det sköra livet ❤️

Livet. Så skört och oförutsägbart. Från den ena stunden där allt är som det ska, och på ett ögonblick förändras allt... Var rädda om varandra, lev livet och uppskatta det du faktiskt har.

Här hemma går dagarna i ett. Förra veckans förkylning hos barnen har smittat av sig på oss vuxna nu... Jag har en jävulsk hosta, och lite halsont på det. Samma för Mattias. Både Edwin och Elsa turades om att vara hemma från dagis och skola förra veckan. Men vi lyckades lösa det bra ändå, jag kunde jobba alla dagar utom fredagen. Ja, vad skulle vi göra utan våra nära och kära?! 

På jobbet är det som vanligt. Alltid lika roligt att jobba, oavsett vad som står på schemat. Tack vare världens bästa kollegor! Vi har så jäkla roligt och hittar på så mycket tok, så ibland  känns det ju nästan olagligt att man får lön för att ha kul. Och även fast vi jobbar med varandra hela dagarna så har vi kontakt dygnet runt i våran galna messengergrupp. Folk skulle nog bli mörkrädda om dom såg vad som skickades där, haha. Men förra veckans höjdpunkt var nog när vi röjde undan alla bord/stolar och körde innebandy i köket. Vilken succé. Sen är det alla underbara människor vi faktiskt är där för som gör jobbet så otroligt värdefullt. Att få ge dessa människor med funktionsnedsättningar en värdefull vardag. Att dom får komma och jobba hos oss, med sina individuella arbetsuppgifter. Det är allt från att koka kaffe, sjunga karaoke, gå på promenad, lägga pussel, gå med post, städa, läsa och åka på utflykter. Helt klart livets bästa jobb! Och det här med kollegorna är ju verkligen ett lotteri, men mina är fasiken helt outstanding. Även fast man blir uthängd om man slaskar kaffe på duken... 

(null)

Men trots att jag älskar mitt jobb så är det skönt att göra helg med. Ja, att jobba 08:00-16:00 trodde jag aldrig att jag skulle uppskatta. Men jo - det är så jäkla skönt. Ledig varje helg, alla röda dagar. 

Den här helgen inleddes dock mycket tråkigt. Precis när jag höll på att lägga Elsa ringde mamma och berättade att morfar hade krockat och att skadorna var kritiska. Så på fredagskvällen hämtade jag upp brorsan och så åkte vi in till sjukhuset. Upp till IVA där också mamma, pappa, Anette, Janne, Tom och Frida var. Vi fick träffa morfar, men han låg i respirator och var nedsövd. Sån himla hemsk syn!

Vi visste ingenting den kvällen, och vi satt kvar länge in på natten innan vi åkte hem. Fint att vara alla tillsammans. Anette skulle stanna första natten, och sen under lördagen så vaknade han! Han andades, började prata, var hyfsat klar i huvudet och hade inte brutit nånting. Men han blev kvar på IVA ändå eftersom det verkade vara något med hjärtat och lungorna.

Mamma, pappa, brorsan, Edwin och jag hade en eftermiddag/kväll inbokad i Gävle. Så vi hämtade upp mamma på sjukhuset och gav oss iväg. Gissa om Edwin var taggad?!

Vi åt tacobuffé, såg en himla spännande match och stannade kvar för att lyssna på en intervju med en spelare efter matchen. Tyvärr förlorade Brynäs men det vart en toppenkväll ändå. Edwin var nöjd, sedan somnade han i bilen på väg hem. Väl hemma fick han hoppa i säng, och jag följde med mamma till sjukhuset igen. Fick träffa och prata med morfar innan han skulle sova. Lämnade mamma som skulle sova kvar och åkte hemåt i natten. Trött men glad.

(null)

(null)

(null)

(null)

På söndagen vaknade jag upp dundersjuk. Så galet ont i halsen och hostig... Tog mig inte ur sängen för ens efter 10-tiden. Uh. Men det blev ändå lite bättre under dagen. Knaprade alvedon och bet ihop. 

