julen 2018 đŸŽ…đŸŒ

(null)

Och sĂ„ kom dagen som barnen sĂ„ lĂ€nge vĂ€ntat pĂ„. Julafton! Det var tvĂ„ förvĂ€ntansfulla grabbar som kom nedsmygandes pĂ„ morgonen, och kröp ner i sĂ€ngen mellan mig, Mattias och Elsa. "Nu Ă€r det julafton"  viskade dom. Jag tittade pĂ„ klockan och tĂ€nkte förskrĂ€ckt att nu Ă€r vĂ€l klockan halv tre pĂ„ natten eller nĂ„t... Men nej, barnen hade sovit till 07:30 dagen till Ă€ra! 

Vi klev upp och tĂ€nde ljus, kokade kaffe och sĂ„g att Nisse lĂ€mnat ett varsit paket till Elias och Edwin. SpĂ€nnande! Vi myste ner oss i soffan allihopa och tittade pĂ„ julkalendern (bĂ€sta pĂ„ lĂ€nge) och grabbarna Ă¶ppnade sina paket. En varsin kikare, perfekt för att kunna spana efter tomten under dagen! 

Efter frukosten klĂ€dde vi pĂ„ oss och gick ut hela familjen. Solen sken, det var kallt och alldeles friskt och hĂ€rligt. Elsa Ă„kte pulka, och grabbarna letade efter tomtespĂ„r med sina kikare. Lite snöfotboll hann vi ocksĂ„ med innan vi började frysa. In i vĂ€rmen... En sprakande brasa! 

(null)

(null)

Mitt pĂ„ dagen Ă„t vi en lĂ€tt lunch, sedan fick grabbarna roa sig sjĂ€lva en stund medan Elsa sov och vi vuxna började förbereda lite i köket. Mamma och pappa kom ganska tidigt och hjĂ€lpe till dom med. Koka Ă€gg, skĂ€ra upp massa saker, duka och bara förbereda sĂ„ mycket som möjligt helt enkelt. 

Vid 14-tiden hade alla gĂ€ster kommit och vi inledde julaftonsfirandet med glögg och en liten jul-klurig ordtĂ€vling som mamma fixat. Roligt! Sedan tog vi plats i soffan och vĂ€ntade in Kalle Anka... Elsa blev vĂ€ldigt fascinerad av det och satt lĂ€nge i morfars famn och tittade. Myspys! 

(null)

Edwin frĂ„gade efter tomten sjuttioelva gĂ„nger tror jag. Han var riktigt spĂ€nd och lĂ€ngtade massor... Men först skulle vi ju Ă€ta. Hugga in pĂ„ det goda julbordet. Vi hade dukat med dubbla bord i köket sĂ„ att alla tio fick plats. Men det hade fĂ„tt plats en person till. Som det brukar vara. Men vi tĂ€nde ett ljus som fick brinna hela kvĂ€llen! ❀

Maten smakade iallafall bra och som vanligt Ă€ter man lite för mycket... Ja, alla utom Edwin. Han har blivit extremt krĂ€sen nĂ€r det gĂ€ller mat. Inte ens köttbullar och prinskorv gĂ„r hem lĂ€ngre. Potatis? Aldrig. Tror han Ă„t en halv bit julskinka och ett Ă€gg. Ja förutom Ă€ggulan dĂ„ förstĂ„s. Men det Ă€r vĂ€l en period han har just nu, fĂ„r vi hoppas. Dom andra tvĂ„ barnen Ă„t desto mer, dethĂ€r med julbord var en höjdare tyckte Elsa! 

(null)

(null)

(null)

Efter maten tog vi det lugnt ett tag. Det blev lite köksstök (tack mamma och pappa för all hjĂ€lp) och barnen spelade hockeyspel. Och spanade efter jultomten sĂ„klart! Det var en jĂ€kla lĂ„ng vĂ€ntan tyckte dom. Och tillslut kunde vi inte plĂ„ga dom mer.... Gammelmormor Anny tackade för sig, hon delar upp firandet och skulle till min moster. Hon tog med sina julklappar, kramade barnen hejdĂ„ och smög sedan ner i kĂ€llaren för att byta om till sjĂ€lvaste tomten. 

Efter ett litet tag fick Edwin Ă€ntligen syn pĂ„ nĂ„got ute vid vĂ€gen. Tomten! Barnen blev spralliga och rĂ€dda, dom stora barnen gömde sig i soffan. Men nĂ€r tomten vĂ€l kom in blev det bĂ€ttre. Elsa var ocksĂ„ rĂ€tt nyfiken pĂ„ tomten (hon har ju till och med lĂ€rt sig att sĂ€ga det ordet nu i december) och satt till och med i knĂ€t pĂ„ "honom". 

Tomten delade bara ut ett varsit paket till barnen innan "han" mĂ„sta vandra vidare. Men det var en toppengrej tyckte barnen, sĂ„ dom höll sig sysselsatta ett bra tag. DĂ„ kunde vi pusta ut litegrann och fika ris ala malta innan vi högg in pĂ„ resten av julklapparna. En lĂ„ng och lugn jul utan stress! Även om vissa nog var sugna pĂ„ att slita upp paketen direkt.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

NĂ€r vi sedan skulle dela ut resten av julklapparma blev det lite lĂ€tt kaos, som vanligt. TrĂ„ngt och rörigt. Edwin körde en avslappnad stil med enbart kalsonger och Ă€ven Elias slĂ€ngde av sig tröjan. Elsa gick runt och snodde paket frĂ„n allas julklappshögar. Och för en som vill hinna med och se nĂ€r varje barn öppnar blir det svĂ„rt... försökte koncentrera mig lite pĂ„ ett barn i taget, men det gick knappt. Men barnen blev iallafall jĂ€ttenöjda med allt dom fick! 

