julen 2019 ❤️

(null)

Pre-julmys, förväntansfulla barn, uppesittarkväll, julafton, mellandagsmys och en förlorad familjemedlem. En blandad jul med både lycka och sorg... 

Helgen innan julafton blev iallafall en enda lång myshelg. Hela familjen samlad. Dessutom hade mamma kommit på en idé om julmys med släkten hemma hos oss, med några som vi inte är med på julafton. Så på söndagen kom mamma, pappa, mormor, morfar, moster, Janne, Frida, Tom, brorsan och Frida hit på ris ala malta och julmyshäng helt enkelt. En härlig kväll, och barnen älskar när det är fullt hus!

(null)

(null)

(null)

(null)

Söndagskvällen blev lugn. Elsa somnade tidigt, Elias åkte hem till sin mamma och Edwin hjälpte mig att koka knäck. Det sista som skulle förberedas inför julen. 

Sen kom vi till den där härliga dagen, dan före dopparedagen. Edwin var så förväntansfull och har räknat ner dagarna sedan november. Vi började med en rejäl handling, bara jag och Mattias. Edwin hängde hemma hos mormor och Elsa fick leka här hemma med gammelmormor. Lugnast så för alla! Vi passade även på att njuta av en fika på tu man hand innan vi åkte hem för att griljera julskinkan och dona på i köket.

Egentligen skulle jag ha hunnit med lite städning med. Men vad fasen. Jag struntade i det. Det blir smutsigt och rörigt ändå över jul... Istället tog jag och Elsa en skön promenad i mörkret till Forsa Handelsträdgård och köpte lite hyacinter och små krukor/lyktor. Det var en mycket bättre idé än att städa! 

På kvällen kom våra "uppesittarvänner" hit helt enligt traditionen. Emilia, Robin, Otilia och Niklas. Barnen lekte hur bra som helst, vi åt en massa gott och spelade bingolotto. Myspys! Barnen var uppe rätt länge men slocknade av en efter en... Då spelade vi vuxna sällskapsspel enda in på småtimmarna, innan vi önskade varandra god jul och kröp ner i sängen. 

(null)

(null)

(null)

Och så blev det äntligen julafton! Edwin vaknade tidigt för att kontrollera om tomten ätit upp gröten ute på bron. Det hade han såklart, och lämnat ett varsin morgonpaket till barnen. Lycka! Sedan hade vi en lugn och mysig morgon med kaffe, sista avsnittet av adventskalendern, julskinkefrukost och sedan gick vi ut allihopa. Solen lyste och det var lite vitt på marken. Så fint! 

Mitt på dagen kom mamma och pappa hit. Dom drog verkligen största lasset med julmaten, skulle aldrig fixat det utan dom! Mamma hjälpte mig att duka och fixa och dona. Gammelmormor kom också tidigt och lekte med barnen medan vi andra förberedde. 

(null)

(null)

På tidiga eftermiddagen var hela julaftonsgänget samlat och vi skålade in julaftonen med glögg och lite godis. Barnen tyckte det var en lång väntan men tillslut började iallafall Kalle Anka. Elsa somnade lagom tills dess så det blev väldigt lugnt och tyst här en stund. Edwin var också SÅ trött efter en sen kväll och tidig morgon, men han kunde inte alls slappna av och somna. Men han låg och vilade framför nästan hela Kalle.

Efter Kalle var det dags att hugga in på julbordet. Mmm! Så himla gott. Elsa vaknade mitt i maten och plockade i sig en hel del hon med. Sedan fick jag och mamma röja i köket i lugn och ro. Skönt att få undan allt! 

(null)

(null)

Efter ytterligare väntan var det äntligen dags för tomten att komma. Det vanliga gammelmormor-tomten. Barnen stod klistrade vid vårt sovrumsfönster och spanade, och tillslut såg dom tomten komma gående över gården. Den lyckan alltså! Minns den själv från när jag var barn.

