för 90 år sedan

Vi bor ju i ett gammal hus som byggdes år 1909 sägs det. Då på en annan plats här i Tövsätter/Kaked. Sedan har vi fått höra att huset delades och ena delen flyttades till den här platsen, på 1920-talet någon gång.

Igår fick jag det bekräftat. På lantmäteriets hemsida finns massor av gamla dokument och kartor från Forsa. Och jag råkade hitta ett "köpekontrakt" som gällde just vårat hus. Från år 1926. Alltså 90 år sedan, så himla häftigt!

I kontraktet står det att huset ägdes av Erik och Anna Jonsson i "Töfsätter Forssa socken". Huset skulle sedan avsöndras (typ delas?) och flyttas till tomten där det står idag. Arbetaren Alfred Undén köpte huset för 400 kronor. Då kallades huset för lägenhet, och Alfred köpte det i befintligt skick med tillträde genast... Så fascinerande att läsa! Tänk att allt det här hände för 90 år sedan. Skulle vilja veta så mycket mer om alla som bott här, hur de levde och hur huset har förvandlats. Jag vet ju att det på senare tid (typ på 50-talet?) bodde en Edvin Englin här som var kusin med min gammelmormor. Men innan? Jag har även en del bilder på hur huset såg ut under den tiden. Men jag vill ha meeeer. Har helt plötsligt blivit jätteintresserad av Forsas historia och hur folk levde förr i tiden. Turligt nog finns en hemsida full med bilder från Forsa socken, långt tillbaka i tiden. Så där hänger jag rätt ofta nu...

Annars då? Förutom all husforskning... Jo, idag har vi haft lördagen på besök. En dag som spenderats på bortaplan!

Vi hälsade på lillemans farmor och farfar. Det var längesedan nu! Det blev en massa lek, bus ute och god mat. Jag passade även på att klippa gräsmattan åt dom. Svärdottern of the year!

Edwin fick även en lekkamrat en stund då Micke, Åsa och lille Max kom dit för att hämta lite virke. Kaffe och bus i kvällssolen!

Dagen har gått jättefort och vips var klockan runt 18-tiden. Dags att tacka för oss... Vi lämnade kvar pappsen där, det vankas nämligen kräftfiske inatt.

Innan jag och lilleman landade hemma svängde vi in till mamma/mormor. Lite kvällsfika och ett skumbad för Edwin. Myspys! Han borstade även tänderna så det bara var att hoppa i säng när vi kom hem.

Skönt att låsa upp dörren och landa efter en dag på vift. Jag tog en snabb dusch innan vi hoppade i säng. Efter tre böcker snarkade lilleman...

Mamma-alone-time i soffan! Chips, cola och OS på teven. Tända ljus såklart. Här stannar jag tills sängen kallar! 👌🏼

Karta över vår tomt, från år 1926 och en del av köpekontraktet. Plus några bilder av vårt hus för kanske 40-50 år sedan!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0