂ€tt? Gott var det iallafall. Elsa var nöjd hela eftermiddagen och hĂ€ngde med oss i soffan. En brasa, kaffe, jul med Ernst pĂ„ teven. Fintfint. Sedan fick lillan ta ett bad. Hon Ă€ter pĂ„ sina hĂ€nder som en tok (vĂ€grar napp Ă€n) och ibland stoppar hon ner fingrarna ner i halsen sĂ„ hon krĂ€ks. Hela hĂ„ret bak var alldeles stelt av krĂ€k. Mattias tror att hon har Ă€tstörningar eftersom Peter alltis brukar skratta Ă„t hur rund och go hon Ă€r, haha.

Efter badet blev hon ren och fin och pyjamasgo. En trött tjej som somnade fort. Men Ă€ndĂ„ tar nattningsprocessen ofta en timme. För hon vaknar 2-4 gĂ„nger och vill tutta mer innan hon faller in i djupsömn helt. Men efter det sover hon oftast bra! 

KvĂ€llen har vi vuxna spenderat i soffan. Skönt sĂ„. Men nu ska jag lĂ€gga mig och ladda inför morgondagen! Hoppas Elsa vill ta sovmorgon nu nĂ€r ingen storebror kommer in och vĂ€cker oss... Godnatt 🌙
(null)

(null)

tioĂ„rsjubileum... 📝

KĂ€ra dagbok. Ja, detta Ă€r verkligen min dagbok. En dagbok som blivit min och barnens. Hela familjens... FrĂ„n en vilsen tonĂ„rstjej Ă„r 2008 till en mamma med ett tryggt och fint liv idag. TĂ€nk, det Ă€r snart 10 Ă„r sedan jag började skriva i den hĂ€r bloggdagboken. Och mycket har hĂ€nt sedan dess... Men jag Ă€lskar att det finns sparat. Det Ă€r fantastiskt att kunna gĂ„ nĂ€stan 10 Ă„r bakĂ„t i arkivet och med hjĂ€lp av orden kunna minnas exakt hur jag mĂ„dde och kĂ€nde! 

Jag har konstigt nog alltid haft ett (för mig) stort gĂ€ng lĂ€sare som jag nĂ€stan aldrig haft nĂ„gon koll pĂ„. Vissa perioder fler. Typ nĂ€r "helvetet" brakade lös i december 2010 dĂ„ jag och Mattias trĂ€ffades. Min jobbigaste period att lĂ€sa om faktiskt, det ilar fortfarande i hjĂ€rtat av att lĂ€sa, Ă€ven om jag kan se tillbaka pĂ„ den tiden med andra ögon nu. 

Idag har jag funderigar pĂ„ om jag ska lĂ„sa bloggen, enbart för mig sjĂ€lv och mina nĂ€ra och kĂ€ra. Eller om jag ska fortsĂ€tta att exponera vĂ„r vardag till folk jag kanske inte kĂ€nner men som endĂ„ vill lĂ€sa av nĂ„gon anledning? Jag har inga lĂ€nkar ute till min blogg, delar aldrig adressen. Men ni finns hĂ€r Ă€ndĂ„. Kanske enda frĂ„n början? En del av mig vill ha det privat pga att jag har noll koll pĂ„ er, medan den andra delen vill ha det som vanligt. Dela med mig av vardagsmys och vardagskaos som jag alltid har gjort. För jag vill verkligen tro att alla ni som lĂ€ser hĂ€r inne gör det för att ni kanske kĂ€nner mig, Ă€r nyfikna, kĂ€nner igen er i olika situationer, blir inspirerade, glada eller bara har det som en fin vana i vardagen att lĂ€sa om vĂ„rt liv. För det Ă€r dĂ€rför jag vill dela med mig. För att det kĂ€nns som att ni Ă€r en liten del av mig. Jag vet att det Ă€r lönlöst att be om kommentarer dĂ€r ni berĂ€ttar vilka ni Ă€r... Men om ni trĂ€ffar mig, berĂ€tta gĂ€rna om ni brukar hĂ€nga med mig hĂ€r inne. Skicka ett sms, lĂ€mna ett pm pĂ„ facebook... â„


andra advent... 🕯🕯

I gĂ„r var det andra advent, verkligen vĂ€rldens myssöndag blev det. Hade inga som helst planer för dagen, och ibland blir det allra bĂ€st... 

Till att börja med fick jag och Elsa en skön sovmorgon. Elias och Mattias smög upp tidigare och kollade pĂ„ julkalendern och kokade kaffe. Edwin valde att sova kvar hos gammelmormor lördag till söndag. Mysigt för honom! 

Förmiddagen gick Ă„t till att dricka kaffe, titta pĂ„ skidor pĂ„ teven och köra igĂ„ng en maskin tvĂ€tt. Elias tĂ€nde Ă€ven andra ljuset i adventsljusstaken! Sedan Ă„kte Mattias och Elias till stan för att hĂ€mta Edwin och samtidigt storhandla. Vi har Ă€tit rensa-ur-frysen-middagar i nĂ„gra veckor nu, sĂ„ en rejĂ€l pĂ„fyllning var behövligt. Och Ă€r det nĂ„gon som kan handla sĂ„ Ă€r det Mattias, han Ă€r sĂ„Ă„Ă„ mycket bĂ€ttre pĂ„ att tĂ€nka ut middagar och handla sĂ„ ekonomiskt som möjligt. Ekologiskt med för den delen. DĂ€r klĂ„r han mig med hĂ€stlĂ€ngder! 