Orkade byta sängkläder, köra några maskiner med tvätt och sedan var vi ute bra länge efter lunchen. Behövligt för oss alla! Tömde poolen och barnen cyklade. Galet januariväder... Lika som förra helgen när vi röjde på altanen. Hur ofta sysslar man med sånt mitt i vintern? Men nu är det ordning och reda igen där ute. Skräphögarna var sjukt höga såhär efter alla lediga julhelger... 

Sedan var vi inne resten av dagen. Myste i soffan, tittade på skidorn och badade/duschade. Edwin och Mattias åkte för att hämta hem Elias och storhandla inför veckan. Sedan var det väldigt skönt att få göra kväll tidigt. Tog en par alvedon och la mig redan 19:45. Allt för att bli pigg till jobbet.

(null)

(null)

(null)

Idag drog vardagskarusellen igång igen. Upp tidigt, väcka barnen, frukostkaos, alla ryggsäckar och gympapåsar med, borsta tänderna och sen iväg! Blir alltid lika förvånad varje gång vi kommer iväg i tid. Är glad att barnen oftast är medgörliga på morgonen och inte sätter sig på tvären.

Måndagen har varit bra. En skön jobbdag med myckey skratt. En skön kväll hemma. Bada, duscha, fiskmiddag, diskstök, lite tvätt, läxläsning och en lillasyster som somnade redan runt 18:45. Lugnt och skönt. Och hon behöver verkligen somna den tiden, för nu har hon gjort klart för både oss och fröknarna att hon minsann INTE tänker sova på dagarna. Och så har det varit till och från i ett halvår snart... Minns att Edwin var precis lika tidig med att sluta sova på dagtid. Envisa ungar!

Nu ska jag säga godnatt till grabbarna med innan jag tar en dusch och kryper ner i sängen. Jag har varit betydligt piggare idag men hostan hänger sig kvar. Hoppas att en god natts sömn gör susen... Unnade mig lite nejlikor efter jobbet idag i ett försök att pigga upp tillvaron! 
(null)

en blandad helg 🙏🏼

(null)

Och så blev det helg igen. En helg vi gruvat oss för... Jobbade sista dagen i torsdags, men någon riktigt helgkänsla ifann sig inte. För på fredagen var det dags för Stefans begravning. Ofattbart. 

Vi klev upp tidigt på fredagen och gjorde oss klara. Mormor kom och passade Elsa hela dagen och grabbarna skjutsade vi till skolan som vanligt. Sedan åkte vi till mamma där Mattias bytte om innan vi rullade vidare till Delsbo med tunga hjärtan.... Vi åkte till Mattias föräldrar först, där var även hans andra bror och hans sambo. Sedan mötte vi upp alla andra syskon till Mattias och deras familjer utanför kyrkan. Och Sofia. Stackars fina Sofia... Det var så hemskt att krama om henne den där dagen. 

Det var mycket folk på begravningen och tårarna började rinna redan innan ceremonin började. Vi tog plats. Kyrkklockorna ringde och Ut i vår hage började spelas. Det var en himla fin begravning. Det är märkligt att något kan vara så sorgligt och vackert på samma gång... 

Efteråt blev det smörgåstårta och tårta i församlingshemmet intill. Det blev en väldigt fin stund. Det kändes som att alla var hundra kilo lättare efter den fina begravningen. Vi kunde börja prata med varandra, och faktiskt ha trevligt. Alla syskon till Mattias satt samlade vid samma bord och det kändes så fint att vara alla tillsammans. Att få skoja lite. Att se Sofia le för första gången sedan allt hände. Ja, det var en väldigt fin dag. Trots allt. 

(null)

Resten av fredagen var vi SÅ trötta. Allt bara släppte. Vi åkte hem till Mattias föräldrar igen. Tog det lugnt ett tag och umgicks med Dalarna-folket. Sedan åkte vi hemåt. Mormor och mamma var här med barnen, mamma hade hämtat pojkarna i skolan. Sedan tog hon med sig Elsa hem för en övernattning. Vilket nog var ganska tur, för vi var verkligen helt slut...

Vi låg och vilade ett bra tag, beställde pizza till middag och sedan var det dags för Elias kompiskalas på bowlinghallen. Mattias orkade inte, och hade vi vetat om att begravningen skulle vara denna fredag så hade vi nog inte bokat kalasat just den här helgen. Men nu blev det så, och det gick ju ändå.

