julen 2019 ❤️

(null)

Pre-julmys, förväntansfulla barn, uppesittarkväll, julafton, mellandagsmys och en förlorad familjemedlem. En blandad jul med både lycka och sorg... 

Helgen innan julafton blev iallafall en enda lång myshelg. Hela familjen samlad. Dessutom hade mamma kommit på en idé om julmys med släkten hemma hos oss, med några som vi inte är med på julafton. Så på söndagen kom mamma, pappa, mormor, morfar, moster, Janne, Frida, Tom, brorsan och Frida hit på ris ala malta och julmyshäng helt enkelt. En härlig kväll, och barnen älskar när det är fullt hus!

(null)

(null)

(null)

(null)

Söndagskvällen blev lugn. Elsa somnade tidigt, Elias åkte hem till sin mamma och Edwin hjälpte mig att koka knäck. Det sista som skulle förberedas inför julen. 

Sen kom vi till den där härliga dagen, dan före dopparedagen. Edwin var så förväntansfull och har räknat ner dagarna sedan november. Vi började med en rejäl handling, bara jag och Mattias. Edwin hängde hemma hos mormor och Elsa fick leka här hemma med gammelmormor. Lugnast så för alla! Vi passade även på att njuta av en fika på tu man hand innan vi åkte hem för att griljera julskinkan och dona på i köket.

Egentligen skulle jag ha hunnit med lite städning med. Men vad fasen. Jag struntade i det. Det blir smutsigt och rörigt ändå över jul... Istället tog jag och Elsa en skön promenad i mörkret till Forsa Handelsträdgård och köpte lite hyacinter och små krukor/lyktor. Det var en mycket bättre idé än att städa! 

På kvällen kom våra "uppesittarvänner" hit helt enligt traditionen. Emilia, Robin, Otilia och Niklas. Barnen lekte hur bra som helst, vi åt en massa gott och spelade bingolotto. Myspys! Barnen var uppe rätt länge men slocknade av en efter en... Då spelade vi vuxna sällskapsspel enda in på småtimmarna, innan vi önskade varandra god jul och kröp ner i sängen. 

(null)

(null)

(null)

Och så blev det äntligen julafton! Edwin vaknade tidigt för att kontrollera om tomten ätit upp gröten ute på bron. Det hade han såklart, och lämnat ett varsin morgonpaket till barnen. Lycka! Sedan hade vi en lugn och mysig morgon med kaffe, sista avsnittet av adventskalendern, julskinkefrukost och sedan gick vi ut allihopa. Solen lyste och det var lite vitt på marken. Så fint! 

Mitt på dagen kom mamma och pappa hit. Dom drog verkligen största lasset med julmaten, skulle aldrig fixat det utan dom! Mamma hjälpte mig att duka och fixa och dona. Gammelmormor kom också tidigt och lekte med barnen medan vi andra förberedde. 

(null)

(null)

På tidiga eftermiddagen var hela julaftonsgänget samlat och vi skålade in julaftonen med glögg och lite godis. Barnen tyckte det var en lång väntan men tillslut började iallafall Kalle Anka. Elsa somnade lagom tills dess så det blev väldigt lugnt och tyst här en stund. Edwin var också SÅ trött efter en sen kväll och tidig morgon, men han kunde inte alls slappna av och somna. Men han låg och vilade framför nästan hela Kalle.

Efter Kalle var det dags att hugga in på julbordet. Mmm! Så himla gott. Elsa vaknade mitt i maten och plockade i sig en hel del hon med. Sedan fick jag och mamma röja i köket i lugn och ro. Skönt att få undan allt! 

(null)

(null)

Efter ytterligare väntan var det äntligen dags för tomten att komma. Det vanliga gammelmormor-tomten. Barnen stod klistrade vid vårt sovrumsfönster och spanade, och tillslut såg dom tomten komma gående över gården. Den lyckan alltså! Minns den själv från när jag var barn.

Tomten delade ut två paket var till barnen innan hen måste vandra vidare till alla andra barn. Elsa var lite halvrädd och skeptisk, men tackade så artigt för julklapparna och blev helt överlycklig när hon såg vad som var i paketen. En ny snuttis och en kaffeservis med pippi långstrump. "Åh wow! Tack!" sa hon flera gånger, och tillslut fick tomten en kram (medan hon blundade hårt). Edwin var skeptisk på det viset att han såg att tomten hade mask. Var det gammelmormor eller kanske Tom? Han var lite osäker ett tag... Men han pratade glatt med tomten och kramades flera gånger.

