ut med giftig plast...

Idag har jag verkligen haft en bra dag, trots en natt med dålig sömn. Jag vaknar varannan timme ungefär, sedan tar det ett bra tag att hitta en skön sovställning och somna om igen... 

Grabbarna åkte tidigt till jobb och dagis som vanligt. Elias var på bra humör och längtade efter kompisarna! 

Själv inledde jag dagen med frukost, dusch och sen var det dags att koka lingonsylt. Fyra burkar god sylt blev det, plus att jag frös in drygt 1 Liter lingon också. Bra att ha utifall man får för sig att baka lingonlimpa någon gång! 

Tänkte även koka äppelmos, men jag gjorde äppelskivor att torka istället. Nyttigt godis... 

Sedan tog jag tag i ett projekt jag funderat ett tag på, nämligen att plastbanta hemmet. Det är ju så otroligt mycket gifter i all plast som finns och tillverkas. Största miljöboven! Och hur mycket plast har vi inte hemma egentligen? Onödigt mycket... Så idag har jag tagit många steg mot ett mer giftfritt hem och en bättre miljö

Ut med onödig plast. Ja jag gjorde ett besök på Röda Korset och Dakapo i jakt på giftfria alternativ till hemmet. Jag hittade hur mycket som helst för sammanlagt 150 kronor. Så när jag kom hem rensade jag ut alla plast jag kunde (man får ta lite i taget!) och diskade alla nya fynd. Skärbrädor i glas, träslevar, matlagningsredskap i stål, smörknivar i trä, glasburkar, plåtburkar, porslinsask, träskål, små "riktiga" bestick till barnen och annat som inte består av plast. Till och med vattenflaskorna i plast byttes ut mot glasflaskor!

Fixa plats för sopsortering. Jag har varit extremt dålig på att sortera sopor... Panta har jag alltid gjort, men annars har det slarvats. Och det känns inte alls bra! Men nu har jag ordnat plats här hemma för en stor sopsortering. Så nu ska det bli ordning! Peppad.

Rata allt sköljmedel i tvätten. Jag hade ingen aning om att sköljmedel och mjukmedel innehåller så mycket kemikalier som det gör... Massvis! Och det tvättar vi våra kläder i som vi sedan har på kroppen och på barnen. Jag har nu rensar ut alla flaskor och körde en premiärtvätt utan sköljmedel ikväll. Jag tvättar med miljövänligt tvättmedel från Tvättex, beställde hem ungefär 1,5 års förbrukning och är verkligen nöjd. Men jag kommer nog sakna doften av mitt favoritsköljmedel... Jag har ju mer eller mindre varit beroende av det. Men nu är det nya tider. Bort med kemikalierna! 

Handla bara secondhand. I den mån det går handlar vi bara secondhand här hemma. Både möbler, prylar och kläder. För det första är det ju billigt. Men det många inte tänker på är att det faktiskt är mindre gifter i begagnade kläder. Tryckfärger och andra kemikalier tvättas bort och kläderna blir mjuka för barnen. Dessutom är återvinning bra i miljösynpunkt. Begagnat är helt enkelt bäst för barnen, miljön och plånboken! 

Gör så mycket som möjlig själv. Jag önskar jag hade en stor gård med bär, frukter, odlingar och örter... Några hönor kanske. Tänk att få odla sin egen mat!! Fast där är vi inte än... Men vi kan göra lite ändå. Vi kan fiska, plocka bär, plocka svamp, göra sylt och saft, så i pallkrage, köpa kött och köttfärs direkt från en bonde i närheten, ta vara på kött från älgjakten och försöka tänka så smart som möjligt när vi handlar. Det är alltid något. 

Rensa ut bland leksaker. Oj, det är nog svåraste. För hur mycket plastleksaker finns det inte?! Jag har smygrensat bland Elias leksaker förr, och han blev ganska arg. Det gick dock fort över. Idag köpte (eller jag fick dem på köpet!) jag lite träsaker han kan leka med, också rensade jag ut en kasse med skitleksaker. Ja, sånt som bara ligger och består av massa giftig plast. Och den här gången tog han det bra! Jag förklarade varför jag rensat bort, och sedan visade jag det nya. Hans vattenflaska i plast ersattes med en liten gullig i glas - han älskade den! Phew... Vi gjorde en deal. För varje leksak i plast som rensas ut ska vi köpa en ny giftfri leksak i trä eller annat material. Sen går det ju självklart inte att komma undan plasten helt i ett barnrum... Det är favoritsaker, presenter, julklappar och annat som måste få finnas. Men har man "tänket" och slutar att "över-köpa" nya leksaker i plast så är ju det bra! Här ska ögonen hållas öppna i hopp om att springa på fina träleksaker på loppis! 

Nästa steg... Ja, nästa steg här hemma är att rensa ut dom där användbara matlådorna i plast. SVÅRT! Måste hitta tillräckligt många alternativ innan vi kan göra oss av med dom. Jag skulle även vilja hitta ett bra alternativ till duschcremer, tvål och schampo. Typ fina pumpbehållare i icke-plast. Sen om det går att köpa duschcremer, olja och schampon som refill-påsar? Eller finns det o-gifta duschcremer på flaska att köpa? Måste undersöka... Men som sagt, man får ta små steg i taget mot en förvandling. Fast jag är redan väldigt nöjd med det jag lyckats åstadkomma idag! Ett stort steg framåt. Nu vet jag vad jag ska kika efter på loppisar i framtiden! Och helt miljövänlig kommer vi inte kunna bli, det kan jag erkänna... Men det känns bra att vara medveten och göra sitt bästa. Det gäller ju trots allt den miljö vi lever i, den miljö våra barn ska växa upp i... 


Dagens secondhand-skörd. ALLT för 150 kronor!
Ett miljövänligare och SNYGGARE kök. Bort med all förvaring i plast, och in med fina, giftfria och miljövänliga burkar och redskap!


Bort med allt detta. Och ytterligare en massa saker från Elias rum och badrummet. Mer ska det bli. 


Fyndade även dessa handskar från Everest idag. Oanvända, snygga och perfekta till Elias i vinter. Endast 15 kronor! 


Kommentarer
Frida H

Gud vad duktigt gjort!! Superbra ju!

2013-09-16 @ 21:15:24
Sara

Tack Fridis! Tror jag blir klokare och klokare ju äldre jag blir, hihi. Mormor har första tjing på alla plastgrejor ;-)

2013-09-16 @ 21:19:14
mamma

Men nu jäklar händer det grejer....;-) Sopsortering har du ju varit uppvuxen med i hela ditt liv,konstigt att du inte brytt dig i det för...men bättre sent än aldrig!! Märks att du ska bli mamma nu....du är så klok och duktig <3 puss!

2013-09-17 @ 10:40:12


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0