Elias fick en toppenkväll verkligen! Glassfika, jättefina presenter och en timmes bowling med dom bästaste kompisarna han vet. Det värmer i hjärtat! Han var supernöjd när vi åkte hemåt på kvällen. 

(null)

(null)

(null)

Idag har vi haft en bra Lördag. För det första så var det hur skönt som helst att få sova en hel natt när Elsa sov borta. Hon kommer alltid in till oss på nätterna annars, och ibland är hon vaken nån timme... Men nu fick vi sova ostört och fick sova hur länge vi ville morgonen efter. Det behövdes.

Elias och Edwin sov till 08-tiden och jag vaknade utvilad då jag med. Lyxigt att kunna koka kaffe och faktiskt få dricka det varmt, i lugn och ro. Nog för att våran lilla virvelvind är underbar, men att njuta av stillhet och tystnad kan också behövas ibland.

Hela förmiddagen ägnade jag sedan åt städ och tvätt. Grabbarna spelade tv-spel och Mattias fixade med renoveringen uppe. När det var rent och fint här gjorde vi oss redo för att åka till stan. Elias och Edwin ville shoppa lite på Lekia för julklappspengarna! Dessutom var en handling på Maxi rätt behövlig...

Två nöjda grabbar shoppade loss. Elias var nog mest nöjd med en Lavalampa som han köpte till sitt nya rum. Annars blev det mest fotbollskort och pyssel. 

På hemvägen svängde vi in till mamma och pappa för att hämta hem lillasyster-bus. Hon hurrade väl inte direkt över att se oss... Det där är verkligen mormor och morfars tjej det. Kanske mest "mojshars" tjej. Han är verkligen Elsas favvo! Efter en litet toast-lunch fick vi till slut med oss virvelvinden hem.

Hela eftermiddagen har varit lugn och skön. Trötta barn som hängt i soffan, nystädat hem, tända ljus, brynäsmatch på teven (vinst till och med) och en god skinkpaj till middag. Efter lite godis och film somnade barnen sött. Edwin hann precis facetime:a lite med Rickard Hugg som spelar i Skellefteå innan han somnade. Hyfsat nöjd kille. Hockey är livet tycker han, och Rickard Hugg har blivit lite av en favorit trots att han spelar i fel lag. Kaaaan vara för att det är Toms kompis och för att han fixar träffar, samtal, autografer och videohälsningar osv. Haha.... Han somnade sött iallafall, min älskade lilla Edwin.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

januarivardag 💭

(null)

Dagarna går och vi hänger på, försöker iallafall. Det känns alltid lite ovant såhär efter alla lediga helger, barnen är lite extra trötta och även vi föräldrar. Men det går...

I måndags var det dags att återgå till jobb, dagis och skola efter en kalashelg. Gympaväskan packad, frukt, ytterkläder och så iväg... På jobbet hade vi en bra dag som avslutades med möte. Sedan kunde jag flexa ut lite tidigare och åka och byta en present till Elias som var trasig. Måsta även panikköpa kalsonger till honom då lådan nästan ekade tomt. Lite mer smått och gott blev det med. 

Innan jag åkte hem hämtade jag även ett stort klädpaket som jag köpt till Elsa på Facebook. Huuuur mycket kläder som helst. Och fina! Vissa kläder var knappt använda... Räknade till ca 90 plagg, i storlek 98/104 som hon snart börjar med. Allt ifrån sommarklänningar och byxor till tröjor och pyjamaser. Allt. Typ en årsförbrukning av kläder för bara 500 kronor. Snacka om kap! Då blir man lycklig. Det blev Elsa med som sa "åh wow" hundra gånger ungefär.

(null)

(null)

Igår var det Tisdag, och Elsa vaknade upp dunderförkyld. Det började redan på natten när hon kom in till oss. Snorig, rosslig och varm. Så hon blev sjukanmäld resten av veckan och vi tackar världens bästa mormor och gammelmormor för all hjälp. Ovärderligt.

Men grabbarna kämpade på i skolan och jag på jobbet. Sedan var det bara hem och äta mat innan Elias och Mattias skulle på varsin träning. Fotboll för Elias och hockeybockey för Mattias. Guld värt att Elias får åka med en kompis dessa dagar, för jag hinner knappt hem från jobbet innan träningen börjar...