Under tiden min grabbliga var i stan fick jag och Elsa besök av Peter, Elin, LinnĂ©a och Ebbe. Fantastiskt roligt att fĂ„ trĂ€ffa Ebbe, det var Ă„r och dar sedan! Vi drack kaffe och hade en trevlig pratstund... ☕

PÄ erftermiddagen var hela familjen samlad. Vi Ät Mattias goda chili con carne till middag, sedan gick Elias och Edwin ut och busade i snön. Jag passade dÄ pÄ att röja undan i köket och hÀnga tvÀtt + slÀnga in en ny maskin. En tom tvÀttkorg Àr inte illa pinkat!

NÀr bröderna bus kom in spelade vi lite memory allihop. Mysigt enda tills dÄliga förloraren kommer pÄ besök... Hehe. Efter en stund förflyttade vi oss till soffan istÀllet, och ganska precis dÄ kom Elias mamma hit. Det blev kaffemys i soffan innan vi vinkade hejdÄ. En fin vecka med Elias. Det viktigaste var att vi skulle hinna klÀ julgranen innan han Äkte hem till strömsbruk. Och det hann vi ju. Den hann ju till och med vÀlta en gÄng ocksÄ... Elias slog vad om att granen skulle vÀlta minst en gÄng till innan han kommer hem igen pÄ söndag. Hoppas han har fel...

SöndagkvĂ€llen blev kanonlugn. Unnande mig en lĂ„ng varm dusch innan bĂ„de Edwin och Elsa somnade. Dom kom i sĂ€ng tidigt, sĂ„ vi vuxna kunde kolla pĂ„ teve och dricka julmust i lugn och ro. Sedan kröp jag ner i sĂ€ngen och tittade pĂ„ favoritserien tills jag somnade.

Idag Ă€r mĂ„ndagen pĂ„ besök. Startade dagen med kaffe, tĂ€nda ljus och julkalendermys med Edwin medan Elsa tog sovmorgon. Hon sov rĂ€tt oroligt inatt, tyvĂ€rr verkar det som att jag smittat henne. Snorig igen! Lilla gumman... Men humöret Ă€r det inget fel pĂ„. NĂ€r hon vaknade fick hon komma upp och mysa med oss i soffan. Det nya Ă€r att sitta utan att luta sig bakĂ„t. Hon vĂ€grar nĂ€stan ligga ner i famnen nu. Hon ska prompt sitta upp "sjĂ€lv" i ens knĂ€. Hon försöker Ă€ven föra bitringen och bitgiraffen till munnen nu, heja Elsa! 

Förmiddagen gick sedan Ät till att baka skumtomtefudge. Mamma var snÀll och svÀngde hit med choklad innan hon skulle pÄ gympa. Resten hade vi hemma. Edwin klippte alla skumtomtar i bitar och hÀvde i alla ingredienser. Min duktiga bagare. Han Àr inne i en period nÀr han jÀmt vill hjÀlpa till i köket. Resultatet blev mmmm och lilleman var nöjd.

Efter att vi Ă€tit gĂ„rdagens chili con carne till lunch klĂ€dde vi pĂ„ oss och gick ut. Elsa somnade direkt i vagnen sĂ„ jag och Edwin kunde busa bĂ€st vi ville! Vi Ă„kte madrass nedför en slĂ€nt, lekte kurragömma och spelade sedan fotboll i snön. En rolig timme utomhus! ❄

Nu pĂ„ eftermiddagen har vi hĂ„llt oss inomhus. Gjorde upp en brasa som Elsa somnade framför, sedan tittade jag och Edwin pĂ„ film. Maten skötte sig sjĂ€lv pĂ„ spisen, flĂ€skkorv med potatis och morötter som vi Ă„t nĂ€r Mattias kom hem frĂ„n jobbet. LĂ€ngesen vi Ă„t det, sĂ„ det var gött... 

Mamma och pappa kom sedan pĂ„ lite försenat andra adventsfika. Edwin bjussade pĂ„ sina bakverk; pepparkakor, knĂ€ck och tomtefudge. Mamma hade Ă€ven med sig tre pĂ„sar med mormors ljuvliga lussebullar. Vilken fikafest!  DĂ€refter passade jag pĂ„ att smita hemifrĂ„n en stund. Egentid pĂ„ Ica Maxi... Hur ljuvligt som helst faktiskt. Och inte skulle jag handla nĂ„got förutom mjölk heller! Fast riktigt sĂ„ blev det sĂ„klart inte. Det slank ner lite av varje medan jag gick och strosade runt dĂ€r inne, helt utan stress och missnöjda barn. Till och med en varsin till julklapp till barnen. Fy fan vad sĂ€mst jag Ă€r pĂ„ "att dra in pĂ„ julklappar"... Har dock inte sagt nĂ„tt till Mattias, dĂ„ fĂ„r jag bara skĂ€ll. Heheheh. Tillslut blev klockan sĂ„ pass mycket att det vankadrs lĂ€ggdags för barnen dĂ€r hemma. Dags att rulla hemĂ„t.