Tomten delade ut två paket var till barnen innan hen måste vandra vidare till alla andra barn. Elsa var lite halvrädd och skeptisk, men tackade så artigt för julklapparna och blev helt överlycklig när hon såg vad som var i paketen. En ny snuttis och en kaffeservis med pippi långstrump. "Åh wow! Tack!" sa hon flera gånger, och tillslut fick tomten en kram (medan hon blundade hårt). Edwin var skeptisk på det viset att han såg att tomten hade mask. Var det gammelmormor eller kanske Tom? Han var lite osäker ett tag... Men han pratade glatt med tomten och kramades flera gånger.

(null)

(null)

(null)

(null)

När tomten hade gått delade vi ut resten av julklapparna. Barnen blev så glada för allting och alla julklapparna gick hem! Elsa fick ett dockhus, dockmöbler, kläder, en ny doktorväska, greta gris figurer, pippiperuk, kaffeservis, ett bord till sitt rum, pengar och lite mer smått och gott. Hon älskade allt! Edwin fick hockeymålvaktsskydd som han önskat sig så länge, en riktigt brynäströja med sitt namn (också en fullträff som fanns på hans korta önskelista), spännande böcker om hockey och titanic, Fifa 20, brynäsmössa, fotbollskort, spel, biljett till brynäsmatch dagen innan nyår, kläder, pengar och lite annat. Så himla nöjda. Hela kvällen ägnades åt allt nytt. 

För oss vuxna blev det också mycket fint och bra. Jag fick mycket presentkort, men även en jätteskön nackmassagekrage och en så fin tavla som Frida ritat. Älskar den! 

(null)

(null)

(null)

(null)

På kvällen lekte barnen med alla nya leksaker som sagt. Vi vuxna pustade ut och röjde undan allt. Anette, Janne, Tom, Frida och morfar kom hit runt 19-tiden för att fika med oss och leka med barnen. Mysigt! Kaffe, saffranskaka, hockeymatch i köket, spel och doktorsmottagning i Elsas rum. 

Tillslut blev vi ensamma och barnen somnade trötta och glada. Jag och Mattias var sjukt trötta vi med. Plockade och donade litegrann innan vi också slocknade. En fantastiskt fin julafton! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

På juldagen blev det ännumer lek för barnen. Sedan gjorde vi oss redo för att åka till barnens farmor och farfar för att fira lite mer jul med dom. Första julen i deras nya lägenhet. Där åt vi mer mat, pysslade lite, barnen lekte, åt godis och myste. Barnens farbor Stefan och hans flickvän var också där. Vi delade ut julklappar och hade det väldans mysigt...

Sedan hände det ofattbara på kvällen/natten. Vi vaknade av att telefonen ringde efter 03-tiden och då fick vi höra att Stefan hade dött. Så himöa ofattbart och tragiskt! Det blev en jobbig natt och dag. Som att vandra runt i en slags dimma av sorg och trötthet... Chocken har inte lagt sig än och det är mycket att bearbeta. Framför allt för Mattias, hans föräldrar och Sofia som var med när olyckan skedde. Så fruktansvärt! 

Men vi är glada och tacksamma för att vi fick dela de sista timmarna tillsammans. Allihopa. Att det blir vårt sista minne. Vila i frid ❤️

(null)

Det har varit tunga och märkliga mellandagar för oss. Sorg, men ändå ett liv som tuffar på... Barnen förstår inte så mycket av det som hänt, och jag känner att jag vill att deras jullov ska vara fint och avslappnande för dom trots allt. Mattias har det tufft, och vi låter honom göra det som känns bra för honom. En av dagarna var vi i stan och shoppade och fikade för att koppla bort allt en stund. Men vi är mest hemma och tar hand om varandra. 

Elsa och jag åkte iväg en sväng idag, hälsade på gammelmormor och köpte lite grejer till hennes rum. Edwin och Mattias myste på här hemma. Sedan har vi donat på Elsas rum, ätit mat och hängt i soffan. Vi ska försöka ta till vara på dessa lediga dagar tillsammans, ta oss igenom den här sorgen ❤️

(null)





Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0