Trots att jag var själv med alla barnen igårkväll hade vi en toppenkväll. Jag hann tvätta, packa morgondagens ryggsäckar, duscha barnen, läsa läxor och ändå var alla i säng före 20-tiden. Älskar när vardagslivet går smidigt! 

(null)

(null)

Sedan hamnade en ny-fyndad matta på plats i hallen. Blev himla mysigt och ombonat. Nu längtar jag bara tills trappan till övervåningen ska målas....

Idag är det onsdag och grabbarna kämpar på i skolan. Elsa är hemma med gammelmormor. Jag är på jobbet nu men fick en lugn stund. Hoppas på en fortsatt lugn och skön eftermiddag hemma. Mattias donar på med renoveringen av Elias rum och jag ska väl tvätta lite. Men that’s it... Nu siktar vi på helgen! 
(null)

(null)


9-årskalas 🎈

(null)

Helgen kom och helgen gick, ungefär. Men vi har haft det bra, och förra veckans skol/dagispremiär gick fint. Lite trötta barn (och vuxna) mot slutet bara... Så man kan säga att vi jublade när fredagen var här! Sedan har helgen mest bara inneburit mys och trevligt umgänge. Hälsat på barnens farmor och farfar, tittat på hockey, ätit thaimat och varit ute en hel del. Lite av varje. Och så avslutades helgen med att vi fick hem en nybliven 9-åring! 

Elias fyllde alltså hela 9 år igår. Hur galet är inte det? Stora fina killen... Så idag när han kom till oss var vi kalasredo! Vi gjorde godistårtor tillsammans och hann äta lite mat innan gästerna dök upp.

(null)

(null)

Ett mysigt och trevligt kalas blev det. Höjdpunkten var "ja må han leva" tyckte Elsa. Edwin tyckte fikat var bäst. Och huvudpersonen himself tyckte att presenterna var det allra bästa. En supernöjd kille som fick så mycket fint och bra! 

Från oss fick han en stor Ninjago-legorobot som han önskat sig, gaming-hörlurar till datorn, Fortnite-bok, Fortnite-pennor och en pistol som man kopplar ihop med iphonen och spelar med. Av bonusmormor/morfar fick han Fortnite påslakan, youtube-bok, 500 kronor i tjugolappar (haha) och ett traditionsenligt restaurangbesök. Anny hade köpt fotbollskort och album. Av Britt och Olle fick han 200 kronor. 300 kronor av farmor och farfar. Och av familjen Hellberg fick han en ny laddare till telefonen och ett Fortnite Monopol. Himla nöjd och glad 9-åring som tackade så hjärtligt för allt. 

Det var full fart här hela eftermiddagen. Alltid lika trevligt med kalas! Men när fikat var slut och gästerna började droppa av kom tröttheten över oss... Varvade ner och gjorde kväll, lite senare än planerat. Hoppas vi inte är allt för trötta imorgon, dags för vardag igen! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

back to reality 👋🏼

(null)

Vecka två, år 2020 har dragit igång. Vi kan väl säga att första veckan inte alls blev som vi tänkt oss... Magsjukan slog till, på årets första dag till och med. Elias var först ut och han fick en mild variant. Vaknade sent på onsdagskvällen och var ledsen, han kom ner och Mattias följde med honom upp. Och kort därefter fick han springa på toaletten. Men det blev bara en kräkomgång för honom som tur var.

Vi isolerade Elias direkt och tänkte att det nog var lugnt för resten av familjen eftersom ingen var i närheten när det hände, ingen vistades på övervåningen och Elias använde egen toalett där uppe. Men tji fick vi... Kvällen efter var det Edwins tur. Han klagade på att han var trött och hade lite ont i magen. Han ville inte gå på toaletten trots att jag tjatade. Fem minuter senare sprang han dock iväg på toa och kräkfesten var igång.

Den natten "sov" jag uppe hos Edwin. Tror han kräktes fyra gånger och lite diarre på det. Det tar alltid hårdast på honom.... Stackarn! Men dagen efter var även han pigg, men fick snällt fortsätta isoleringstiden ut. Båda grabbarna tyckte nog det var rätt chill ändå att få ligga i sängen "i tusen timmar" och kolla på tv.  