Nu sover barnen och jag har fĂ„tt premiĂ€rtittat pĂ„ MusikhjĂ€lpen som dragit igĂ„ng idag. En av högpunkterna i December, vi har en mysig men ack sĂ„ viktig vecka framför oss! âœŠđŸŒ
(null)

(null)

(null)




superlördag... đŸŒČ

Helgen Ă€r hĂ€r och julen har flyttat in pĂ„ riktigt hemma hos oss. Älskade juletid... Min feber försvann turligt nog, sĂ„ nu Ă€r det bara snoret och hostan jag fĂ„r dras med. Det fixar man ju.

Fredagen inledde jag och alla tre barnen med kalendermys. Det Ă€r sĂ„ mysigt att göra iordning frukost, tĂ€nda ljus och slĂ„ sig ner i soffan och vĂ€nta eeenda till avsnittet Ă€r slut innan luckorna fĂ„r öppnas pĂ„ alla kalendrar dom har. Elsa Ă€r nöjd över att fĂ„ vara med i myset, en tjej med glatt morgonhumör! Till skillnad mot sin mor... Hon kan tydligen vara rent förjĂ€vlig pĂ„ mornarna har jag hört. Ja, tro inte att vi kliver upp tidigt och tittar live pĂ„ kalendern. Det Ă€r jag för trött för. Brukar lura barnen med "oj nu börjar kalendern, skynda er" fast Ă€n klockan Ă€r runt 9-tiden. Elias som lĂ€rt sig klockan hyffsat bra brukar dock genomskĂ„da mina lögner... 

Vi fick en fin fredag, barnen och jag. Vi tittade pĂ„ Sunes jul, ritade (vet inte hur mĂ„nga teckningar barnen slagit in i julklappspapper...) och sedan kokade vi knĂ€ck. Lyssnade givetvis pĂ„ julmusik samtidigt. Juuuul, juuul. StrĂ„lande jul... đŸŽ¶

Elsa var nöjd precis nĂ€r knĂ€cken kokat klart. Okej  "kör kör kör" tĂ€nkte jag och började hĂ€lla upp den heta knĂ€cksmeten i formarna. Men dĂ„ kom lilla fröken pĂ„ att hon var vrĂ„lhungrig. Hur göra? Tur man har vĂ€rldens duktigaste bonusson som hjĂ€lper mig sĂ„ mycket nu sedan Elsa kommit. Han tog över och fyllde de sista knĂ€ckformarna. BĂ€sta Elias! 

NĂ€r lillgumman Ă€tit och somnat röjde jag undan i köket, och sĂ„ provsmakade vi vĂ„r knĂ€ck. Mmm... Men bara en varsin, för det vankades middag med. 

Efter maten kom vĂ„r superhjĂ€lte hit. Tompa. Han hörde att vi ville ha en julgran, sĂ„ han erbjöd sig att Ă„ka och köpa en! Ja, min kĂ€re sambo vĂ€grar köpa gran eftersom han tycker att han Ă€r en exceptionellt bra granhuggare. Jag hĂ„ller dock inte med, beviset finns ute pĂ„ vĂ„r gĂ„rd. En lĂ„ng och gles gran, som han dessutom sĂ„gat av toppen pĂ„!?Nej, den kom aldrig in i huset ens. NĂ„n mĂ„tta fĂ„r det vĂ€l vara. Tur att vĂ„r bĂ€sta Tom stĂ€llde upp nĂ€r Mattias skulle ivĂ€g pĂ„ julbord med jobbet. 

SĂ„ vĂ„r fredagkvĂ€ll blev himla mysig. Barnen var riktigt engagerade i att pynta granen, första Ă„ret dom inte tröttnar efter tre kulor. Och vilken gran... sĂ„ tĂ€t och fin och enromt stor. Älskar den! För att inte tala om doften. Ljuvlig... đŸŒČ

Granen stĂ„r sĂ„ grön och grann i stugan... i ungefĂ€r tvĂ„ timmar, sedan vĂ€lte den. Och inte av sig sjĂ€lv om jag sĂ€ger sĂ„. Elias och Edwin ville nĂ€mligen prova att krypa bakom den. Vilket inte gick helt bra. Krasch! Det var barr och julkulor högt och lĂ„gt i hela vardagsrummet. Tur att inte Elsa lĂ„g i sin babysitter dĂ€r inne, hon och jag var i vĂ„rt sovrum dĂ„. Höll allvarligt pĂ„ att bryta ihop nĂ€r jag kom in i vardagsrummet... Fy vad arg jag blev. SĂ„ pass arg att det var jag som skamset fick sĂ€ga förlĂ„t, och inte granhuliganerna...  

Tog tre djupa andetag och fick efter mĂ„nga om och men upp granen igen. Knöt till och med fast den i en skruv i vĂ€ggen. Nu jĂ€vlar ska det mycket till innan den vĂ€lter! 

