renovering av vĂ„rt hus 🏡

(null)

SĂ„hĂ€r sĂ„g vĂ„rt hus ut nĂ€r vi köpte det Ă„r 2015. Ett gult hus pĂ„ en liten kulle. Jag har bott i Forsa i hela mitt men kan inte minnas att jag nĂ„gonsin lagt mĂ€rke till detta hus över huvudtaget. MĂ€rkligt. Inte heller var vi sĂ„ impade dĂ„ vi sĂ„g det pĂ„ Hemnet. Det var nog pĂ„ sjĂ€lva husvisningen vi blev sugna... NĂ€rheten till vattnet, avstĂ„ndet till grannar och potentialen som faktiskt fanns!  

I September 2015 flyttade vi in och vi hade just dĂ„ inga planer alls pĂ„ renovering. Huset var beboligt och vi var bara sĂ„ nöjda över att vi fĂ„tt ett helt eget hus. Och mycket hus för pengarna dessutom! Köpesumman landade pĂ„ otroliga 550 000 kronor efter att vi lagt ett rejĂ€lt skambud, som sĂ€ljarna höjde med 50 000. Bingo! 

Vi gjorde som sagt inga "snabbrenoveringar" direkt, utan kĂ€nde in huset i ett halvĂ„r först. Eller det enda jag gjorde var att fixa lite i hallen, ett eget lite projekt. MĂ„lade vĂ€ggarna frĂ„n gula till vita och la in en svart "altanmatta" pĂ„ den vita plastmattan. Men inget annat. 

Det var först under vĂ„rvintern 2016 som renoveringsplanerna tog fart. Maj mĂ„nad gick Ă„t till att skrapa hela huset och under sommaren gjorde Mattias ett hĂ€stjobb med att mĂ„la HELA huset plus lekstuga och vedbod. En del plankor byttes ut och han mĂ„lade Ă€ven taket. Vi trodde inte att vi skulle ha rĂ„d att mĂ„la hela huset under sommaren. Men Mattias fick grym hjĂ€lp av en mĂ„larkompis med bĂ„de fĂ€rg och jobbhjĂ€lp. Jag fick Ă€ran att vĂ€lja fĂ€rg och valet föll pĂ„ en grĂ„ nyans. Mina projekt blev att slipa och olja i bron och altanen. Ja, Mattias hann med att fixa ett nytt altantak med spotligths med. Plus fasadbelysning. Huset blev som nytt och vi Ă€r sĂ„ nöjda! 

(null)

(null)


(null)

(null)

(null)

(null)

NĂ€r huset var mĂ„lat var det dags för insidan att fĂ„ en makeover. I alla rum lĂ„g det plastmattor och vĂ€ggar/tak var inte direkt frĂ€scha. Först ut blev vardagsrummet... Mattias och Fredrik mĂ„lade tak, vĂ€ggar, fönster och sĂ„ la vi in ett slittĂ„ligt parkettgolv.  Ă„ven hĂ€r fick jag förtroendet att vĂ€lja fĂ€rger, sĂ„ det blev mit absolut favoritfĂ€rg igen. GrĂ„ vĂ€ggar och ett grĂ„aktigt golv. Ingen av oss kĂ€nde för fĂ€rg eller mönstade tapeter. SĂ„ vi sa det att om vi nĂ„gon gĂ„ng Ă„ngrar oss eller vill göra om igen sĂ„ Ă€r det enkelt att fixa med en fondtapet eller liknande!

Renoveringen i vardagsrummet pĂ„börjades efter Edwins 3-Ă„rskalas i november och blev klar i slutet av mĂ„nader. Det blev en enorm skillnad trots att vi inte gjorde mycket. Det som gjorde mest skillnad var att vi gjorde öppningen mellan vardagsrum och kök mycket större. Vi öppnade upp mer Ă€n 1 meter och fick pĂ„ sĂ„ sĂ€tt en lite med öppen planlösning. Det var faktiskt min idĂ© och jag fick verkligen övertala Mattias. Men SÅ bra det blev alltsĂ„! 

(null)

(null)

(null)

(null)

Nu var det bara köket som skulle hinnas med innan vi skulle fira julafton 2016 hemma hos oss... Mattias fick Ă„ter igen ovĂ€rderlig hjĂ€lp av mĂ„laren Fredrik. Och jag försökte pusha pĂ„ sĂ„ gott jag kunde och roddade med barn och jobb 24/7 medan dom tvĂ„ slet som djur. 

Köket behövde tack och lov inga större renoveringar heller. Vi tog bort bröstpanelen, mĂ„lade vĂ€ggarna i samma grĂ„ nyans som i vardagsrummet, mĂ„lade taket, la in samma golv, bytte bĂ€nkskiva, bytta kakel och köpte nya vitvaror sĂ„ som kylskĂ„p, frys, spis, ugn och mikro. Men det hĂ€r förvandligen blev Ă€ndĂ„ sĂ„ pĂ„taglig och bra, trots att alla stommar och köksskĂ„p fick vara kvar. Vi hann precis bli klara lagom till jul och fick njuta av vĂ„rt nya kök och vĂ„rt nya vardagsrum! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi passade Ă€ven lĂ€gga nytt golv i hallen och mĂ„la vĂ€ggarna dĂ€r. Men efter jul och nyĂ„r var det lugnt en stund. Vi inledde Ă„r 2017 med en chockande överraskning. En bebis lĂ„g i min mage! Fast den nyheten blev Ă€ndĂ„ pĂ„ nĂ„got sĂ€tt ett startskott för nya renoveringsplaner... Vi mĂ„ste fĂ„ till ett sovrum pĂ„ nedervĂ„ning, en tvĂ€ttstuga och en nya trappa ner frĂ„n altanen. Heja! 

