nödigt vs. onödigt...



Innan man får barn så är det såklart sjukt svårt att veta vad som behöver köpas. Tips 1 - vänta tills barnen har kommit innan ni börjar shoppa bebissaker! Jag kan lova att det är massor av saker som bara ligger och skräpar efter ett tag... Och vissa saker används bara en kort stund, så då kan det vara klokt att låna/köpa begagnat. 

Några exempel på saker som VI har haft användning av en kort stund bara är amningskudden. Den var jätteskön första veckan typ, sedan blev den tyvärr liggandes. Dock tror jag den kan komma till användning vid Edwins sitt-träning senare! Skötbordet är också ett sådant exempel. Jättesmidigt i början, de första två månaderna! Men sedan blev Edwin allt mer rörlig och nästan för lång... Dessutom funkar det minst lika bra att byta i sängen/soffan/golvet med något underlägg. Är glad att jag köpte ett billigt begagnat. Babynestet var toppen den första tiden. Jag hade inte velat vara utan det. MEN efter ca 2 månader så blev Edwin för lång för det. Så istället för att köpa ett nytt dyrt nest är jag glad att jag fyndade mitt för 60 spänn! Vagga/korgsäng är ju himla gulligt och fint. Jag bäddade och donade, så fint och så mysigt. Men Edwin har sovit max 3 nätter i sin lilla korgsäng. Den hade jag absolut kunnat vara utan... Istället är det kanske smartare att ha en spjälsäng direkt? Där kan dom ju sova längre, och man slipper byta sängplats efter någon månad. Fast här hemma så har vi ju vår lilla kille i storsängen ännu. Bärsele/bärsjal var bra ett litet tag, när han var mini. Men sedan blev han tokig i den! Jag fick låna sjalen av Elias mamma (tack, du ska få tillbaka den när jag kommer ihåg Johanna) och bärselen köpte jag på loppis. Men det var skönt så länge det funkade!

Däremot så finns det saker som vi absolut inte hade klarat oss utan! På bilden ser ni favoriterna som vi har här hemma. Babysittern är nog den bästa grejen just nu. Den ger mig möjligheten att kissa, äta, städa, laga mat och göra saker med båda händerna. Toppen! Vi har en från Babyseat som har många olika ligg/sittlägen, den går att bära med handtag medan Edwin sitter i och den gungar lätt. Supernöjda! Bra julklapp från mormor och morfar. Babyvakten är en toppenpresent från farmor och farfar! Den är från Philips Avent och har tvåvägs kommunikation, musik och nattlampa. Väldigt bra när Edwin sover ute i vagnen, då hör man direkt när han vaknar. Den används flitigt! Babyskydd med bas och vagnadapter är otroligt smidigt. Vi åker mycket bil, och det är så smidigt att bara klicka ner bilstolen i basen när man ska åka. När man sedan ska på stan eller handla är det också sjukt smidigt att bara klicka på bilstolen på vagnen. Det underlättar väldigt mycket! Filtar kan man inte få för mycket av... Vi har många olika, och tro mig - det går åt. En i vagnen, en i bilen, en i sängen, en i babygymmet och tre i tvätten. Haha. Favoriten kommer från Färg och Form, så otroligt fin och mysig. Men fleecefiltar och tunna bomullsfiltar är också toppen! Fårfällen är också en klar favorit. Så mysig att ligga på! Vi har använt den i vagnen, i babysitter, i sängen eller bara på golvet. En riktig fäll  håller varmt när det behövs, och svalt när det behövs. Dessutom är det ju så himla fint! Babygymmet fyller också sin funktion, en bra grej! Bra träning och mysig att ligga i. Jag brukar även ta bort själv "taket" och bara ha mattan framme, perfekt att rulla runt på då kanterna håller honom på plats, hihi. Dock är jag glad att vi köpte ett billigt, för det kommer ju inte att användas i evigheter... Inotyol är den klart bästa rumpsalvan tycker jag! Otroligt dryg är den också. Till kroppen tycker jag att Locobase repair är överlägsen, sedan använder vi inte så mycket mer. Har dock en hel samling med andra salvor som bara ligger, haha. Tvättlapparna från Ikea är också en såndär grej som varit toppen! Edwin är ju en kräkbebis, så varje tvätt innehåller några kräkhanddukar. Vi använder även gamla tygblöjor till kräkisar! Nässugen från Otribaby har varit otroligt användbar den också. Den rensar lillnäsan superbra! Hur gör man annars? 

Vi har också haft användning av bröstpumpen. I början svämmade brösten över stup i kvarten och jag använde min handpump flitigt. Nu har den dock stått i skåpet ett tag. Men när det ska pumpas ut för barnvaktning är den ju toppen! Vi har också en bra nappflaska som passar Edwin. Innan trodde jag att Mam's flaskor var det som gällde liksom, men dom ratade Edwin! Vi fick prova oss fram... Vi hittade en med märket Tommy Tippee som funkade, så en sådan har vi här hemma till flasktillfällena! Ett paket ersättning kan också vara smart att ha hemma, även om man ammar. Man vet aldrig när det kan behövas! 

Leksaker har känts lite överflödigt hittills. Edwin kan inte hålla i så mycket än, inga tunga saker. Så det som "leks" mest med här hemma är lätta små bitringar som han orkar hålla i och är lätt att föra till munnen. Så småning om blir väl allt annat intressant också, men man behöver inte handla ihjäl sig den första tiden direkt. 

Summan av kardemumman - det finns bebissaker i överflöd som kanske passar för vissa, men inte för andra. Så det smartaste är att handla efter som. Och kanske låna, prova eller köp begagnat. Favoriterna som vi har nu kommer vi att spara till eventuella syskon iallafall :)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0