NĂ€r allt var fix och fĂ€rdigt blev det popcorn framför Sunes jul innan bröderna virvelvind skulle sova. Dom var duktiga och somnade sjĂ€lva uppe i sina rum medan jag nattade Elsa. Och vilken kvĂ€llsfrid det blev nĂ€r alla sov. Nog för att dom Ă€r underbara, men granincidenten tog kĂ„l pĂ„ mig... Gjorde upp en brasa, tĂ€nda ljus och la mig raklĂ„ng pĂ„ soffan framför ett avsnitt av Jul med Ernst. SĂ„Ă„Ă„ mysigt med julgranen klĂ€dd och knĂ€ck till fredagsgodis! đŸ‘ŒđŸŒ

Idag vaknade vi upp till lördag. Mattias har fullt upp hela helgen sĂ„ honom ser vi knappt röken av. Grabbarna gjorde morgon tidigt, det skulle ju hĂ€nda spĂ€nnande saker idag! 

Redan vi 11-tiden kom mina förĂ€ldrar hit och tog med sig bĂ„da grabbarna. Edwin skulle ha en heldag hos gammelmormor, dom skulle bygga en julstad och bara mysa. Elias skulle följa med mamma och pappa ner till GĂ€vle och titta pĂ„ BrynĂ€s. Men allra först skulle dom Ă€ta, det var Elias som fick vĂ€lja stĂ€lle och dĂ„ blev det sĂ„klart Mcdonalds... Han var riktigt taggad och lycklig nĂ€r dom Ă„kte. SĂ„Ă„Ă„ roligt för honom! 

Helt plötsligt var det bara jag och Elsa hemma. En riktig tjejmysdag utan mĂ„sten! Vi började med en promenad i solen. SĂ„ hĂ€rligt att komma ut efter nĂ„gra dagar inomhus. Promenerade till Ica och hĂ€mtade ut paket och köpte med mig lite ensam-hemma-mat. Pizza och choklad, hehe... đŸ‘ŒđŸŒ 

Sedan har vi kramats i soffan, tittat pĂ„ skidor och burit ner alla julklappar under granen. Nu fĂ„r barnen stora ögon nĂ€r dom kommer hem! Ska snart koka lite kaffe innan lillan vaknar igen. Njuter verkligen av att det bara Ă€r hon och jag hemma. Det hĂ€nder inte ofta, sĂ„ den hĂ€r dagen Ă€r vĂ€rd guld â„

Resten av eftermiddagen och kvĂ€llen blir lugn. Mattias, Elias och Edwin vĂ€ntas komma hem runt 19-tiden sĂ„ vi har nĂ„gra timmar till att njuta av lugnet. Sedan blir det tv-kvĂ€ll och lördgsmys! 

(null)

(null)

(null)

(null)




mera snor... đŸ€§

Just som jag trodde att Elsa blivit helt frisk frĂ„n sitt snorande sĂ„ blev det sĂ„klart min tur. KĂ€nde redan igĂ„r under eftermiddagen hur min kropp förberedde sig pĂ„ att förkylningen skulle bryta ut. FĂ„r alltid en speciell kĂ€nsla i bĂ„de halsen och magen innan det vankas feber. SvĂ„rt att förklara, men det stĂ€mmer alltid...

Hur som helst sĂ„ blev gĂ„rdagen bra Ă€ndĂ„. Solen sken, och pĂ„ förmiddagen var jag rĂ€tt pigg. SĂ„ efter alla morgonbestyr tog jag med mig Edwin och Elsa ut pĂ„ en promenad. Verkligen hĂ€rligt! ❄

Vi promenerade ut pĂ„ udden och letade djurspĂ„r. FrĂ„gade Edwin om han sĂ„g nĂ„got djur inne i skogen... "Bara en gammal volvo, men den Ă€r död". Hahaha, min tok. Elsa sov gott i vagnen medan vi var ute. Skönt för henne att fĂ„ andas lite frisk luft med. Men efter att ha pulsat i snön med vagnen blev mamman rejĂ€lt blöt i fötterna, sĂ„ efter en timme gick vi in och vĂ€rmde oss med lunch och kaffe. 

Klockan gick fort sen, och vips var det dags att klĂ€ pĂ„ sig igen och hĂ€mta storebror Elias pĂ„ skolan. En glad kille mötte oss i hallen, sedan Ă„kte vi direkt hem och fikade mellis. Elsa sov gott i babyskyddet medan jag i lugn och ro kunde förbereda middagen. Spagetti och köttfĂ€rssĂ„s... Ville göra nĂ„got enkelt eftersom vi skulle ivĂ€g pĂ„ LuciatĂ„g pĂ„ Elias skola! 