(null)

(null)

(null)

(null)

När tomten hade gått delade vi ut resten av julklapparna. Barnen blev så glada för allting och alla julklapparna gick hem! Elsa fick ett dockhus, dockmöbler, kläder, en ny doktorväska, greta gris figurer, pippiperuk, kaffeservis, ett bord till sitt rum, pengar och lite mer smått och gott. Hon älskade allt! Edwin fick hockeymålvaktsskydd som han önskat sig så länge, en riktigt brynäströja med sitt namn (också en fullträff som fanns på hans korta önskelista), spännande böcker om hockey och titanic, Fifa 20, brynäsmössa, fotbollskort, spel, biljett till brynäsmatch dagen innan nyår, kläder, pengar och lite annat. Så himla nöjda. Hela kvällen ägnades åt allt nytt. 

För oss vuxna blev det också mycket fint och bra. Jag fick mycket presentkort, men även en jätteskön nackmassagekrage och en så fin tavla som Frida ritat. Älskar den! 

(null)

(null)

(null)

(null)

På kvällen lekte barnen med alla nya leksaker som sagt. Vi vuxna pustade ut och röjde undan allt. Anette, Janne, Tom, Frida och morfar kom hit runt 19-tiden för att fika med oss och leka med barnen. Mysigt! Kaffe, saffranskaka, hockeymatch i köket, spel och doktorsmottagning i Elsas rum. 

Tillslut blev vi ensamma och barnen somnade trötta och glada. Jag och Mattias var sjukt trötta vi med. Plockade och donade litegrann innan vi också slocknade. En fantastiskt fin julafton! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

På juldagen blev det ännumer lek för barnen. Sedan gjorde vi oss redo för att åka till barnens farmor och farfar för att fira lite mer jul med dom. Första julen i deras nya lägenhet. Där åt vi mer mat, pysslade lite, barnen lekte, åt godis och myste. Barnens farbor Stefan och hans flickvän var också där. Vi delade ut julklappar och hade det väldans mysigt...

Sedan hände det ofattbara på kvällen/natten. Vi vaknade av att telefonen ringde efter 03-tiden och då fick vi höra att Stefan hade dött. Så himöa ofattbart och tragiskt! Det blev en jobbig natt och dag. Som att vandra runt i en slags dimma av sorg och trötthet... Chocken har inte lagt sig än och det är mycket att bearbeta. Framför allt för Mattias, hans föräldrar och Sofia som var med när olyckan skedde. Så fruktansvärt! 

Men vi är glada och tacksamma för att vi fick dela de sista timmarna tillsammans. Allihopa. Att det blir vårt sista minne. Vila i frid ❤️

(null)

Det har varit tunga och märkliga mellandagar för oss. Sorg, men ändå ett liv som tuffar på... Barnen förstår inte så mycket av det som hänt, och jag känner att jag vill att deras jullov ska vara fint och avslappnande för dom trots allt. Mattias har det tufft, och vi låter honom göra det som känns bra för honom. En av dagarna var vi i stan och shoppade och fikade för att koppla bort allt en stund. Men vi är mest hemma och tar hand om varandra. 

Elsa och jag åkte iväg en sväng idag, hälsade på gammelmormor och köpte lite grejer till hennes rum. Edwin och Mattias myste på här hemma. Sedan har vi donat på Elsas rum, ätit mat och hängt i soffan. Vi ska försöka ta till vara på dessa lediga dagar tillsammans, ta oss igenom den här sorgen ❤️

(null)



julefriden ❤️

(null)

Julefriden har lagt sig här hemma nu. Är det för att jag legat i som ett as och kämpat mig svettig? Nej. Det är för att jag bestämt mig för att göra så lite som möjligt. Måste man verkligen skura golven blanka och damma i vartenda litet hörn innan julafton? Måste man baka en massa julgodis och gott bröd? Nej jag tror inte det... Jag tänker iallafall inte göra det. 

Jag har bestämt mig för att göra det jag orkar, om jag orkar. Just nu befinner vi oss i en tid i livet där det är väldigt intensiva dagar, främst med lillasyster Wahlberg. En vild tvååring. Då prioriteras städning och sju sorters julgodis bort. Och så får det vara. Det kanske kommer en tid i livet när barnen inte hänger hemma om dagarna och vi vuxna får uppleva fenomenet "långtråkigt" igen. Då jävlar ska det bakas! 