Elias fick en egen Cromecast till sin tv (det var nog favoriten), en smart-robot man kan programmera, vĂ€ckarklocka, Barcelona pennfodral med massa pennor, handduk med Barcelona, Ronaldo fotbollströja, Minecraft lego, en lysande nalle, korsordsbok, en fotbollsbok, klĂ€der, Fingerlings-apa, Fifabox med fotbollskort, Icecreme maker, 800 kr kontant, 300 kr pĂ„ kontot, och sĂ€kert nĂ„tt mer jag glömt. 

Tillsammans med Edwin fick han Ă€ven Fifa 19 till ps4 och ett bajs-sĂ€llskapsspel. 

Edwin fick en tv till sitt rum (ÀÀÀntligen tyckte han), en lika smart-robot som Elias, en vĂ€ckarklocka, lysande nalle, Fingerlings-apa, en jĂ€ttefin bok om mĂ€nniskor i olika lĂ€nder, en morgonrock, klĂ€der, Granqvist fotbollströja, Minecraft lego, Icecreme maker, Fifabox med fotbollskort, 800 kr kontant, 300 kr pĂ„ kontot och sĂ€kert nĂ„tt mer. 

Elsa fick en hel drös med fina klĂ€der i nĂ€sta storlek. Hur bra som helst. Även pyjamas, hĂ„rgrejer, Megabloks, Brio boll-lĂ„da, en gosekatt som kurrar och lĂ„ter, en gosig kanin med vetekudde i, en dansmatta, Babblarna mĂ„larbok, kritor, pekbok och sĂ€kert nĂ„tt jag glömt. Sen fick sĂ„klart hon ocksĂ„ pengar, 800 kr + 300 kr. 

Även vi vuxna fick mycket fint. Presentkort, pengar, lukta gott, ljus, klĂ€der och lite annat smĂ„tt och gott. Av Mattias fick jag vĂ€rldens skönaste fotmassage-mackapĂ€r som jag önskat mig. Och han fick Resident evil 2 som han hade önskat. Man vet att man har en mogen karl nĂ€r han önskar sig tv-spel och snart Ă€r 30 Ă„r, haha. Tusen tack alla nĂ€ra och kĂ€ra! 

(null)

(null)

(null)

NĂ€r allt var öppnat, lite undanröjt och lugnet lagts sig blev barnen trötta. Dagen till Ă€ra fick grabbarna titta pĂ„ film i sina rum nĂ€r dom skulle sova. Julmys! Men Elsa hade lite svĂ„rt att komma till ro... Till slut sov alla tre och tvĂ„ trötta förĂ€ldrar sjönk ner i soffan med lite ost och kex fram Tomten Ă€r far till alla barn. Mamma och pappa var snĂ€ll och tog med allt skrĂ€p pĂ„ hemvĂ€gen, sĂ„ vi lyckades fĂ„ ordning och reda innan vi stupade i sĂ€ng! Nöjda och tacksamma för Ă€nnu en fin jul tillsammans ❀

Imorse var det mysigt att kliva upp tidigt med barnen och njuta av juldagslugnet. Pyjamas och morgonrock halva dagen typ! Barnen donade med allt nytt, vi vuxna drack kaffe och vaknade till liv. Alltid en skön speciell kÀnsla pÄ juldagen tycker jag. Som att tiden stÄr stilla...

Sedan rullade förmiddagen pĂ„ och vi pysslade runt hĂ€r hemma. Lek och tv-spel om vartannat enda fram till lunchdags. Julbordsrester. Elsa sov en svĂ€ng mitt pĂ„ dagen, sen kom familjen Östlund/Wallström hit och fikade lite innan dom tog med sig Elias hem. 

(null)

(null)

Vi andra gjord oss redo för att Ă„ka till barnens farmor och farfar i Bobygda för att fira lite mer jul. DĂ€r Ă„t vi Ă€nnu mer julbord, lekte med kattungen, Ă„t godis och sĂ„ kom tomten pĂ„ besök Ă€ven idag! En annan helt okĂ€nd tomte för Edwin. SpĂ€nnande... 

Vi hade medvetet sparat nĂ„gra julklappar till Edwin, han fick nĂ„got paket mindre Ă€n Elias igĂ„r. Men det mĂ€rkte han inte. SĂ„ idag fick han en till liten hög för att slippa sitta och titta pĂ„ nĂ€r farmor och farfar öppnar sina julklappar. Han fick nĂ€mligen deras juklapp igĂ„r. SĂ„ idag fick han bland annat ett nytt yatzyspel, mĂ„lvaktshandskar och ett tv-spel till ps4. Nöjd och glad. Sedan hade kusinerna frĂ„n Dalarna lĂ€mnat lite smĂ„tt och gott-klappar till barnen med. 

(null)

(null)

(null)

En mysig stund i Bobygda fick vi innan vi rullade hem mot Forsa igen. VĂ€l hemma hoppade vi in i duschen och sedan i mysklĂ€derna. En kvĂ€ll i soffan! TĂ€nda ljus, lite gott att Ă€ta och bara lugn och ro... TvĂ„ trötta barn somnade sedan sött, och det ska vi vuxna ocksĂ„ göra nu snart. Nu vĂ€ntar nĂ„gra lugna och sköna mellandagar! 

(null)








Kommentarer


Kommentera inlÀgget hÀr:


Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0