Åh, vilka duktiga ungar som sjöng sĂ„ fina sĂ„nger. PĂ„ bĂ„de svenska och engelska. Det var knökfullt i matsalen, men vi fick en bra plats lĂ„ngt bak sĂ„ att jag kunde röra mig fritt med Elsa. Ja, vi hade inte tĂ€nkt följa med frĂ„n början. Hon blir ofta trött/gnĂ€llig vid den tiden och sĂ„ en massa nya intryck pĂ„ det... Men nu var hon pĂ„ bra humör och hade inte sovit sĂ„ mycket, sĂ„ jag tĂ€nkte att hon skulle sova i babyskyddet hela tiden. Men tji fick jag. Hon vaknade sĂ„ fort vi kom fram till skolan, och ville minsann inte alls sova. Hon var sĂ„ intresserad av alla mĂ€nniskor och ville inte missa en endaste sĂ„ng dom sjöng. Hihi. Med direkt efter fikat Ă„kte vi hemĂ„t. Och med oss fick fint julpynt som Elias gjort. Han var sĂ„Ă„Ă„ nöjd nĂ€r vi kom hem pĂ„ kvĂ€llen, för han berĂ€ttade att han varit jĂ€ttenervös innan. Men det gick ju alla tiders. Ett mysigt luciafirande med sötaste tomtenissen Elias! đŸŽ…đŸŒ

Resten av kvÀllen gick Ät till att kvÀllsfika, spela memory och sedan kollade vi vuxna pÄ serier nÀr barnen somnat. TyvÀrr kÀnde jag att febern kom krypandes, sÄ det blev kvÀller rÀtt tidigt...

Imorse var jag verkligen inte pigg nĂ€r jag vaknade. Hua. Men efter nĂ„gra koppar kaffe, alvedon och julkalendermys med Edwin blev det lite bĂ€ttre. En stund. Har snorat och hostar och huttrat hela dagen... NĂ„gra maskiner tvĂ€tt Ă€r det enda som blivit gjort. Annars har den mesta energin gĂ„tt Ă„t till att amma och ta hand och Elsa. Min kĂ€ra Mattias kom hem efter lunch. Guld vĂ€rt. Han hĂ€mtade Elias pĂ„ skolan och hjĂ€lpte till med allt som behövde göras. 

Nu pĂ„ eftermiddagen har vi Ă€tit fiskmiddag och sedan klĂ€dde barnen pĂ„ sig och gick ut med pappsen. Fodrade galonstĂ€llet pĂ„! Dom skottade och hade snöbollskrig. Jag och Elsan myste i soffan under tiden...  Sedan var det tvĂ„ dyngblöta kids som kom in. Men hĂ€rligt rödblommiga! 

Nu Ă€r det snart kvĂ€ller. Alla tre barnen ska bada/duscha och sedan kvĂ€llsfika innan det vankas hockeymys. Jag ska ta en till dos med hostmedicin och alvedon snart, sedan hoppas jag att jag Ă€r piggare imorgon. Vill koka knĂ€ck med barnen och orka vara lite rolig! HĂ„ller tummarna, ska överdosera ingefĂ€ra ikvĂ€ll med... âœŠđŸŒ
(null)

(null)

tisdagssysslor... ✔

Idag har vi tisdagen pĂ„ besök. Åter till vardagen. Elias och Mattias Ă„kte till jobb och skola innan vi andra hade vaknat... Men vid 08-tiden gjorde vi andra ocksĂ„ morgon. Kaffe, frukost och adventskalender! Tur för denna trötta morsa att det finns svt play pĂ„ teven alltsĂ„. 

Efter nĂ„gon timme kom Carro och Elwira hit. Ja, nu hade vi varit ifrĂ„n varandra över helgen sĂ„ dĂ„ Ă€r det nÀÀÀÀstan som att vi saknar varandra. Edwin tyckte dock det kĂ€ndes som att dom nyss varit hĂ€r... "Va! Kommer dom igen? Älskar Elwira oss eller?" 😂

Vi morsor drack kaffe och barnen röjde loss. Vi kikade lite pĂ„ Enkelstöten med. Ser verkligen oss i den serien, det Ă€r bara sĂ„Ă„Ă„Ă„ vi om 30-40 Ă„r. Jag Ă€r Cissi och Carro Ă€r Jenny. För jag skulle lĂ€tt kunna fĂ„ Carro till att rĂ„na en bank med mig. Ja, det tror jag. För hur tokiga saker har inte jag övertalat henne till under Ă„ren? Åh, nu lĂ€ngtar jag nĂ€stan till pensionen med Carro... 

Efter lunch vinkade vi hejdĂ„ till vĂ„ra vĂ€nner och satte lite fart. Ibland Ă€r det lite meckigt att tajma in Elsas Ă€t- och sovstunder med hĂ€mtningen pĂ„ skolan. Men idag klaffade allt perfekt. Hon bĂ„de Ă„t och sket innan hon somnade gott i babyskyddet. High five! Vi var ute i sĂ„ pass bra tid att vi hann Ă„ka till Rusta fram och tillbaka. Köpte nya gardiner till vardagsrummet. Andra gĂ„ngen gillt... Köpte nĂ€mligen vinröda gardiner förra veckan. Men vad tĂ€nkte jag med? Hoppades vĂ€l kanske pĂ„ att mina sinnen skulle ha utvecklats lite sĂ„ att jag kunde acceptera dom över jul. Men nej... Jag Ă€r sĂ„ pass störd att jag slet ner dom och sĂ„lde dom samma kvĂ€ll. Idag körde jag pĂ„ ett sĂ€kert kort. Vita gardiner. SĂ„Ă„Ă„Ă„ juligt. Men Ă€r man störd sĂ„ Ă€r man, kan inte hjĂ€lpas! đŸ€·đŸ»â€â™€ïž

Vi hann Ă€ven svĂ€nga in pĂ„ ica och handla lite snabbt innan vi Ă„kte till skolan. DĂ€r mötte vi en rödblommig Elias som var ute och sprang och lekte! 