Men nu får det vara okej som det är. Vi har julgranen, julklapparna är inslagna, Nisse har gjort lite bus och överraskningar (inte lika mycket som förra året dock), mina föräldrar drar tyngsta lasset med julmaten, barnen har fått baka pepparkakor och knäcken ska kokas imorgon om jag hinner. Sen om det ligger lite damm i hörnen eller att resten av julgodiset är köpt på ica spelar inte sån stor roll. Barnen är lika glada och förväntansfulla ändå. Känner att jag hellre lägger ner tid på att kanske spela spel eller bara chilla i soffan med barnen såhär innan jul. För det är ju faktikst det som allt handlar om, att varva ner och avsluta året tillsammans.

(null)

(null)

(null)

Ja vi har haft en väldans lugn helg. Mest bara varit hemma och vilat. Alla är lite extra trötta såhär i decembermörkret. En termin är avklarad och det tar en stund att komma in i jullovslunken. Det är tråkigt att det inte är någon snö, är såååå trist att vara ute i den gråa dimman i allt slask. Men lite kojbygga har vi ändå hunnit med. 

Och en välbehövlig rensning i barnens rum, på Nisses villkor. Rensa ut och skänka "till fattiga barn". Det har blivit en fin årlig tradition nu. Barnen får tänka på andra, inse hur mycket leksaker dom faktiskt har - och ett litet plus är ju att det blir plats för nya julklappar. Heja! 

Idag har jag slagit in de sista julklapparna med lite hjälp av Edwin. Mattias var iväg på fiske, och Elias och Elsa följde med mormor/morfar till gammelmormor på lite fika. Passande eftersom det var just deras klappar kvar att slå in. Och mysigt med lite Edwin-tid. 

(null)

(null)

Ikväll har vi ätit god middag med ryggbiff. Saknades bara ett glas rött... Sedan har vi ätit godis och chillat i soffan. Nu har jag precis vikt lite tvätt och förberett morgondagens Nisse-brev och en lite adventspresent. Resten av dagen blir en lång jäkla mysdag. Vi får besök av en massa nära och kära som kommer hit och äter risalamalta. Älskart! 

(null)


julsemester 👋🏼

(null)

Yes. Med det här diplomet i min hand går jag nu på välbehövlig julsemester. Tackar verkligen mig själv för att jag tänkte så klokt och la min semester redan från den 19/12 iställe för den 23/12 som jag var inne på från början... Men jag är liksom helt slut nu. Allt bara släppte efter idag. Allt slit under hösten, alla spänningar inför examen och alla förväntningar. Nu är det klart och jag måste ladda om.

Men vilka tre härliga examensdagar det varit. Är glad att det stora provet var redan i måndags, det gjorde att de andra två dagarna kändes lugnare även om det såklart också varit energikrävande på sitt vis. Men trivsamt. Vi har varit ute och lunchat tillsammans alla dagar, druckit mängder med kaffe och skrattat en hel del. Tack för allt! 

(null)

Här hemma är det sjukstuga med feber och lite hosta. Elsa fick alltså ett tidigt jullov... Och grabbarna går egentligen sista dagen imorgon. Vet inte hur vi ska göra för Edwin är lite krasslig (hostig) så han kanske får göra jullov en dag tidigare han med. Elias hade lite ont i magen ikväll (nej nej nej) så vi ser väl hur natten blir. Alla tre sover iallafall sött nu så vi hoppas på en god natts sömn för hela familjen.

Snart ska jag krypa ner under täcket. Det har varit en lugn kväll med lite extra gott fika, för att riktigt fira in ledigheten. Lite snö på det här så, och friska barn, så blir det perfekt. Njutet just nu vet inga gränser! 

(null)

december ✨

(null)

December! Juletid. Sista rycket av 2019. Tiden går som vanligt skitfort och man hinner det man ska liksom, men inte mycket mer... 

Men hittills har december ändå levererat måste jag säga. Det började väldigt lyxigt med en vuxenhelg på Södra berget. Mattias bjöd på spa, massage, middag och lite bowling. Sedan sov vi gott innan vi lämnade hotellrummet och åkte mot Birsta för lite julklappsshopping. En jäkligt bra och mysig helg! Sedan hämtade vi barnen hos mina föräldrar, blev bjudna på adventsfika och åkte sedan hem och tände det första ljuset. Mys! 