Tredje dagen var det Elsa som började kännas hängig. Gnällde, rapade och släppte brakskitar som inte var av denna värld... Mattias kände sig också konstig i magen så han skickade vi upp på övervåningen med Edwin. Elias blev friskförklarad på fredagkväll och ville sova i soffan, själv bäddade jag ner mig med Elsa i våran säng. Beredd med kräkhink och handdukar. På natten väckte hon mig med en diarré-blöja, men inget mer... Vet inte om det var en mild variant av magsjukan men vi kan ju hoppas?! Hon brukar ju aldrig bajsa på natten annars. Dagen efter var hon som vanligt iallafall, och även Mattias. 

Så hela lördagen ägnades åt storstädning. Julen åkte ut, dammsugaren åkte fram, flaskan med ytdesinfektion tömdes nästan, alla sängar bäddades rent, tvättmaskinen snurrade för fullt hela dagen och alla fick duscha noggrant. Ja det har blivit orimligt många duschningar och byte av handdukar och sängkläder, trots att ingen faktiskt kräktes i sängen... Men nojig är bara förnamnet när det är magsjuka i huset. På kvällen smet jag iväg på affären för att köpa lite nya gröna växter till vardagsrummet och köket. Brukar alltid behövas när julen städats ut. Nytt och fräscht! 

På söndagen vågade vi oss ut, ner på isen. Äntligen frisk luft och dagsljus! Det behövde vi alla fem. Vi pimplade och fikade. Elias var helnöjd över en liten fisk han fick upp. Men tillslut blev det för kallt för lillfröken, så vi traskade hemåt och myste framför teven resten av eftermiddagen! Värsta sportdagen med skidor, jvm hockey och alpint. Myspys! 

(null)

(null)

(null)

(null)

Måndagen blev en extra ledig dag. Så skönt att vara ledig på röda dagar, och den lediga dagen kom rätt lägligt med tanke på sjukstugan som varit. Vi började dagen lugnt, grabbarna i familjen tog en rejäl sovmorgon! 

Sedan var våra 48 timmar räknade och vi var bjudna till mamma och pappa på våffellunch. Dom längtade halvt ihjäl sig efter barnen som dom inte träffat på länge eftersom dom åkte till tjecken efter julafton. Mattias, Elias och Elsa var duktika och tog en promenad dit. Vi fick en mysig dag med goda våfflor, tjeckiska presenter till barnen och lek. Skönt att lämna hemmet! 

(null)

(null)

(null)

Elias åkte hem till sin mamma på eftermiddagen, och vi andra tog det lugnt ett tag innan vi gjorde kväll. Eller ja, vi började i och för sig med att rensa ur Elias rum efter att Elsa hade somnat. Dags för renovering! Han fick "Fixa rummet" av oss i julklapp. Vi hade inte tänkt renovera övervångingen på några år (bergvärme och ev garage först). Men det enda Elias önskat sig var nya tapeter. Så vi bestämde oss för att göra hela rummet nu ändå. Och det blir rätt omfattande då golvet lutar och måste rivas upp, en ny vägg ska byggas och det blir en till "hall" där uppe. Men han ska få välja allt själv, få lite nya möbler och få en mysig spelhörna. Överlycklig kille! 

(null)

Idag har barnen gjort premiär på förskolan och fritids efter en låååångt jullov. Elsa var överlycklig medans Edwin gärna varit ledig ett tag till... Men det hade gått bra för båda två. Elsa var dock jättetrött, hon orkade leka lite doktor när vi kom hem men somnade sen tidigt. Snart är vi inne i rutinerna. Nu hoppas vi bara på lite snö och soliga dagar så vi kan njuta av vintern. Men det känns skönt att vi faktikst går mot ljusare tider! 🙏🏼

(null)

(null)

nyårsafton ✨

(null)

Nyårsafton firade vi igår, en helt oplanerad dag och kväll som blev fantastiskt bra. Vi har varken haft ork eller lust att planera något, men allt föll liksom på plats ändå...

