under/efter förlossning...

Att uppleva en förlossning är det häftigaste jag har upplevt, någonsin. Det är så svårt att försöka förklara med ord hur det kändes, och hur det känns nu efteråt. Men vi kan försöka! 

Jag upplevde min förlossning som bra och enkel. Visst, det tog ett dygn från det att vattnet gick och han var ute, men jag upplevde ändå att det gick fort. Smärtan jag hade innan själva förlossningen drog igång var hemsk, vill jag minnas. Helt sjukt att man kan glömma så fort? Men jag minns ju att jag vred mig i varje värk, så ont måste jag ha haft. 

När jag rullades in till förlossningssalen minns jag att jag grät. Jag var så extremt spänd. Jag hade precis fått veta att det skulle födas bebis NU. Inte imorgon, övermorgon eller om 3 veckor... Narkosläkaren var redo med rygg-sprutan och allt förbereddes runt omkring mig. Då var det ganska svårt att slappna av i kroppen och försöka ta emot värkarna på bästa sätt. Att gråta och hyperventilera är inte att rekomendera, haha. 

Hur som helst så fick jag eda:n i ryggen och jag glömde allt vad smärta heter. Jag hade jag inte det minsta ont under själva förlossningen sen. Upplevde det bara som att jag var extemt skitnödig och hård i magen! Sedan "brände" det ganska bra mellan benen när han var halvt ute också. Men jag hade föreställt mig själva förlossningen som mycket mer smärtsam och jobbig, så jag blev positivt överraskad. 

Mattias var helt fantastisk! Han peppade mig, masserade, smekte och servade med dryck. Det kändes bara så tryggt och naturligt att ha honom vid min sida. Efter förlossningen kan jag ärligt säga att jag inte hade klarat det utan honom. Han hjälpte mig enormt mycket med amningen! I hopplösa stunder där en trött nybliven mamma försökte amma en hungrig bebis, var han den största hjälpen och fick det ofta att fungera för oss. Dessutom vet jag inte vad jag hade gjort utan honom på BB heller. Vi turades om att sova, äta, byta blöja och mysa med vårt lillhjärta. Jag kände mig enormt trygg och glad över att han spenderade alla nätter med mig - innan, under och efter förlossningen! <3

Det händer ju mycket med kroppen under en graviditet. Och lika mycket händer efteråt... Sammanlagt gick jag upp 19 kilo under min graviditet. Det känns dock fortfarande oklart om jag bara var i vecka 36+5 när jag födde, eller om vi räknat helt fel? Hur som helst - 19 härliga kilon, lite bristningar under naveln, massor av vatten i kroppen och en levande bebis i magen. Efter förlossningen kändes det som att allt innehåll i mig rann ut mellan mina ben. Så konstig känsla! Och i samma stund förvandlades min kropp till en mamma-kropp. Bebis på utsidan och mjölk i tuttarna. Helt fantastiskt! 

Jag var ganska öm i underlivet ett tag efter förlossningen. Svullen och en del stygn. Dessutom tyckte jag att jag blödde massor! Allt blod där moderkakan satt ska ju ut... Lite obehagligt i början tyckte jag. Men det minskades ganska fort och övergick till mer mensliknande blödning. Ömheten "där nere" gick också ganska fort över. Ungefär 8-9 timmar efter förlossningen gick det utmärkt att resa sig, sätta sig och torka sig efter toalettbesök. Självklart satte man sig inte med en duns... Att göra "nr 2" var något jag gruvade mig för att göra. Höll ut så länge jag kunde. Men innan vi åkte hem från BB hann jag göra det två gånger, och det gick ju det också. Vad som däremot var omöjligt var att knipa och hålla kisset inne när man försökte, haha.  

Nu har det gått 5 dagar sedan förlossningen. Jättebindorna har bytts ut mot trosskydd, nättrosorna har ersatts av mina egna trosor, amningen har kommit igång, magen börjar drar ihop sig, ömheten mellan benen börjar ge med sig, jag har gått ner 9 kilo och är världens lyckligaste mamma. Bristningarna är kvar, magen är mjuk och degig, tuttarna sväller och jag har fortfarande mycket vatten i kroppen. Fötterna är extremt svällda på kvällen! Men vad gör det när allt annat gått så bra? Med bebisen på utsidan av min mage, spelar inget sån stor roll. 

Psykiskt så går det lite upp och ner. Jag är jättelycklig och förälskad. Men det blir inte mycket sömn. Lillkillen sover massor, men jag har svårt att smälta allt och slappna av... Det tar tid att förstå vad som precis har hänt. Dessutom har amningen börjat krångla på natten. Trött bebis och trött mamma = kaos. Inatt grät vi båda två när han inte lyckades ta "dum-tutten". Ja, han äter nästan inget ur högra bröstet. Så gissa om vänstertutten fått gå varm... Aj aj. 

Inatt ville han bara suga och suga och suga... Inte för att han var hungrig, nej. Då bröt vi vår plan med nappen. Hade tänkt vänta med den (vet inte varför egentligen) men inatt fick han den - och som han somnade! Vilken befrielse. Både mor och son fick sova. 

Vi har även provat idag att pumpa ur "dum-tutten" och mata honom med flaska. Det gick så bra! Planen är nu att pumpa ut och mata honom med flaskan på natten om inte amningen funkar. Sen får han tussa på favvo-tutten på dagarna. Hoppas det funkar! Annars får jag helt enkelt ta hjälp på BVC på måndag. 

Annars njuter vi för fullt här hemma. Vi hjälps åt med allting och försöker få allt att fungera. På Söndag kommer även storebror Elias hem, ska bli så kul att se hans reaktion. Vem vet, han kanske redan glömt bort att han fått en lillebror? Hihi. 

Vi mår alltså bara bra! Lite extra känsliga och trötta bara. Men det hör till. Är så lycklig med min fina lilla familj, som jag älskar er!

Där inne låg min son för 5 dagar sedan... <3


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0