VĂ€l hemma igen blev det mellis och gardinprovning. Jo, nu Ă€r jag nog nöjd. Inget som sticker ut och stör mina skadade sinnen... Elsa lyfte jag sovandes ur babyskyddet och la pĂ„ sĂ€ngen. Och som hon sov! Jag hann hĂ€nga en tvĂ€tt, plocka ur diskmaskinen, brĂ„ka med dom stora barnen och laga middag. Gjorde brĂ€nda kotletter som tar rĂ€tt lĂ„ng tid pĂ„ sig i ugnen, men jodĂ„, det hann bli fĂ€rdigt och jag hann dessutom Ă€ta i lugn och ro innan hon vaknade. Wow! Hon hade alltsĂ„ sovit frĂ„n strax efter 12-tiden nĂ€r vi Ă„kte till stan, med ett kort kort uppvak bara, enda till klockan 16:30. SĂ„ gissa om det var en hungrig (men glad) tjej som vaknade? â„

Efter middagen, som bĂ„da barnen gav tummen upp till, kom vĂ„ran kĂ€ra Tom pĂ„ besök. DĂ„ blev det kaffe och pepparkakor till efterrĂ€tt. Edwin Ă€r fortfarande sĂ„Ă„Ă„ stolt över sina peppisar! 

Annars har eftermiddagen flytit pĂ„ med tv-mys, memory, surfplattetid, lite vanligt 4 Ă„rs-brĂ„k och kvĂ€llsfika. Elsa höll sig vaken större delen av kvĂ€llen och dĂ€ckade samtidigt som brorsorna. Annars brukar hon vara den som lĂ€gger sig sist i barnaskaran, men nog Ă€r det skönt nĂ€r alla somnar i tid... Dom dĂ€r vuxentimmarna innan lĂ€ggdags Ă€r rĂ€tt vĂ€rdefulla! đŸ™đŸŒ

Men snart Ă€r det dags att krypa till kojs Ă€ven för oss stora. Ska bara packa Elias gympavĂ€ska inför morgondagen och lĂ€gga fram vettiga klĂ€der. Man kan ju alltid försöka med snygga byxor och matchande tröja. Men oftast ligger dom klĂ€derna kvar och han har rotat fram nĂ„n urtvĂ€ttad tröja och sköna gamla mjukisbyxor... NĂ„ja, huvudsaken han inte blir som mig som gick till skolan i knĂ€korta byxor mitt i vintern. Passade pĂ„ nĂ€r mamma inte var hemma pĂ„ morgonen, tyckte förmodligen att jag var sĂ„Ă„Ă„ cool med tillhörande smyg-sminkning! 
(null)

(null)

(null)

(null)





pysselmĂ„ndag... 💡

En ny vecka har rullat igÄng. KÀndes fint att fÄ inleda med ett leende pÄ lÀpparna, efter gÄrdagens adventsmys hos mamma och pappa. DÀr bjöds det pÄ kaffe, saffranskaka, pepparkakor, Àdelost, glögg, trevliga mÀnniskor och adventspresenter till bÄde stora och smÄ.

Jag, Mattias, Frida och Mattias passade Ă€ven pĂ„ att lotta vĂ„ra julklappar. Förra Ă„ret körde vi en gemensam bokstav + adjektiv. Men i Ă„r valde vi att lotta en varsin bokstav + adjektiv. Jag hade tur och fĂ„r det nog rĂ€tt enkelt... Jag ska köpa till Frida, nĂ„nting vitt pĂ„ bokstaven E. Tror Mattias fĂ„r det vĂ€rre som ska köpa till min bror, nĂ„nting runt pĂ„ bokstaven L. SpĂ€nnande! 

Ja, en himla fin och trevlig första advent fick vi. Elsa hade det dock lite jobbigt ett tag, övertrött deluxe. Men sedan somnade hon och sov sig igenom hela adventsmyset. Drygt 2,5 timme. Vilket ocksĂ„ blev den enda sömnen hon fick pĂ„ dagen, förutom nĂ„gon kvart hĂ€r och dĂ€r... Vet inte om det var dĂ€rför, men sedan sov hon sin första hela natt utan amning! Jag var helt chockad nĂ€r jag kollade pĂ„ klockan och insĂ„g att hon sovit nonstop mellan 21:00 och 06:30 ungefĂ€r. Wow! En sĂ„n natt tar jag gĂ€rna igen tack... 

Det var alltsĂ„ en pigg mamma som vaknade imorse. Ammade Elsa dĂ€r vid 06:30 men sedan somnade vi bĂ„da om till 08:30 och vaknade av tvĂ„ förvĂ€ntansfulla pojkar som satt i sĂ€ngen. FĂ„r vi öppna kalendrarna snart?! Men först fick dom en utmaning av mig: att koka kaffe. Elias fick i uppdrag att hĂ€lla i vatten och Edwin fick i uppdrag att skopa upp kaffegrus (medan Elias höll rĂ€kningen). Och tĂ€nk att dom klarade det, sĂ„ duktiga! 