Efter några lugna hemmadagar var det dags att fylla upp skåpen här hemma. Mattias skötte handlingen och stod för menyn på nyår. Rådjurssadel med potatisgratäng, sallad och rödvinssås. Så medan han förberedde maten åkte jag och hämtade Elias. Innan dess svängde jag in på maxi och fixade bingolotter till kvällen med. Kom på att vi hade en vinst från bingolottos adventskalender på 200 kronor, så det blev ju perfekt till fyra lotter.

Väl hemma igen var det dags att hugga in på maten. Niklas kom och gjorde oss sällskap han med. Och mmmmm vad gott det var. Så himla mört kött. Sedan blev det efterrätt med tomtebloss, väldigt uppskattat av barnen! 

(null)

(null)

(null)

Efter att jag röjt undan i köket var det dags för lite utebad. Elsa och jag fick tjuvstarta eftersom hon började bli trött. Oj vad hon njöt där i badet... Tyckte nog att det var himla tokigt att bada ute i kylan och mörkret. En mycket nöjd tjej som förundrades av både tomtebloss och tv där ute i badet. Myspys! 

Sedan gick vi tjejer in och myste i soffan när grabbarna intog badet. Dom njöt bra nog dom med. Sprang till och med något varv runt huset, tokar! Elsa somnade rätt tidigt, så när killarna kom in efter ett låååångt bad kunde vi duka fram lite gott och bänka oss framför bingolotto.

(null)

(null)

Tyvärr fick vi ingen bingo, men en lugn och skön kväll blev det. Elias hade även en hög med julklappar att öppna! En supernöjd kille som jublade för allting han fick. En datorstol, mus, musmatta, "fixa rummet", morgonrock, pyjamas, Ninjago-lego x2, böcker, fotbollskort, eltandborste, Fortnite-tröja och pengar. Så himla kul att se. "Shit vilka bra julklappar jag fått den här julen"! 

Edwin somnade mitt i bingolotto ungefär, så på slutet var det bara Elias som var vaken med oss vuxna. Han gav sig sjutton på att hålla ut till tolvslaget. Och han fixade det! Vi skålade in det nya året ute med bubbel och tomtebloss, medan vi spanade efter raketer. Mysigt! Sedan gick vi in och somnade ganska snabbt allihopa.

(null)

(null)

Årets första dag har varit en lugn historia. Lite trötta hela gänget... Mattias åkte iväg tidigt ändå för att fiska. Vi andra mjukstartade i morgonrockarna innan vi också klädde på oss och gick ut. Ner mot isen! Där blev det hockey och fika. Mysig förmiddag.

Sedan har vi mest bara hängt inne. Donat med lite av varje. Kastat ut granen, städat, tvättat och bäddat rent. Ätit pizza har vi också gjort! 

Min ledighet lider mot sitt slut och imorgon är det dags att jobba igen. Känns både tungt och lite skönt... Det går nog bra. Jobbar två dagar för att sedan vara ledig i tre dagar, helt okej start. Gott nytt år alla! 

(null)

(null)

(null)

(null)


2019 i bilder 📷



Ett helt år har passerat, och det har varit en blandad kompott med alltifrån lycka till sorg. En jäkla massa sjukdomar och skador, framför allt för Edwin och Elsa som kan bocka av en hel del på sin lista... En varsin lunginflammation, magsjukor, långdragna förkylningar, feber, feber, feber, stygn i tummen och spricka i stortån. Bland annat. 

Men även mycket trevligheter har vi varit med om. En resa till Samos för mig och Mattias! En otroligt härlig vecka. Mycket fotboll, bad och glass under sommaren! Långa lediga dagar. Ett trivsamt jobb. Och båda grabbarna går numera i skolan. Helt galet... Ja, det här året har barnen fyllt 8, 6 och 2 år. Mattias fyllde 30 i somras, så det blev en härlig fest! 

Årets investering måste helt klart vara min nya älskade tatuering med barnens födelsedatum. Att alltid bära med sig barnen! 

Hösteh har varit intensiv på jobbet, med en massa utbildningar, plus alla sjukor på det. Men vi fixade det! Belöningen blev en lugn och fridfull jul. Det behövdes! Tråkigt nog avslutades året med att barnens farbror gick bort. Så nu tar vi hand om varandra och blickar framåt... Tack 2019 och välkommen 2020! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

RSS 2.0