Pappa och Mattias började med altantrappan och den blev SÅ bra motför den förra branta trappen. Den ska oljas in i framtiden, men det fĂ„r vĂ€nta ett tag...

(null)

(null)

Resten av sommaren 2017 gick Ă„t till att renovera barnens föredetta lekrum till ett vuxensovrum. Samtidigt blev min dröm om en liten tvĂ€ttstuga sann! Jag gav som förslag att "sno" en bit av det nya sovrummet och göra en tvĂ€ttstuga av det. Badrummet lĂ„g vĂ€gg i vĂ€gg med sovrummet sĂ„ vi behövde "bara" öppna upp dĂ€r emellan och bygga nya vĂ€ggar i sovrummet.

Den hĂ€r renoveringen blev jobbig, bĂ„de fysiskt och psykiskt. Det tog tid och kostade mycket pengar. Och en hel del krĂ„ngel... VĂ€ntetider pĂ„ material och vĂ€ntan pĂ„ mattlĂ€ggare, rörmokare osv. Att jag var höggravid och stressad gjorde inte saken bĂ€ttre heller! 

Men till slut blev det klart och vi var sĂ„ galet glada. Min idĂ© blev till verklighet och det blev sĂ„ mycket bĂ€ttre Ă€n vad vi nĂ„gonsin kunnat tro. Förut hade vi tvĂ€ttmaskinen inna pĂ„ toaletten och NOLL plats för att vika, hĂ€nga tvĂ€tten och sortera. Nu fick jag ett krypin med tvĂ€ttmaskin, torktumlare, bĂ€nkskiva, vattenkran och hĂ€nganordning pĂ„ vĂ€ggen. LYCKA! Och dĂ€r tvĂ€ttmaskinen stod förr kunde vi nu bygga en dusch. Huset hade bara en dusch förut och den fanns pĂ„ övervĂ„ngingen. SĂ„ detta blev liksom win-win. Vi köpte Ă€ven ny badrumsinredning sĂ„ som toalett, kommod och spegelförvaring. Golvet fick en mörk matta och vĂ€ggarna fick en vit "vĂ„trumstapet". VĂ„r lĂ„nga smala toalett blev helt plötsligt ett rymligt badrum med tvĂ€ttstuga intill. Har tyvĂ€rr inga före-bilder av toaletten men reslutatet blev tipp topp! 

(null)

(null)

Även sovrummet till Mattias och mig blev bra. Ganska litet men vi fĂ„r plats med sĂ€ng, gardrob, byrĂ„ och spjĂ€lsĂ€ng och klĂ€dhĂ€ngare. Allt som behövs liksom. VĂ€ggarna fick en lite mörkare grĂ„ nyans och vi la in samma golv som i kök/vardagsrum. Vi hade vĂ„rt sovrum pĂ„ övervĂ„ningen tidigare, men att flytta ner var verkligen toppen nĂ€r Elsa föddes! Elias och Edwin fick sova ostört pĂ„ övervĂ„ningen och vi kunde vara nere hela kvĂ€llarna med Elsa, ha nĂ€rhet till skötbordet i tvĂ€ttstuga och köket för eventuell ersĂ€ttning osv. GULD VÄRT. 

(null)

(null)

(null)

Detta Ă€r vad vi hunnit med sedan vi flyttade in. RĂ€tt mycket Ă€ndĂ„ nĂ€r man tĂ€nker efter... FrĂ„n vĂ„ren 2016 nĂ€r vi började renovera till hösten 2017 har vi alltsĂ„ hunnit mĂ„la huset, taket, fixat till altanen, renoverat vardagsrum, köket, hallen samt byggt sovrum och tvĂ€ttstuga/badrum. Otroligt Ă€ndĂ„! 

Sedan Elsa föddes har vi haft en paus i renoveringen. Men nu Ă€r vi pĂ„ gĂ„ng igen. Nu ska den inglasade altanen bli ett nytt sovrum till oss. Elsa blir ju stortjej snart och ska fĂ„ ta över vĂ„rt nuvarande sovrum. Sedan Ă€r det inte sĂ„ mycket kvar pĂ„ vĂ„rt hus. Bara övervĂ„ningen som bara bestĂ„r av tvĂ„ sovrum till grabbarn, en toalett och sĂ„klart trappan upp. Men det Ă€r ingen brĂ„dska. NĂ€r vi blir klar med hela undervĂ„ningen nu sĂ„ blir det nog en lĂ„ng vila frĂ„n renovering och ombyggnader! 

Vi trivs verkligen superbra i vĂ„rt lilla hus. Och det kĂ€nns sĂ„ kul att fĂ„ göra det till vĂ„rt egna. VĂ€rdet pĂ„ huset har dessutom gĂ„tt upp till 1 000 000 kronor under dessa 3 Ă„r vi bott hĂ€r, nĂ€stan det dubbla ju, sĂ„ det kĂ€nns ju fantastiskt. Heja oss! đŸ’ȘđŸŒ

(null)     


Kommentarer


Kommentera inlÀgget hÀr:


Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0