NĂ€r kaffet droppat klart tog vi fram kalendrarna. BĂ„da barnen hade sĂ„klart "sovit över" och missat tv-kalendern, men vi har som tradition att kolla med pappsen pĂ„ eftermiddagen istĂ€llet. Det funkar ocksĂ„ (phew sĂ€ger en morgontrött mamma)... NĂ€r alla kalendrar var öppnade Ă„t vi frukost, sedan skickade jag ut pojkarna i det fina vintervĂ€dret. Fin dag att ha studiedag pĂ„ för Elias. Ă„ven jag och Elsa gick ut efter att sĂ€ngarna var bĂ€ddade och det var undanröjt i köket. StrĂ„lande sol och minusgrader. HĂ€rligt... Grabbarna Ă„kte snowkick och sedan hittade dom en bra backe att Ă„ka madrass ner för. Elsagumman sov i vagnen och jag tankade d-vitamin i solen! Men efter drygt en timme blev vi lite frusna och gick in igen... ❄

Efter en pannkakslunch kom bĂ€sta gammelmormor pĂ„ besök. Hon hade köpt med sig lim, för barnen vill pyssla med sina adventspresenter som dom fick igĂ„r. SmĂ„ tomtar och möss som sĂ„g himla enkelt ut pĂ„ förpackningen, men i sjĂ€lva verket tog det en evighet och var skitsvĂ„rt. Det skulle sys och stoppas och limmas och pillas och vikas och gud vet vad... Till slut gav vi upp att följa de 46 steg som skulle följas, istĂ€llet freestylade vi hejvilt. Skrattar fortfarande Ă„t mormors och Edwins "mus" eller vad det nu blev. Hahaha! Tror Elias och jag vann pysseltĂ€vlingen faktiskt.

Pysslandet tog nĂ€stan hela eftermiddagen. NĂ€r vi var fĂ€rdiga var vi vĂ€rda en gofika, sedan byggde mormor lego med barnen medan jag lagade middag. Kyckling med sweetchilisĂ„s och pasta stod pĂ„ matlistan idag... Vi Ă„t sĂ„ fort Mattias kom hem frĂ„n jobbet, sedan kokade vi kaffe och tog det lugnt. Pappsen Ă€gnade sig sedan Ă„t alla barnen medan jag gömde mig i tvĂ€ttstugan en stund. Ibland Ă€r det bara sĂ„ jĂ€kla skönt att stĂ€nga in sig dĂ€r och vika kalsonger och leta par i strumpor... En ny maskin körde jag ocksĂ„ igĂ„ng medan jag var dĂ€r inne. Brukar rĂ€tt ofta tĂ€nka pĂ„ hur jag skulle klara mig utan tvĂ€ttstugan... Är sĂ„Ă„Ă„ glad att den blev till, och att den blev klar lagom tills vĂ„r krĂ€kbebis kom! 

Resten av eftermiddagen bara försvann. En bebis som skulle underhĂ„llas, tvĂ€tt som skulle hĂ€ngas, busbröder som skulle duschas och magar som skulle mĂ€ttas innan sĂ€ngdags. Alla tre barnen somnade fort ikvĂ€ll, sĂ„ jag och Mattias kunde kolla serier i soffan resten av kvĂ€llen. Men nu Ă€r det Ă€ven godnatt för oss! 🌙
(null)

(null)


redo för advent... 🕯

Och sĂ„ kom helgen... Inte vilken helg som helst heller, imorgon Ă€r det ju dags att tĂ€nda första ljuset i adventsljusstaken! SĂ€ger det igen, det Ă€r en magisk tid vi har framför oss. 

IgĂ„r var det fredag och första december. Julkalendern pĂ„ teve missade vi pĂ„ morgonen (lilleman kollade pĂ„ kvĂ€llen istĂ€llet) men alla kalendrar som skulle öppnas hade vi stenkoll pĂ„. Barnen har en varsin klassisk luck-kalender, en chokladkalender, en pippi respektive starwarskalender och en snĂ€llkalender tillsammans. Den senare Ă€r verkligen sĂ„Ă„Ă„ fin med en massa snĂ€lluppdrag som barnen ska göra! Vi vuxna har en trisskalender, sĂ„ vi kanske Ă€ntligen blir rika den hĂ€r mĂ„naden? Det blev en mysig morgon med tĂ€nda ljus, kaffe och lucköppning... 

Resten av dagen spenderade vi med Carro och Elwira. Igen. Tredje gĂ„ngen dom hĂ€lsade pĂ„ oss denna veckan. HAHAHA. Vi fĂ„r inte nog av varandra. Fast det Ă€r inte sant riktigt, för vi fĂ„r verkligen nog av varandra ibland... Men det Ă€r ju det som Ă€r sĂ„ skönt med vĂ„r brutalt Ă€rliga och obrydda kompisrelation. SĂ€ger jag: "nej nu orkar jag inte med dig mer, Ă„k hem" sĂ„ pekar hon finger och sĂ€ger hejdĂ„. Kanske att hon lĂ€gger till ett "skit ner dig" innan hon Ă„ker. Men sen Ă€r det bra och dagen efter (eller möjligtvis tvĂ„ dagar efter) saknar vi varandra och kan umgĂ„s igen. PlĂ€ttlĂ€tt. Ja, det Ă€r hĂ€rligt att vara mammaledig samtidigt som sin bestie! đŸ‘Żâ€â™€ïž