(null)

(null)

Men det har inte bara varit lyx. Det har varit vääääldigt mycket vardag med. Långa dagar på jobb, dagis och skola. Mörkt när vi åker på morgonen och mörkt när vi kommer hem... Läxor, badkläder, gympakläder och fotbollsträning. Ett virrvarr uppe i huvudet vissa dagar! 

Då och då behöver man bryta mönstret lite. En kväll med shopping i lilla byn till exempel. Så himla mysigt att åka runt här i Forsa och kvällsshoppa, fika och njuta. Eller bara åka en sväng till en kompis. Älskar att Marlene har flyttat hem! 

(null)

(null)

(null)

Vädret i december har väl inte varit på topp dirket. Mest bara grått och regnigt... Lite snö fick vi ett tag, och jäklar vad ljust och mysigt allt blev. Men så pang tjong, går det från minus till slask över en natt. Barnen har iallafall fått leka lite i snön, åkt pulka och kastat snöbollar. Hoppas verkligen det kommer lite mer snart, sådär några dagar innan jul tack.

På sjukdomssidan har det varit rätt snorigt och hostigt. Känns liksom som att det aldrig riktigt ger sig. Elsa var hemma hela förra veckan med halsmandlar stora som jag vet inte vad... Var till doktorn en sväng, men det var inte halsfluss. Hos doktorn trivdes hon minsann. Så himla intresserad av allt, till och med sticket i fingret. Satt som ett ljus i mitt knä hela tiden. Gapade och gjorde precis som doktorn sa. Både jag och läkaren tappade hakan! 

Tråkigt nog så ställde förkylningen till det så hon missade Luciafirandet på förskolan. Men hon fick lussa lite här hemma istället och det var minst lika mysigt.

(null)

(null)

(null)

I helgen har det varit full rulle. Iallafall för mamman i familjen. Hela lördagen var späckad. Först var det dop för lilla Alwa. Så mysigt och fint så... Sedan var det dags för julbord på Parkhyddan med morfar. Båda aktiviteterna utan barn. Himla njutningsfullt och gött gött gött. 

Och det var inte slut där. Nej sen var det minsan dags för party! Födelsedagsfest hos Marlene med ett härligt gäng. Verkligen roligt att få komma ut lite. Natten blev sen men det kan det vara värt någon gång ibland.

Sedan avslutades helgen med att julgranen ÄNTLIGEN flyttade in. Det var på tiden. Och vilken mysfaktor! Årets julgran blev en väldigt annorlunda historia. Vår lilla Nisse hade nämligen köpt en massa roligt julpynt. Figurer, färgglada figurer. Alltså ja, så jäkla långt ifrån min vanliga gran med vita kular. Men barnen älskar det, och det är det viktigaste! 

(null)

(null)

(null)

Just nu har vi precis kört igång sista köriga veckan innan jul. Så jäkla skönt att vara här på nå vis. Jag har haft en rätt körig höst på jobbet. Mycket utbildningar! Började ju med en stor utbildning rätt tidigt i höstas, beröringspedagog. Och den har jag kämpat med hela hösten... Sedan blandade jag in en till stor utbildning i pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt. En intensiv vecka med praktik och teori, mitt i den andra utbildningen. Och samtidigt en tecken som stöd-kurs. 

Körigt ja. Men det största har ändå varit utbildning till beröringspedagog... Mycket övning hemma och ett stort projektarbete på det. Utanför arbetstid liksom. Idag var det dags för examensdag nummer ett. Har gruvat mig en del, men tänkt att det går som det går. Idag klarade jag iallafall det praktiska provet i Taktil Stimulering. Och blev godkänd på mitt arbete. SÅ GALET SKÖNT. Nu väntar två lugnare dagar med lite genomgångar och diskussioner bara. Sedan får jag mitt diplom och kan titulera mig som beröringspedagog. Så vill man ha en behandling som gör gott för både kropp och själ är det bara att höra av sig! Men det blir nog mest i jobbet jag kommer använda detta har jag en känsla av...

Skönt att det snart är klart. Skönt att få lämna hela hösten bakom oss! Men jag är galet nöjd att allt gått så himla bra och att jag faktiskt fixat detta. Hurra! 

På onsdageftermiddag går jag på långledigt. Välbehövlig vila. Minns när jag sökte semester att jag förmodligen skulle vilja unna mig ledighet direkt efter min examen och nu kan jag säga att det var en jäkla bra tanke! Det blir semester från den 19/12 till den 2/1 och det ska blir så så så underbart. Både jag och barnen behöver detta! Nu kör vi full fart mot julen.

(null)

(null)

(null)

RSS 2.0