Eftersom det var fredag blev det bullfika. Det hade det i och för sig blivit Ă€ven om det var tisdag. SĂ„nt Ă€r livet just nu... Barnen röjde pĂ„ med sitt och Elsa hade ett riktigt serioustalk med Carro. Men efrer lunchen pekade vi finger Ă„t varandra och sa hejdĂ„... â„

Eftermiddagen Ă€gnade jag och mina barn Ă„t fredagsmys. Ja, Ă€ven pappsen fick vara med. Gjorde en extremt god köttfĂ€rslimpa pĂ„ Ă€lgfĂ€rs. AlltsĂ„, den godaste köttfĂ€rslimpan jag nĂ„gonsin gjort. Mmm. Ville nĂ€stan dricka rödvin till... Sedan röjde jag undan i köket, tĂ€nde ljus överallt och liggammade Elsa pĂ„ en filt framför brasan. Drömmigt vĂ€rre! NĂ€stan lika drömmigt var det att smita ut ensam för att helghandla. Storshopping pĂ„ Ica kan vara riktigt tillfredsstĂ€llande ibland. HĂ€mtade Ă€ven ut ett paket som jag fick skynda mig att slĂ„ in nĂ€r jag kom hem. Ligger sĂ„Ă„Ă„ i fas med julklapparna nu. Ägnade nĂ€mligen torsdagsnatten Ă„t att slĂ„ in alla julklappar... SĂ„ nu saknas nog bara fyra julklappar att slĂ„ in, som Ă€r pĂ„vĂ€g med posten. Underbart att slippa stressa. Har mĂ€rkt att det hĂ€r med paketinslagning och julklappsshopping inte Ă€r lika roligt och rogivande som det en gĂ„ng var. För en si sĂ„dĂ€r 10 Ă„r sedan! 

Idag Ă€r det lördag och vi startade morgonen med kaffe, tĂ€nda ljus och alla kalerdrar som skulle öppnas igen. Pappsen Ă„kte trĂ„kigt nog ivĂ€g pĂ„ jobb tidigt pĂ„ morgonen och blev borta hela dagen... 

Men inte har jag och barnen haft trĂ„kigt för det inte! PĂ„ förmiddagen gick vi ut i det milda vĂ€dret. Kramsnö = obligatoriska snögubbar och lyktor. Vi gjorde en miniverision av bĂ„da delarna. Edwin var mycket nöjd och tvingade mig att tĂ€nda lyktan klockan 12:15. Lyste jÀÀÀÀÀÀttefint sĂ„dĂ€r mitt pĂ„ dagen! 

NĂ€r vi kom in var det lunchdags och vi hade turligt nog kvar av den gudomliga köttfĂ€rslimpan! Mums. Efter lunchen tittade lilleman pĂ„ film och Elsa lĂ„g i babygymmet och babblade. Som hon pratar nu alltsĂ„. Och speciellt om jag visar filmsnuttar pĂ„ andra bebisar, eller inspelningar pĂ„ henne sjĂ€lv. DĂ„ flinar hon och pratar Ă€nnu mer. Gullhöna! 

Medan barnen roade sig sjĂ€lva gjorde jag ett ryck i tvĂ€ttstugan. Vika ren tvĂ€tt x2 och köra igĂ„ng tvĂ„ nya maskiner. Dock inte samtidigt sĂ„klart, det krĂ€ver ju tvĂ„ tvĂ€ttmaskiner och sĂ„n lyx har jag inte. Men tvĂ€ttkorgen blev tom till slut (om Ă€n bara i 30 minuter) och sĂ„nt gillar man ju. 

Sedan var det dags för pepparkaksbak! Edwin var verkligen taggad och gjorde det mesta sjĂ€lv, förutom att kavla ut degen och fixa med plĂ„tarna. Han gick Ă€ven bananaz med kristyr och gjorde dom finaste peppisarna jag nĂ„gonsin sett. Vi lyssnade sĂ„klart pĂ„ julmusik samtidigt och provsmakade alldeles för mycket deg. Precis som ett perfekt pepparkaksbak ska gĂ„ till... 

Efter middagen provsmakade vi Edwins mĂ€sterverk och han var riktigt stolt över dem. Vi hamnade i pepparkakskoma efter en stund och lĂ„g sedan pĂ„ soffan enda tills pappsen kom hem vid 19-tiden. Elsa har bara sovit smĂ„snuttar hela dagen (har gjort sĂ„ hela veckan, men hoppas det Ă€r en kort fas bara) sĂ„ lite senare pĂ„ kvĂ€llen kom tröttgrinet... Fast det svĂ€nger fort. Efter en kort powernap blev hon vĂ€rldens gladaste bebis igen. 

Nu ska jag försöka göra som mina barn, sussa sött. Imorgon ska vi morgonmysa med första ljuset tĂ€nt och sedan vĂ€ntar adventsfika hos mina förĂ€ldrar. Elias kommer Ă€ven hem till oss igen, sĂ„ det blir en fin söndag! ✹ (null)

(null)




RSS 2.0